Com fomentar el comerç local a Sant Cugat del Vallès, esdevenir una ciutat capdavantera en innovació, afavorir la creació d'empreses, i disminuir l'atur han estat alguns dels aspectes que s'han tractat durant el segon debat electoral participatiu organitzat pel TOT Sant Cugat, amb la col·laboració de Sant Cugat Empresarial, aquest dijous, 2 de maig, a El Siglo de Mercantic. Un debat que ha posat en contacte experts en la matèria, ciutadans i representants polítics de diferents formacions que es presenten a les pròximes eleccions municipals del 26 de maig, i que ha estat moderat per la directora adjunta del TOT Sant Cugat, Àgata Guinó.
El debat l'han obert els experts en la matèria, fent reflexions sobre la situació actual des de diferents sectors. Joan Franquesa, president de Sant Cugat Empresarial, ha destacat que "moltes vegades no som conscients del potencial econòmic que té Sant Cugat, i que ha esdevingut un dels potencials de la ciutat en els últims anys". Un ecosistema d'empreses, ha dit, "molt plural, amb innovació i talent, que és un tret diferencial". Per la seva banda, Carles Ramírez (empresa de serveis a Pimes), ha destacat també el fet que "Sant Cugat ha passat de ser una ciutat de residents, a ser un pol econòmic que cada cop atreu més empreses", lamentant que el gran nombre d'empreses grans existent "pot fer que les petites i mitjanes empreses estiguin algun cop una mica oblidades", i per això ha demanat "mesures que ajudin a impulsar-les, perquè genera riquesa i llocs de treball".
Roger Gaspa, president de la Comissió de Competitivitat Comercial i Comerç de Foment del Treball, ha apuntat que amb el comerç de proximitat "ens juguem uns 500 milions d'euros dels residents", demanant "què es pot fer per generar sinergies en l'experiència al territori (compra, cultura, etc.), per retenir més despesa a la ciutat", alhora que ha subratllat la necessitat de "compaginar la pacificació del centre amb la necessitat d'aparcament per moure'ns". El gerent de Sant Cugat Comerç, Jesús Carballo, ha subratllat que "el comerç al centre de la ciutat està passant un molt mal moment", pels canvis d'hàbits dels consumidors i les compres per internet, apuntant com a problema afegit la "macrozona verda". Segons Carballo, "ha baixat un 15% la circulació de persones per l'eix comercial, que provoca que baixi la facturació. Estem abocats al tancament de comerços i degradació de l'eix comercial", ha lamentat.
Marta Fàbregas, presidenta de la Xarxa de Dones Emprenedores i Empresàries, ha destacat la necessitat de crear l'associació que presideix per "la necessitat de visibilitzar-nos i fer teixit". "Juntes som més fortes i arribem més lluny, i així ho hem estat demostrant", ha reivindicat, apostant la tasca que encara queda per fer, preguntant "quines polítiques actives es proposen per a les dones, per la conciliació, i per autònomes". Per la seva banda, Lluís Feliu, autònom, codirector d'una empresa de màrqueting, ha explicat la seva experiència al capdavant de l'empresa, demanant als representants polítics si "hi haurà polítiques per ajudar els futurs autònoms?", detallant que són "gent que té molt bones idees, però no troba la fórmula per començar a operar".
Després de la intervenció inicial dels experts, els representants polítics han pogut fer la seva ponència inicial. Carles Brugarolas (Junts per Sant Cugat) ha reivindicat que "si Sant Cugat ha passat de ser el que era, una ciutat residencial, a ser el que és avui, és perquè l'any 87 va tenir una visió, i s'ha mantingut", definint-lo com "un model únic". En aquest sentit, ha dit que "cap ajuntament té el nostre model de promoció econòmica, amb pocs recursos, però amb alt nivell de col·laboració, que permet uns resultats que són els que tenim sobre la taula".
Debat sobre economia i empresa organitzat pel TOT. FOTO: Bernat Millet
Aina Balada (Sant Cugat En Comú) ha apuntat que "no creiem que l'economia hagi de partir de dades, sinó que hi ha altres valors, o qualitats, per analitzar l'economia", lamentant la falta de representació de treballadors parlant de drets laborals. Pel que fa a petit comerç, ha assenyalat als preus alts dels lloguers com a causant que "sols es puguin instal·lar grans empreses", i apuntant al "control del lloguer" per afavorir el petit comerç. Per part d'units per Sant Cugat, Remei Gómez ha destacat que "el creixement ha disminuït, i la pressió fiscal ha crescut", com a elements a tenir en compte per considerar que "tenim coses a fer a Sant Cugat", apuntant, entre altres, a la necessitat que la ciutat tingui "un model econòmic per captació de talent", liderant "el projecte de desenvolupament de l'àrea metropolitana", apostant, entre altres, pel turisme com a generador de riquesa.
Pere Soler (PSC) ha apostat per la necessitat "de treballar conjuntament amb els municipis que tenim al costat", explotant els "ens superiors, que ens ofereixen opcions en matèria d'innovació, per exemple". "Els ajuntaments hem d'intentar garantir que els projectes d'empresaris i emprenedors puguin tirar endavant", ha reivindicat, apuntant també a la necessitat de "feminitzar" el món laboral, i garantir l'accessibilitat, "aplicant el pla de mobilitat", per garantir l'accés al comerç. Per part del PP, Álvaro Benejam ha defensat la necessitat "d'atreure persones al centre, perquè s'ha perdut afluència a l'eix comercial", proposant que es promocioni l'aparcament, apostant per revisar la mobilitat i també la fiscalitat, i incloure-ho tot plegat en "un pla estratègic de comerç que inclogui totes les àrees", afirmant que "si s'atreu activitat econòmica, es generen llocs de treball".
Oriol Cisteró (ERC) ha apuntat la necessitat d'un canvi de govern a la ciutat "perquè el model està esgotat", apostant per fer que "l'administració sigui més eficient: fer més i millor amb menys recursos". De la mateixa manera, ha subratllat la necessitat que els partits polítics "vagin de la mà de la resta de societat, interactuant amb les empreses, fent polítiques de la mà dels ciutadans". Sergio Blázquez (CS), per la seva banda, ha apuntat que des de l'ajuntament "s'ha de crear el marc perquè els empresaris i experts estigueu còmodes i creeu riquesa". En aquest sentit, ha assenyalat com a mesures com "baixar la pressió fiscal, que ens fa pocs atractius", i apuntant que "hi ha marge per abaixar els impostos", apuntant, per exemple, al projecte de nova biblioteca central. "Vull posar aquests diners al servei dels emprenedors".
Per part de Sant Cugat per la Independència, David Sempere, ha apuntat que "ens preocupa la manca de model econòmic fins al moment; la manca de visió de cap on volem que Sant Cugat enfoqui el seu futur", apostant per un model en què la ciutat "treballi conjuntament amb Cerdanyola i Rubí per crear un ecosistema", defensant que "el treball és el major creador de riquesa", posant la innovació al centre del sistema. El debat no ha comptat amb representants de la CUP, que s'ha excusat per la coincidència amb un acte de campanya.
Els representants polítics durant el debat. FOTO: bernat Millet
Després del primer torn per part dels representants polítics, la ciutadania ha platejat una sèrie de qüestions als participants. El Sr. Castanyer, de Wise People, ha demanat mesures per contrarestar el creixement de l'atur en persones majors de 45 anys, i Bibiana, de Plastic Detox, ha preguntat per mesures per contrarestar la contaminació.
Els diferents representants han donat resposta a les inquietuds. Brugarolas ha considerat que "som líders en cooperar amb altres municipis", i ha defensat que s'han fet coses per potenciar el comerç urbà, apuntant com a exemples la remodelació de la plaça de Barcelona, "per ampliar el centre, i afavorir la passejada", ha dit. En relació a comerç local també ha intervingut Sempere, proposant "restablir 5 pàrquings al centre de la ciutat" fins que, ha dit, "no facilitem la transició al vehicle elèctric".
Pel que fa a l'atur en majors de 45 anys, Blázquez ha proposat "formació i bonificacions" adaptades a les necessitats de cada persona", i Cisteró ha proposat la creació d'una oficina específica per atendre els autònoms i microempreses, i per bonificar les empreses que contractin aturats de més de 45 anys. Benejam ha lamentat que al consistori s'hagin rebutjat mesures plantejades pel PP per incentivar la contractació de majors de 45 anys, mentre que pel que fa a la contaminació, ha apostat per fer mesures mediambientals locals. Soler, per la seva banda, ha proposat qüestions com un pla integral de la innovació, o un gran pacte per l'ocupació, "on tots els agents econòmics i socials tinguin representació".
Parlant també d'atur, Gómez ha apostat per la formació dual per a majors de 45 anys, i en reciclatge, per la bonificació a les empreses que reciclen. Balada ha lamentat que no es parlés de precarietat laboral, destacant que "els joves i els majors de 45 anys són els que més pateixen precarietat i atur", apostant per "formació i plans d'ocupació per generar ocupació".
Part dels experts durant el debat. FOTO: Bernat Millet
Amb les propostes damunt la taula, els experts en la matèria han volgut fer una sèrie de consideracions. Jesús Carballo, per exemple, ha subratllat la necessitat de tenir aparcament pròxim a l'eix comercial, i Ramírez ha remarcat la necessitat d'un "accelerador de pimes, que generaria ocupació directa a la ciutat". Franquesa ha apostat per "tirar de la marca Barcelona sense complexos" per internacionalitzar l'economia, i la necessitat d'una finestreta única per agilitar els tràmits a les empreses.
Algunes de les reivindicacions dels experts també han sorgit entre el públic. Jaume Cifuentes, jubilat, en representació de la seva dona botiguera, ha reivindicat "tenir mitjans perquè la gent de Sant Cugat pugui ser-li fàcil per la compra a la ciutat", apuntant com a necessari "poder aparcar el cotxe". "S'ha d'aconseguir aparcament al centre", ha dit. També Andreu Travé, de Wise People, ha fet la seva proposta. La d'imitar els països nòrdics on, ha explicat, "es fa un treball individual, on es comprova quins punts forts i febles tenen per fer un pla de treball conjunt amb empresa", per a majors de 45 anys.
Unes consideracions que en molts casos els representants polítics han fet seves. Sempere ha apuntat que "han de manar les empreses, perquè són les que tenen el coneixement", a l'hora d'establir un model per a la ciutat. Blázquez s'ha mostrat partidari de la finestreta única, i la necessitat d'anar de la mà de Barcelona per la internacionalització. Cisteró ha reivindicat l'eficiència de l'administració, i l'aprofitament del talent que hi ha a la ciutat, mentre que Benejam també ha subratllat la necessitat de pàrquing al centre, reivindicant el bon ús de Can Quitèria.
Soler també ha proposat diferents opcions per afavorir el comerç, com crear aparcament als Jardins del Vallès o un de soterrat aprofitant les obres de la nova biblioteca, i ha apostat per la "feina transversal" entre els diferents departaments de l'ajuntament per garantir el suport a les empreses. Gómez també ha subratllat la necessitat d'una finestreta única per afavorir les empreses, i ha reivindicat un "model de comerç de proximitat de qualitat". Per la seva banda, Balada ha lamentat la manca d'oportunitat per a les dones, que "som capaces", i ha reivindicat la marca Barcelona, "liderada per un ajuntament dels Comuns", i Brugarolas ha destacat que "han sorgit moltes propostes que ja estan en marxa", fent referència a la finestreta única o a les bonificacions per contractar majors de 45 anys.
Moment del debat a El Siglo. FOTO: Bernat Millet
Abans de tancar el debat, tant experts com representants polítics han pogut fer una roda de tancament. Franquesa ha destacat que "hi ha propostes que sumades podrien donar un bon model a Sant Cugat", demanant als polítics que governin, que ho tinguin en compte, convidant-los a participar dels actes i propostes empresarials de la ciutat. Ramírez, per la seva banda,ha lamentat que "de vegades, el ciutadà no veu la concreció d'aquestes polítiques i de tot el que es diu en campanya", demanant una "gestió més professionalitzada, amb propostes concretes que es puguin mesurar i millorar".
Gaspa ha fet un prec als polítics. "Si ens creiem que el comerç és un pes important, que vertebra i genera treball, situeu-ho al centre de l'estructura de govern". "Parleu molt amb tècnics de comerç per veure com els afecten les polítiques", els ha suggerit. Carballo, per la seva banda, ha emplaçat els representants polítics a omplir un qüestionari elaborat per Sant Cugat Comerç per conèixer quines són les seves propostes sobre el comerç local, i Fàbregas s'ha ofert a dialogar per trobar "un punt que ens beneficiï a tothom".
Antonio Almeda, des del públic, ha emplaçat els polítics a plantejar amb quina fita estarien satisfets amb el nou mandat. Una resposta que també els ha donat peu a tancar les seves intervencions.
Blázquez (Cs) ha destacat la necessitat que la finestreta única realment funcioni; Cisteró (ERC) ha dit que la "principal fita seria que tothom tingués una feina digna", apostant també per l'economia social i solidària. Benejam (PP) ha proposat treure Sant Cugat de l'AMI i posar els diners a economia social, i incentivar les empreses que facilitin la conciliació; Soler (PSC) ha apostat per la formació i el suport a les dones treballadores. "Hem d'oferir eines per desenvolupar i fomentar iniciatives empresarials", ha dit, entre altres.
Gómez (Units) ha reivindicat que "volem un Sant Cugat que sigui la millor per viure, que creï riquesa, inclusiva, realment segura, i accessible", i Balada (En Comú) ha apostat per consolidar "una xarxa d'economia social" i plans de treball que es compleixin. Brugarolas (Junts) ha refermat el compromís amb el medi ambient visible en la mobilitat, i Sempere (Primàries), ha reivindicat que "el pitjor que li pot passar a l'economia catalana és l'ofec econòmic pel dèficit fiscal de Catalunya".
Finalment, una última intervenció del públic, la de Marga Codina, veïna de Mas Gener, demanant més comerç de proximitat als barris i districtes de Sant Cugat. Una reflexió a la qual han donat resposta els diferents representants, coincidint en la necessitat de canviar de model per fer-ho viable.
Aquest ha estat el segon dels cinc debats temàtics i participatius que organitza el TOT de cara les eleccions municipals. El primer, sobre mobilitat i seguretat, se celebrava aquest mateix dilluns.
Els que resten, seran tots a El Siglo a les 19 hores.
6 de maig: habitatge
9 de maig: equipaments
16 de maig: el debat dels candidats, organitzat pel TOT i Cugat.cat.