Junts per Sant Cugat vol que l'Ajuntament insti a la Generalitat a regular els preus en els contractes d'arrendament d'habitatge, a més d'aplicar mesures concretes al municipi, com ara la creació d'una comissió no permanent d'estudi sobre la temàtica o establir, de manera urgent, la construcció de nous habitatges de lloguer social: "Una de les nostres preocupacions al programa electoral era l'habitatge. Entenem que les dificultats d'accés a l'habitatge no és només un problema de Sant Cugat, i requereix una mirada global.", apunta Albert Salarich, regidor de Junts per Sant Cugat.
En aquest sentit, Junts per Sant Cugat es mostra optimista amb el fet que l'equip de Govern voti favorablement a la moció. De fet, Junts per Catalunya i ERC van presentar-ne conjuntament una de similar a l'Ajuntament de Barcelona el mes de juliol: "Tenim un problema d'àmbit metropolità", diu Salarich. D'altra banda, la moció planteja impulsar la creació de cooperatives locals d'habitatge i posar a disposició sòls per al desenvolupament de noves actuacions en règim de sessió d'ús.
Ordenança per a la implantació de pals i rases
La formació municipal presentarà també una moció amb l'objectiu de crear una ordenança per regular la implantació de pals i rases (els típics pals de fusta que sostenen cablejat de companyies elèctriques i telefòniques), ja que Sant Cugat compta amb diferents zones en les quals aquests pals contenen una substància química perjudicial per a la salut. Així, Junts per Sant Cugat proposa negociar amb les companyies elèctriques perquè substitueixin aquests pals per d'altres sense creosota, el producte químic, a més de crear una ordenança municipal abans de l'estiu del 2020 per regular la implantació de pals i rases en l'espai públic, atenent a criteris de salut pública: "Volem accelerar la desaparició d'aquest component químic de l'espai públic", explica Joan Puigdomènech. "Hi ha altres alternatives", afegeix.
A més, la moció també preveu obligar a una adaptació urgent de les instal·lacions existents que quedin fora de l'ordenança: "L'única manera de protegir als veïns de Sant Cugat és fer una ordenança que reguli la implantació d'aquest element químic, i per a qualsevol altra disposició que afecti la salut pública", apunta Puigdomènech.