L'EMD de Bellaterra dona suport a la Comissió 'Bellaterra és Sant Cugat'

L'Ajuntament de Cerdanyola té un mes per decidir si executa la sentència de segregació de Bellaterra o la recorre al Tribunal Suprem

Després del comunicat de l'Ajuntament de Cerdanyola, que deixa la porta oberta a l'execució de la sentència de segregació de Bellaterra, el govern de l'EMD de Bellaterra ha donat suport a la Comissió 'Bellaterra és Sant Cugat', entitat promotora de la recollida de signatures perquè Bellaterra s'agregui a Sant Cugat. "La Comissió compta amb l'aval de les signatures de més del 50% dels habitants de Bellaterra, recollides just abans de l'inici del procediment judicial", diu el president de l'EMD Josep Maria Riba al TOT Cerdanyola.

Ara mateix, la pilota està sobre la teulada de l'Ajuntament de Cerdanyola, qui té un mes per a decidir si recorre la sentència al Tribunal Suprem o, per contra, executa la sentència. Tot i que, en el cas d'admetre a tràmit la petició de segregació, aquesta hauria de ser debatuda i votada al ple municipal de setembre.

"Prudència" davant d'un cas complex

Des de l'Ajuntament de Cerdanyola expliquen que "en el cas que el consistori cerdanyolenc tirés endavant la petició de segregació, seria el mateix Ajuntament de Cerdanyola qui s'encarregarà d'elaborar l'expedient de segregació i tots els posteriors tràmits". El Segon Tinent d'alcalde i regidor de Relacions amb l'EMD de Bellaterra, David González, és prudent i creu que "de moment no es pot fer cap afirmació categòrica sobre el tema". 

Si s'arribés a elaborar l'expedient, aquest "serviria per a valorar si la segregació de Bellaterra i la seva posterior agregació a Sant Cugat és favorable o no", afirma González. I un cop elaborat l'expedient, per part de l'Ajuntament de Cerdanyola, "caldria dur a terme els tràmits d'audiència pública amb una comissió formada pels principals actors implicats en el tema", afegeix.

Entre aquests actors, el Departament de Territori de la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Cugat, qui encara no ha fet declaracions, tindrien un paper important en el procediment d'agregació de Bellaterra al municipi santcugatenc. L'Ajuntament de Sant Cugat ja compta amb Valldoreix, l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) més gran de Catalunya i, per tant, Bellaterra seria la segona EMD del municipi. 

Procés a llarg termini

El procés pot anar per llarg si s'acaba tirant endavant. Mentrestant, i tot i el suport a la Comissió, des de l'EMD es volen "mantenir neutres" i afirmen que continuaran treballant amb l'Ajuntament de Cerdanyola "en el dia a dia, en els projectes previstos en el Pla d'Accions del Mandat per Bellaterra i, especialment, en un nou conveni amb més competències i més finançament".

Precisament, Josep Maria Riba explica que, com a president de l'EMD, la seva tasca és "negociar tot el que pugui amb l'Ajuntament de Cerdanyola pel benefici dels bellaterrencs". De manera que si l'Ajuntament de Cerdanyola els ofereix "un millor conveni, potser caldria replantejar-ho", afegeix.

El problema, diu, és que porten "13 anys amb el mateix conveni de mínims l'EMD". El programa del PSC de Cerdanyola contemplava una renovació del conveni, la qual cosa, Riba indica que hi estan "treballant". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem