Tot i un matí ennegrit i plujós, Sant Cugat ha celebrat l'acte institucional d'aquest dimarts 11 de setembre amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Entitats, partits polítics i desenes de ciutadans s'han trobat a la plaça de Rafael Casanova per fer l'ofrena floral.
Els discursos polítics han tingut punts de discrepàncies remarcables. El més crític amb la situació actual ha estat el PSC, que han parlat de "Diada segrestada", mentre que des de Junts per Sant Cugat han reclamat unitat i ERC-MES ha emplaçat a trobar noves fórmules per avançar en la independència. CUP i Sant Cugat en Comú, amb diferències, han fet un discurs amb accent social. Tots menys el PSC han mostrat la seva solidaritat amb els presos i exiliats polítics. Com en els últims anys, ni PP ni Ciutadans han participat de l'acte oficial de la Diada a Sant Cugat.
Unitat, Diada segrestada i desobediència
Sant Cugat en Comú. Foto: Bernat Millet.
Sant Cugat en Comú ha estat el primer partit polític en col·locar la seva ofrena al monument i el seu portaveu, Ramon Gutiérrez, ha encetat el discurs amb un missatge de "solidaritat amb les persones injustament empresonades". A més, ha reivindicat "màxim consens" per fer front a la sentència del Suprem i ha reclamat estabilitat al govern català després "d'una dècada perduda" i de "retallades".
Carmela Fortuny: Som un poble determinat que seguirem lluitant"
Junts per Sant Cugat Foto: Bernat Millet.
A continuació, Carmela Fortuny, de Junts per Sant Cugat, ha reclamat una estratègia "unitària" per fer front a la sentència i ha emplaçat a "aprendre dels errors". I ha dirigit un missatge a Pedro Sánchez, president del govern espanyol: "No hi ha fractura a Catalunya sinó unanimitat per viure en un país millor. Som un poble determinat que seguirem lluitant amb més força que mai per canviar l'estat de les coses".
Iñaki Uriz: "Sense desobediència no hi ha independència"
CUP Sant Cugat. Foto: Bernat Millet.
El missatge de la CUP durant l'ofrena s'ha centrat, en bona part, en reivindicacions socials per la classe popular. El cupaire Iñaki Uriz ha situat l'independència com l'únic camí per assolir una vida "digna". "Si una cosa vam aprendre l'1 d'Octubre és que sense desobediència no hi ha independència. La renúncia a la desobediència ens ha portat a la repressió actual que vivim. La lluita és l'únic camí, no hi ha dreceres".
Pere Soler: "No volem una Diada segrestada"
PSC. Foto: Bernat Millet.
"No volem una Diada segrestada per una part del país ni que una part se senti exclosa", ha criticat el primer secretari del PSC, Pere Soler, després de l'ofrena floral a Rafael Casanova i reivindicar la catalanitat del partit. "Els socialistes proposem que tot el poble de Catalunya tiri endavant i no es repeteixin els errors del passat. Hem de deixar enrere els temps de divisió, escapar del carreró sense sortida que ens han portat les polítiques de confrontació", ha reclamat.
Oriol Cisteró: "No podem insistir a fer exactament el mateix"
ERC-MES. Foto: Bernat Millet.
Record pel casteller Raül Romeva
Una desena d'entitats santcugatenques s'han sumat a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Cugat i han fet l'ofrena floral a Rafael Casanova. Club Rugbi Sant Cugat, Sant Cugat FC, Geganters, Castellers, Unió Esportiva Sant Cugat, Unió Ciclista, Ateneu Santcugatenc, Club Muntanyenc i Penya Blaugrana són els que hi han participat.
Justament, els Gausacs han tingut un record pel santcugatenc Raül Romeva, tamber casteller de Sant Cugat, i n'han reclamat la seva llibertat. La pluja ha impedit que poguessin actuar els Castellers i la participació del Joan i la Marieta, gegants de Sant Cugat.
Lluís Bonet: "Ho tornarem a fer"
L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han fet una ofrena conjunta. "Per fer la independència necessitem tornar als valors de l'1 i 3 d'octubre, unes institucions fortes i uns polítics valents", ha clamat Xavier Palet, de l'ANC. "Ho tornarem a fer", ha reivindicat Lluís Bonet, president d'Òmnium.