Junts i ERC valoren positivament el 1r any de govern tot i els "punts de vista diferents"

Els líders de Junts i Esquerra a Sant Cugat analitzen el primer any de govern compartit a Sant Cugat amb una valoració satisfactòria

Junts i Esquerra han fet un balanç positiu del seu primer any de govern conjunt a Sant Cugat. L'alcalde Josep Maria Vallès (Junts) i el segon tinent d'alcaldia Bernat Picornell (ERC) han comparegut per valorar els primers 365 dies al capdavant de l'Ajuntament. "Estic content d’aquest pacte de govern. Ho dic des del primer dia i m’ho crec", ha assegurat Vallès. Una idea compartida per Picornell: "La valoració del primer any és positiva. Per nosaltres hauria estat còmode quedar-nos a l’oposició, però ens hem arremangat". 

Els dos responsables polítics han repassat les principals accions del govern en aquest primer any i les prioritats que es marquen pel mandat. La Mirada, el transport urbà, la recollida de residus, l'habitatge o la seguretat són algunes qüestions que han ressaltat.  L'objectiu és presentar a finals d'any el Pla d'Actuació Municipal, que comprendrà les línies estratègiques en la mobilitat, l'habitatge, la seguretat o els equipaments. "Que ho presentem a finals d'any no vol dir que no hàgim treballat fins ara", ha emfatitzat l'alcalde.

La Mirada, un moment crític pel govern?

Tot i la valoració satisfactòria, en el ple municipal de juny es va viure un episodi de discrepància entre els dos socis de govern per La Mirada i l'inici dels tràmits per portar el projecte a la Guinardera. La sessió va començar amb trenta minuts de retard i finalment es va retirar el punt, que es va portar consensuat al ple de juliol. "No diria que fos un punt crític. Qualsevol gran projecte de ciutat, comporta grans negociacions. Hi ha coses amb les quals estem d’acord i d'altres en les quals hem de negociar moltíssim", ha reconegut el portaveu d'Esquerra.

Més info: Sant Cugat dona llum verda a situar la Mirada a la Guinardera

Josep Maria Vallès: "És un pacte de govern flexible i que fins avui ha funcionat molt bé"

"Poden haver-hi discrepàncies, o més aviat punts de vista diferents. Quan s’ajunten tres o quatre persones, és normal que, sobre el mateix projecte, hi hagi diferents opinions. Tots intentem millorar les propostes", ha argumentat l'alcalde, destacant que el rellevant és que finalment la proposta de La Mirada es va aprovar al juliol amb el consens de tots els partits del ple, tret del PSC. "L'important és que hem assolit un gran consens", ha remarcat. 

A la pregunta de si aquesta situació va estar a punt de suposar el trencament del pacte de govern, ha contestat Bernat Picornell: "Qualsevol pacte requereix parlar molt. És evident que Junts i ERC no veuen les coses de la mateixa manera i cal treballar-les. L’important és que hem arribat a una posició molt satisfactòria". "És un pacte de govern flexible i que fins avui ha funcionat molt bé", ha afegit Vallès.

Els grans projectes del govern de Sant Cugat

Justament, l'alcalde ha destacat La Mirada com un dels grans reptes que han entomat en aquest primer any de mandat: "Hem estat un any escoltant, buscant alternatives, parlant amb l’escola, l’AFA i l’Associació de Veïns i l’oposició. I vam aconseguir un acrod pràcticament d'unanimitat". De fet, Vallès ha volgut reivindicar el seu govern com un govern del "diàleg". 

Les retallades econòmiques d'aquest 2024 ha estat una altra de les qüestions que ha abordat: "Crèiem que era millor fer-ho en un any, que no pas estar quatre anys patint". En aquest sentit, ha assenyalat que una de les prioritats ha estat millorar la gestió interna de l'Ajuntament i àmbits com el de les llicències: "La ciutadania vol que l’Ajuntament sigui àgil i resolgui els problemes al més aviat possible". 

Més info: Aquest és el pla de Sant Cugat per sortir de la tutela financera de la Generalitat

Segons Vallès, la neteja i el manteniment eren dues de les preocupacions de la ciutadania i hi han volgut donar resposta. En el cas de la recollida de residus i neteja, ha destacat que han tancat la licitació del contracte, que portava anys caducat, i que entrarà en vigor a principis de 2025. Sobre manteniment, ha detallat que presentaran un pla de voreres 2025-2032 amb una inversió "molt important". 

Més info: Així serà la recollida d'escombraries: contenidors tancats i mòbils i molt més

Un tema que esperen tancar pròximament és l'acord amb l'Àrea Metropolitana perquè es faci càrrec de la licitació del nou servei de transport urbà. Una licitació que haurà de millorar el servei, les parades, les freqüències i els busos.

Més info: Sant Cugat negocia amb l'Àrea Metropolitana pel conflicte del bus urbà

Seguretat i habitatge

Bernat Picornell (ERC) ha situat l'atenció a la vulnerabilitat com un dels grans reptes del govern: "Tenim un gran perill a la ciutat, que és la situació econòmica que molta gent pateix. El 40% dels santcugatencs té alguna, bastanta o molta dificultat per arribar a final de mes". Per això, ha explicat que una de les tasques ha estat donar un impuls a Serveis Socials perquè "treballin a tot drap" per donar resposta a aquestes situacions.

En aquest context, ha considerat que l'habitatge és una de les principals preocupacions i estan enllestint el pla d'habitatge per determinar futurs projectes i polítiques. La incorporació de nous agents a la Policia Local és una de les actuacions que ha destacat: "Estem satisfets perquè les dades de seguretat han millorat. Tenim una ciutat segura, però no podem parar de treballar".

Un repte que s'ha marcat és la revitalització del Mercat de Volpelleres i ha assegurat que en els pròxims mesos es licitaran les parades vacants amb l'objectiu d'omplir-les. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem