L'Ajuntament farà millores a Mas Gener i Can Cabassa

L'estat de la riera, el clavegueram i la torre de comunicacions són qüestions que el Ple municipal ha acordat millorar

L'Ajuntament de Sant Cugat s'ha compromès a tirar endavant un pla de millora al barri de Mas Gener i a resoldre les problemàtiques que afecten el barri de Can Cabassa. L'estat de la riera de Can Cabassa, la torre de comunicacions del carrer de Guadalajara i el clavegueram de Mas Gener són les tres qüestions que més preocupen i que s'han acordat d'afrontar, a partir d'una moció de Ciutadans a la que s'hi han sumat tota la resta de grups polítics. Durant les últimes setmanes, veïns d'aquestes dues zones de Mira-sol havien denunciat públicament algunes de les mancances que detectaven en els seus barris.

 

"La moció és fruït del treball colze a colze amb els veïns de Mas Gener i volem millorar les condicions del barri a partir de tres camps que són denúncies històriques", ha explicat Aldo Cipirán, de Ciutadans. Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Serveis Urbans, ha defensat que l'Ajuntament no para de treballar en solucionar "els problemes dels ciutdadans" però que potser no ho han sapigut "transmetre". "La moció diu moltes coses que creen un neguit en els veïns; o potser la moció és fruït dels neguits dels veïns", ha explicat Paraira.

 

"Ha quedat de manifest que el barri de Mas Gener té problemes estructurals", ha apuntat Núria Gibert, de la CUP-PC. Totes les formacions han agraït la implicació dels veïns per demanar millores en els seus barris, com Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA: "Agraim la participació activa dels veïns per defensar els seus interessos". En aquest sentit, Pere Soler, del PSC, ha apuntat la "coincidència" en què es presentin mocions i l'Ajuntament tiri endavant determinades actuacions de millora. "El tema s'ha desencallat per la pressió dels veïns", ha afirmat Mireia Ingla, d'ERC-MES.

 

La situació dels barris de Mas Gener i Can Cabassa també ha centrat el torn de participació ciutadana. Al final de la moció, Mercè Conesa s'ha dirigit als veïns presents: "Viuen en un barri bonic que té moltes oportunitats de millora. Els que vivim a Sant Cugat tenim una gran sort".

 

Mireu les imatges de la sessió.

La torre d'alta tensió

Un dels aspectes que més preocupa als veïns és la torre de molt alta tensió que es va instal·lar carrer de Guadalajara i que ocupa 144 metres quadrats pels possibles efectes nocius per la salut. "És una torre de molt alta tensió, amb una tensió molt més alta de la que hi havia abans perquè és una torre de comunicació", ha explicat Ciprian. Els possibles efectes nocius per la salut és la gran preocupació dels veïns, ja que no han tingut cap accés a un estudi previ tot i sol·licitar-lo en nombroses ocasions. "Jo vaig mirar una casa de lloguer al barri i vaig marxar corrent. No volia viure amb el meu fill d'un any al costat d'una torre d'alta tensió", ha explicat el regidor no adscrit Dimitri Defranc.

Per això, la moció aprovada demana que es posi a disposició dels veïns afectats l'informe de mesures del camp electromagnètic que es va fer per posar en funcionament la torre d'alta tensió, i que s'iniciïn els treballs tècnics, i si fos necessari, les negociacions amb les autoritats competents i la companyia elèctrica, amb l'objectiu de procedir a soterrar la torre. Un informe previ del qual l'alcaldessa Mercè Conesa no en té constància.

Tot i el compromís, Paraira ha advertit "no serà fàcil soterrar la torre". De fet, el tinent d'alcalde d'Urbanisme va explicar en un Consell de barri de Mira-sol que no estava previst la seva retirada. En aquest sentit, Mireia Ingla, d'ERC-MES, ha apuntat "si l'informe confirma problemes derivats del camp electromagnètic tindrem un problema greu perquè aquesta torre s'acaba de posar".

El clavegueram, un altre maldecap a Mas Gener

Les queixes pel clavegueram a Mas Gener són reiterades per part dels veïns. "El clavegueram a Mas Janer no pot absorbir l’impacte dels abocaments en temps de pluja, provocant inundacions a diferent llocs del barri, fins i tot arribant a entrar l’aigua a les cases a través dels inodors", exposa la moció presentada per Ciutadans.

Així, l'Ajuntament de Sant Cugat s'ha compromès a posar en marxa les actuacions necessàries per a la neteja i control de la plaga de rosegadors al clavegueram, així com revisar, netejar, mantenir i portar a terme les actuacions necessàries per a aconseguir el funcionament eficient de la xarxa.

"Són inversions cares que estem intentar afrontant en aquest mandat", ha explicat Paraira.

La riera de Can Cabassa

L'estat de la riera de Can Cabassa és una de les denúncies dels veïns. Imatge del juliol 2016 FOTO: Artur Ribera

La situació de la riera de Can Cabassa, que els veïns han denunciat que fa anys que no es neteja i que està afectant diferents habitatges de l'entorn, és una de les altres qüestions. Així, l'Ajuntament s'ha compromès a netejar i mantenir la riera de Can Cabassa de forma periòdica, subsidiàriament a les actuacions que pugui realitzar l’Agència Catalana de l'Aigua, vetllant per al seu bon estat de conservació.

Cal apuntar que, després que el TOT expliqués al cas d'una veïna que estava molt preocupada perquè la riera de Can Cabassa se li emportés la casa, l'Ajuntament de Sant Cugat ja es va comprometre a tirar endavant un programa de neteja i de consolidació de marges.

Les molèsties de l'autopista i la seguretat

La B30 al pas per Mira-sol FOTO: Arxiu

Durant la mateixa sessió plenària, el Partit Popular ha defensat una nova moció per millorar el barri de Mas Gener i de Can Cabassa. Tot i el compromís previ a treballar per fer-ho, la formació ha mantingut la moció incidint en la necessitat de solventar les molèsties que genera l'autopista al seu pas pel barri.

I és que els veïns de Mas Gener demanen que se solucioni el problema amb el soroll provinent de la B30 i l'AP7. Un arranjament que depén del Ministeri de Foment, al qual l'Ajuntament ja ha instat a fer-ho, i que se seguirà demanant amb el suport de totes les formacions del ple. Està previst que s'hi ubiquin pantalles acústiques per rebaixar el soroll que arriba als habitatges.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem