La magistrada de Jutjat d'Instrucció Barcelona apunta que l'exregidor de Seguretat i expresident de Convergència de Sant Cugat, Xavier Martorell, hauria comès un delicte d'estafa continuada greu per haver espiat suposats rivals polítics pel seu propi interès; passant les factures al Barça, on era cap de seguretat. Les persones espiades per encàrrec de Martorell haurien estat els exregidors de CiU a Sant Cugat Joan Recasens i Xavier Amador.
Es tracte del cas de Mètodo 3, pel qual s'ha investigat si Martorell i l'exdirector general del club blaugrana, Joan Oliver, van encarregar espiar a polítics i directius amb diners del Barça. La magistrada ha conclòs que va ser així i que, entre el 2008 i el 2011, el Barça va pagar poc més de 400.000 euros a l'agència d'espionatge per espiar a directius blaugranes, dos regidors d'Unió a Sant Cugat (Joan Recasens i Xavier Amador) i un alt càrrec de l'Ajuntament de Sant Cugat. Per això, la jutgessa envia a judici a Martorell i a Oliver, que ara tenen deu dies per presentar un escrit de defensa.
La jutgessa recorda que la querella inicial del Barça era contra Oliver i Ferran Soriano, exvicepresident, per factures que sumaven un total de 2,4 milions d'euros per encàrrecs a empreses de seguretat i investigació. Durant la instrucció, Soriano va quedar apartat de la causa, i la investigació judicial es va centrar en els 408.000 euros pagats a Método3. A més, va quedar imputat Martorell.
El director de Método3, Francisco Marco, va justificar tots els treballs, i va assegurar que els que no tenien relació directa amb el club s'havien fet de forma gratuïta per la bona relació que mantenia amb Oliver i Martorell. No obstant, un dels detectius de l'agència, Julián Peribáñez, va negar aquest últim extrem.
Del prop d'un centenar de factures que el Barça va pagar a Método3, una trentena tenen un contingut desconegut, unes altres 30 sí que s'ajusten a interessos de l'entitat, com investigacions sobre empreses relacionades amb el club. Unes últimes 30 factures són per interessos aliens a l'entitat esportiva i un dels noms espiats que hi figura és Joan Franquesa, exvicepresident del Barça i actual president de Sant Cugat Empresarial.
Martorell va assegurar que tots els encàrrecs eren d'Oliver, amb qui tractava habitualment, i va admetre que ell era el contacte formal del club amb l'agència de detectius. La magistrada recorda que quan Martorell ja era director general de Presons de la Generalitat, el febrer del 2011, Método3 li pagava el rènting d'un cotxe d'alta gamma. A més, quan Martorell va abandonar el càrrec al club, l'entitat va deixar de treballar amb l'agència de detectius, cosa que li fa sospitar a la jutgessa que hi havia certa connivència entre Marco i Martorell.
Per tot això, la magistrada creu que Oliver i Martorell van cometre delicte d'administració deslleial, per destinar recursos del club a afers que no interessaven a l'entitat, i, a més, Martorell hauria comès un delicte d'estafa continuada greu per haver espiat suposats rivals polítics pel seu propi interès però pagat amb diners de l'entitat esportiva.