Agents de la Guàrdia Civil estan registrant dos domicilis de Sant Cugat durant aquest matí de dijous, dia 3 de febrer. L'actuació s'emmarca una operació de la Guàrdia Civil en contra el presumpte finançament irregular de Convergència amb comissions del 3% a canvi d'obra pública. Es preveuen uns 25 registres en domicilis i empreses públiques de l'Ajuntament de Barcelona o la Generalitat i una vintena de detencions entre empresaris i dirigents polítics.
Segons han confirmat fonts de la Guàrdia Civil al TOT, els registres s'estan produint en un habitatge del carrer de l'Hospital, a tocar del Monestir, i a un domicili del carrer de Joan Miró, al Parc Central. Els domicilis registrats a Sant Cugat estarien vinculats amb persones relacionades amb la suposada trama corrupta investigada per la Guàrdia Civil.
En l'habitatge a tocar del Monestir s'han presentat, cap a les 8.30 del matí, fins a tres vehicles de la Guàrdia Civil, on també hi havia agents de paisà. En el domicili del Parc Central hi ha anat un vehicle de la Guàrdia Civil amb dos agents, als quals també s'hi han sumat agents de paisà. En aquest darrer punt, la policia ha marxat poc abans de les 13 hores, després d'unes quatre hores de registre.
Amb l'operació engegada per la Guàrdia Civil, que porta per nom Pika, s’han fet una vintena de registres a domicilis i organismes oficials a Barcelona, Lleida i Girona, i la Guàrdia Civil ha detingut 18 persones. L'operació és el resultat de les investigacions del cas Petrum, sobre el suposat cobrament de comissions del 3% per part de Convergència a canvi d'obra pública. Els agents han entrat, entre altres, a les instal·lacions del Port de Barcelona o a l'empresa pública Infraestructures.cat. En total hi participen uns 150 agents.
Segons publica El Confidencial, la Guàrdia Civil hauria provat l'existència d'irregularitats en una vintena d'obres públiques, que s'haurien produït fins al febrer del 2015. Antoni Vives, extinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona, Francesc Sánchez, exalt càrrec del partit, o l’extresorer de l’antiga CDC Andreu Viloca, són alguns dels noms convergents detinguts. També ha estat detingut durant una estona el president del Port, Sixte Cambra, ja en llibertat.
En aquesta continuació del cas Petrum, que va començar posant el focus en els ajuntaments, s'estaria investigant les obres adjudicades des del govern de la Generalitat.
Cal recordar que la justícia està investigant des de fa més d'un any, en el marc del cas Petrum, l'adjudicació a Teyco d'una promoció d'habitatge públic a Sant Cugat. Una comissió especial formada pel govern i l'oposició santcugatenca van analitzar l'adjudicació i, segons l'oposició, hi havia "irregularitats inadmissibles". El govern ho va negar i va defensar la legalitat del procediment. Les conclusions de l'oposició van ser lliurades al jutjat que està investigant el cas Petrum.
Més endavant, més informació.
Dubtes sobre l'actuació
L'advocat Rafael Entrena, que defensa l'extinent d'alcalde de Barcelona, Antoni Vives, detingut durant l'operació, ha criticat l'actuació de la Guàrdia Civil. "Com ja sabeu, jo hauria d'estar preparant un altre judici. Això no és nou i cada vegada crec menys en les casualitats", ha dit Entrena en declaracions recollides per La Vanguardia. I és que Entrena és també l'advocat de l'exvicepresidenta Joana Ortega en el judici pel 9N que ha de començar el 6 de febrer.
Per la seva banda, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha qualificat l'operació de la Guàrdia Civil contra el presumpte finançament irregular de l’antiga CDC engegada aquest dijous d'"acció mediàtica" vinculada al judici del 9-N contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega que ha de començar dilluns vinent, 6 de febrer.
A la posició contrària s'hi troba la CUP, que ha criticat Convergència i ha assegurat que es tracta d'una autèntica "bofetada" al procés, perquè s'ha de ser "impecable".