La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat la retirada d'estelades dels edificis públics i espais electorals, segons ha publicat El Singular. Aquesta decisió podria afectar l'estelada que l'Ajuntament va ubicar a la plaça Lluís Millet, ja que la plaça és un espai públic i gratuït susceptible d'acollir campanyes electorals de partits. L'Ajuntament ha explicat al TOT Sant Cugat que no tenen constància d'aquesta resolució i que, en cas que la rebin, estudiaran l'actuació a seguir.
La Junta Electoral Central dóna d'aquesta manera la raó a Societat Civil Catalana, que a finals de març va demanar des del seu Facebook als ciutadans que "enviïn foto i ubicació" d'estelades per tal de recórrer-ho.
A àmbit santcuagtenc, VOX va denunciar l'estelada a la Junta Electoral de Terrassa. El TOT s'ha posat en contacte amb aquest òrgan i ha explicat que encara no hi ha una resolució.
Neutralitat en eleccions
ElSingular ha tingut accés al document, que signa el president de la JEC, Carlos Granados, on afirma que la Junta ordena "la retirada de les banderes estelades d'edificis i espais públics de Catalunya, almenys durant la campanya electoral, en ser incompatible amb l'obligació de neutralitat dels poders públics".
La JEC ha acordat que "durant els períodes electorals els poders públics estan obligats a mantenir estrictament la neutralitat política i per tant han d'abstenir-se de col·locar en edificis públics i locals eletorals símbols que poden considerar-se partidistes, i han de retirar-se els que s'hagin colocat abans de la convocatòria electoral", segons el text al qual ha tingut accés elSingular. "El criteri resulta aplicable a les banderes objecte de la consulta", afegeix.
Estelada amb polèmica
El 10 de setembre del 2014 l'Ajuntament de Sant Cugat va decidir penjar l'estelada a la plaça Lluís Millet. La decisió ha generat polèmica els darrers mesos a la ciutat, principalment per part del PP, Ciutadans i VOX.
Primer va ser el PP qui va interposar una demanda contra l'Ajuntament de Sant Cugat fa unes setmanes. Llavors, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona va desestimar les mesures cautelars per retirar l'estelada, tot i que deixava la porta oberta a valorar la situació en període electoral: "És cert que la bandera estelada respon a certa opció política i que les administracions han de mantenir la neutralitat, però no s'està en període electoral".
La setmana passada va ser VOX-Família i Vida qui va interposar un recurs a la Junta Electoral de Terrassa per tal que l'Ajuntament retirés l'estelada. "No es pot torpedinar la democràcia, ni deixar de representar tots els ciutadans, ni ofendre ningú", va explicar al TOT Sant Cugat l'alcaldable de la formació,Ignacio Garriga.
Tot i que l'Ajuntament no s'ha pronunciat, l'Associació de Municipis per la Independència, de la que forma part Sant Cugat, ha recomanat als ajuntaments acatar la decisió si la resolució els arriba.
"Recomanem a tots els municipis associats que, tan bon punt els sigui comunicada oficialment, acatin la resolució de la JEC considerant el principi de "neutralitat" que ha de regir un període electoral, només en el cas dels edificis que esdevinguin locals electorals. Advertim que les estelades tornaran a onejar als Ajuntaments associats a l'AMI i als locals municipals un cop finalutzat el període electoral".
A més, l'Associació anima als ciutadans a penjar estelades als balcons de casa com a mostra de rebuig.