Junts i ERC aproven en solitari i amb el rebuig de l'oposició el pressupost de 2025

El govern assegura que s'està avançant en la "bona línia" per superar el dèficit de l'Ajuntament, però l'oposició no comparteix l'estratègia emprada

El govern de Junts i Esquerra ha aprovat inicialment el pressupost de 2025 de l'Ajuntament de Sant Cugat. Ho ha fet en solitari i rebent el rebuig de tota l'oposició en bloc, durant el ple extraordinari d'aquest 28 de novembre. Els comptes continuaran marcats per la "contenció" i una situació econòmica "molt complicada", després de les retallades del pressupost de 2024 per revertir el "dèficit milionari" de l'anterior mandat. Ho ha resumit el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas: "La contenció ha de continuar, però comencem a recuperar la normalitat". Així, ha anunciat que es "començaran a recuperar" algunes partides de manteniment, esports o cultura.  El pressupost s'eleva fins als 175 milions (31 milions més que el 2024), però hi ha setze milions d'endeutaments que depenen de si l'Ajuntament pot sortir de la tutela financera de la Generalitat.

Més info: El govern de Sant Cugat presenta un pressupost de 2025 amb incertesa sobre les inversions

Des dels partits d'esquerres han criticat la falta d'inversió en àmbits com serveis socials, habitatge o cultura i han alertat que les "retallades" es mantenen; mentre que la dreta del plenari ha criticat l'increment dels impostos i la falta de recursos en àrees com esports, seguretat o manteniment de la ciutat. Unes crítiques que no ha entès el responsable econòmic del govern: "Al·lucino amb el nul acompanyament que rebem dels grups de l'oposició, venint d'on venim i sent on som". "No podem fer política si les finances estan en fallida", ha remarcat.

 

Elena Vila (PSC): "No hi ha ambició en cultura o habitatge"

El PSC ha estat un dels partits més crítics amb la gestió del govern de Junts i ERC, a qui ha acusat de "no saber on vol arribar". "Aquest govern té l'únic objectiu de quadrar els comptes com si s'estigués gestionant un negoci familiar o un poblet. Els falta ambició", ha retret la portaveu Elena Vila. Per la socialista, el govern "s'escuda en la situació econòmica" per "retallar en allò que no creu", mentre va "trobar diners" per "apujar-se el sou". "En habitatge han pressupostat només 2,57 milions d'euros, l'1,4% del pressupost per a la principal preocupació de la ciutadania. No és acceptable".

Vila també ha plantejat la necessitat d'incrementar la inversió en àmbits com l'esport o l'ocupació: "Respecte al que es gastarà el 2024, retallaran 4,6 milions en instal·lacions esportives, que tenen mancances evidents". "El pressupost sembla tenir un únic objectiu que és sortir del dèficit, però no hi ha ambició en cultura o habitatge", ha rematat la portaveu del PSC, que també ha criticat la venda de patrimoni municipal.

Una intervenció que ha trobat una rèplica dura del tinent d'alcaldia d'Economia, que ha recordat que el PSC liderava l'àrea d'Economia durant el mandat passat, que va acabar amb un dèficit milionari: "El 2023 no hi va haver ni pressupost. No van aprovar ni un pressupost en temps i forma. Què entén per bona gestió? El resultat del govern anterior?".

Álvaro Benejam (PP): "Els pressupostos tenen marge de millora"

Des del Partit Popular, Álvaro Benejam ha criticat el creixement del pressupost perquè se "sustenta amb pujades d'impostos", fent menció a la nova taxa de recollida de residus o a l'increment de l'IBI. "Els pressupostos tenen marge de millora", ha lamentat. Tot i això, ha valorat positivament aspectes com l'increment de recursos pel manteniment i neteja de la ciutat, el pla de voreres o l'increment de la inversió en seguretat.

En canvi, ha mostrat dubtes sobre l'augment en subvencions: "On aniran a parar". També ha lamentat la part fiscal, amb la nova taxa de recollida de residus: "Abans d'aquesta taxa, no pagàvem la recollida i neteja dels carrers? Clar que sí, amb el conjunt d'impostos". Finalment, ha reclamat incrementar el pressupost destinat a esport i equiparar-lo amb el de cultura, que està per sobre.

Marco Simarro (CUP): "Mantenir en 9 milions d'euros els Serveis Socials és retallar"

La CUP ha defensat que si no s'incrementen els pressupostos d'àmbits com serveis socials o habitatge, hi ha una "retallada" del servei. "La despesa social és continuista, tot i que la població exclosa és major. Mantenir en 9 milions d'euros els Serveis Socials és retallar. No hi haurà prou recursos per l'augment del cost dels serveis i desplegar propostes més innovadores", ha argumentat Marco Simarro, que ha advertit que no s'incorporarà més personal per poder millorar els serveis existents. "La situació dels veïns està empitjorant i, per tant, el suport s'està reduint", ha afegit.

També ha criticat la política en habitatge, que es basa en una transferència de 2,5 milions d'euros a Promusa: "La regidoria d'habitatge no té recursos econòmics ni humans i, per tant, no hi pot haver política estratègica en habitatge. Cal un servei a l'alçada de les necessitats de l'emergència habitacional que patim milers de persones". "Estem d'acord que l'administració ha de ser eficaç i eficient, però les fórmules escollies han compromès en excçes moltes àrees i deriva en patiment de moltes entitats i persones que han deixat de rebre recursos públics", ha conclòs. 

Marcos Rodríguez (Vox): "S'ha de reduir la despesa ideològica"

El portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, ha centrat bona part del seu discurs en enumerar la "despesa ideològica" que creuen que s'hauria de suprimir. Entre altres, ha citat les partides destinades a la violència masclista, l'atenció al col·lectiu LGTBI, les polítiques antiracistes, les ajudes a entitats de cooperació internacional o de suport als refugiats o de promoció i defensa del català. "Són més de 300.000 euros que es podrien destinar a despesa social", ha justificat.

Per Rodríguez, l'Ajuntament hauria d'incrementar el pressupost en àmbits com la dependència, l'atenció a les famílies, la seguretat, el comerç, l'emprenedoria o el manteniment de la ciutat. Tot plegat mentre també ha criticat "la pujada d'impostos". "Hem de posar com a prioritat les necessitats dels nostres veïns i famílies. Veient les carències que pateixen no podem compartir que es destinin aquestes quantitats de diners a qüestions externes", ha resumit.

Aina Balada (En Comú Podem): "No invertir en habitatge, educació o serveis socials és mantenir les retallades"

Des d'En Comú Podem, Aina Balada s'ha sumat a les crítiques de l'esquerra per la manca de recursos en polítiques de cultura, habitatge, educació o serveis socials: "Han mantingut les retallades: no invertir en habitatge, educació o serveis socials és mantenir les retallades". "És un pressupost per vendre el relat que aquest govern acabarà el 2027 amb superàvit i bona gestió. Però un govern també ha de fer política i nosaltres apostem per un model que no generi desigualtats", ha afegit.

"No pot ser que l'única política d'habitatge que es contempla en aquest pressupost sigui finançar Promusa", ha recalcat Balada, que ha interpel·lat a Esquerra, soci de Junts al govern, perquè faci pressió per capgirar aquesta situació. "Ens preocupa el que passa a l'àrea de cultura: festes populars i celebracions cauen un 73%", ha assenyalat la portaveu dels comuns, que també ha advertit del "desmantellament" de l'àrea d'Educació, ja que els treballadors passaran al Patronat d'Educació.

Carles Brugarolas: "No podem fer política ni res si tenim les finances en fallida"

"Educació no s'està desmantellant. El Patronat és un organisme públic, ens estem endreçant per servir millor des de l'àmbit públic", ha rebatut Carles Brugarolas, que també ha fet referència a les crítiques de l'esquerra per la inversió en serveis socials: "La impressió nostra és que es reforcen algunes partides i, les que no, és perquè creiem que ens podem relaxar perquè no s'estaven executant". "No podem fer política ni res si tenim les finances en fallida. Tenir les finances sanejades és per fer política i construir una societat potent perquè sigui més justa", ha resumit.

La "bona gestió" del govern

La "recuperació" que anunciar el govern permetrà "millorar partides" de manteniment, esports, cultura o comerç. Tot i això, Brugarolas ha reconegut que el Consistori no està en "condicions" de fer front a totes "les necessitats de despesa" de la ciutat. El pressupost inclou 22 milions d'euros en inversions, que només es podran executar en gran part si el 2024 es tanca en positiu i es pot sortir de la tutela financera de la Generalitat. De fet, el pressupost global és de 175 milions, però hi ha setze milions d'endeutament que només es podran incorporar si se surt d'aquesta situació.

Més info: L'alcalde treu pit de la gestió del govern per "redreçar" l'economia de l'Ajuntament

El pressupost corrent s’incrementa de 132 a 153 milions d’euros, que el responsable d'economia ho atribueix a dos fets: el creixement natural de l'economia i la població (amb fets com l'increment de l'IBI del 2,6%) i a una "bona gestió" del govern que ha permès aconseguir onze milions d'euros addicionals (entre altres, 1,5 milions d'euros pel desbloqueig de les llicències o 6,5 milions per la cessió del transport urbà a l'Àrea Metropolitana). Un increment d'ingressos que ha de servir per fer front a l'augment de la despesa que suposarà l'entrada en vigor de nous contractes molt rellevants, com la recollida i neteja viària o la gestió de parcs i jardins. 

L'objectiu final del govern és "garantir l'equilibri financer" de l'Ajuntament i, segons el tinent d'alcaldia d'Economia, això passa per una "reestructuració" a llarg termini. De moment, la previsió és que el 2025, hi hagi un superàvit d'onze milions entre els ingressos i les despeses corrents. Això vol dir que els ingressos assegurats del Consistori permetin finançar tots els serveis i activitat quotidiana de l'Ajuntament i sobrin diners per garantir el retorn dels deutes i les inversions. 

Més drets i l'aposta per l'habitatge

Per la seva banda, ERC, un dels socis de govern, ha celebrat l'increment en l’àmbit de Drets i l'aposta per l'habitatge, tal com han manifestat en un comunicat. “Estem satisfets perquè amb aquesta proposta fem avançar la ciutat i blindem les àrees que entenem que són fonamentals per millorar el benestar de la gent”, ha explicat la portaveu Esther Madrona. Així, el grup municipal treu pit de l'increment d'un 23% la dotació en l’àmbit de Drets.

A més, Francesc Duch, regidor d'Habitatge, ha destacat "la inversió a Promusa per a la nova promoció d’habitatge públic a Benet Moxó, donant continuïtat així al Pla d’Habitatge Assequible". A més, Duch ha recordat que el pressupost "també incorpora la partida per elaborar el Pla Local d’Habitatge".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem