El canvi de nom de la plaça del Rei és un dels debats que protagonitza el Ple Municipal de Sant Cugat, que se celebra aquest dilluns 21 de maig a les 16 hores. Com sempre, al voltant de les 20 hores, hi ha el torn obert perquè els santcugatencs i santcugatenques expressin públicament les seves demandes o queixes sobre la ciutat davant dels representants polítics. Els atacs a Israel, la dissolució d'ETA o els Comitès de Defensa de la República seran altres temes de debat.
Així, el Ple Municipal haurà d'aprovar el canvi de nom de plaça del Rei per plaça de l'1 d'Octubre. Una modificació que ja han pactat PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC i que ha criticat durament el Partit Popular. A més, es proposarà adjudicar nom a sis places, dos carrers, un jardí i un parc que actualment no en tenen cap.
D'altra banda, els grups polítics hauran d'aprovar definitivament l’Ordenança municipal sobre Sorolls, Vibracions i Olors, que ha de regular aquests fenòmens en bars, restaurants i activitats econòmiques a Sant Cugat. Paral·lelament, el Ple haurà de debatre sobre l'aprovació inicial del Reglament del Servei Municipal de Clavegueram.
Les propostes dels partits
El debat sorgit sobre la llibertat sexual de les dones, arran de la sentència de La Manada, arribarà a Sant Cugat amb una moció conjunta d’ERC-MES, PDeCAT-Demòcrates, ICV-EUiA i PSC per a la defensa dels drets de les dones víctimes d’agressions sexuals.
Sant Cugat també defensarà una sanitat universal, posada en dubte arran del decret llei que va aprovar el 2012 el govern del PP i que va limitar l'atenció d'estrangers. Així, ICV-EUiA, PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES presentaran un document de defensa del dret universal a la sanitat pública.
El procés sobiranista i la situació política a Catalunya no podia faltar al Ple Municipal. Per una banda, el Partit Popular presentarà una moció en favor de la neutralitat dels funcionaris, edificis i espais municipals. Per l'altra, la CUP-PC defensarà els Comitès de Defensa de la República amb una moció per donar-lis suport. El PP també demanarà condemnar els "actes vandàlics" de l'organització juvenil Arran.
En relació a l'habitatge, la CUP-PC porta una proposta per regular els habitatges d'ús turístic a Sant Cugat; mentre que Ciutadans reclamarà més mesures de control i seguretat per "lluitar contra l'ocupació il·legal". En clau local, ERC-MES demanarà que els Ferrocarrils de la Generalitat funcionin durant tota la nit durant les Festes Majors de Sant Cugat, Rubí i Terrassa.
Finalment, la dissolució d'ETA es tractarà al Ple Municipal amb una moció del PP i, per la seva banda, ICV-EUiA condemnarà els atacs d'Israel sobre la franja de Gaza que han acabat amb desenes de civils morts.
Acords conjunts
Tots els partits polítics amb representació al Ple Municipal de Sant Cugat han acordat tres mocions institucionals que mostren el posicionament conjunt de la ciutat. En primer lloc, l'Ajuntament donarà el seus suport als defensors dels drets humans a Colòmbia. Cal recordar que Sant Cugat va acollir dos activistes colombiants que van haver de fugir del seu país després de rebre amenaces.
D'altra banda, es tirarà endavant una moció institucional per a la signatura d’un conveni de col·laboració amb els Col·legis d’arquitectes i aparelladors amb Promusa, per tal d’ajudar a les comunitats veïnals amb dificultat econòmiques per a la realització de la inspecció tècnica d’edificis. Finalment, es vol mostrar el suport de Sant Cugat als centres especials de treball, on donen feina a persones amb discapacitat.