Junts per Sant Cugat, CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES, Sant Cugat en Comú, PSC, PP, Units per Sant Cugat i Sant Cugat per la Independència han protagonitzat el debat electoral a Sant Cugat del Vallès aquest dijous, 16 de maig, per defensar el model de ciutat al qual aspira cada formació de cara a les eleccions municipals del 26 de maig. Un debat, organitzat conjuntament pel TOT Sant Cugat i Cugat.cat, que s'ha celebrat a El Siglo de Mercantic, i que ha fet que la sala es quedés petita.
Conduït per la directora adjunta del TOT Sant Cugat, Àgata Guinó, i per la directora de Cugat.cat, Mònica Lablanca, el debat s'ha estructurat a partir de sis blocs: Habitatge, Seguretat, Mobilitat, Comerç, Cultura i Esports, i en el que cada candidat a l'alcaldia ha comptat amb un minut i mig per exposar la seva posició, i mig minut posterior de rèplica. El debat, ha finalitzat amb el minut d'or per demanar el vot a la ciutadania.
Abordem en aquest text els aspectes tractats pel que fa a Habitatge i Seguretat. En els dies posteriors, el TOT publicarà el debat sobre els quatre blocs restants, així com el minut d'or de cada partit.
Habitatge
En termes d'habitatge, Joan Recasens (Sant Cugat per la Independència), ha destacat que "és el problema més important de la ciutat", apostant perquè cal treballar tant des del vessant del llogater, com la del propietari per "donar resposta al problema que tenim avui". Amb tot, ha subratllat que "la campanya no és normal, perquè les institucions no estan en una situació normal", fent referència a les lleis en relació a habitatge aprovades pel Parlament i portades al Tribunal Constitucional. "Ens ha portat a una situació de dèficit en habitatge", ha afirmat.
Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat), ha iniciat la seva intervenció recordant les persones preses i exiliades, per explicar, posteriorment, que "en termes d'habitatge, Sant Cugat fa 30 anys que fa feina, però se n'ha de fer molta més", apuntant que "és un repte que no podem afrontar sols els ajuntaments". En aquest sentit, ha apuntat que "calen acords amb administracions superiors", a més de proposar la construcció de gairebé 700 pisos de lloguer assequible i continuar amb ajudes per accedir i mantenir l'habitatge, entre altres.
Núria Gibert (CUP-PC) ha destacat que "el problema de l'habitatge travessa les vides de molta gent", atribuint-ho a un problema de mercat, però també "de males polítiques". "S'ha perdut sol, i els diners generats no s'han invertit posant-lo al servei de la ciutadania", ha lamentat. Com a propostes, ha apuntat "repensar Promusa, ampliant el parc d'habitatge de lloguer", i la necessitat de "parlar d'ajudes i d'alternatives al model de propietat privada" per "augmentar el parc d'habitatge i que sigui sostenible, donant cabuda a més gent".
Ciprian, Gibert i Fortuny durant el debal electoral. FOTO: Bernat Millet
Aldo Ciprian (Ciutadans) ha reflexionat sobre "com hem arribat a aquest punt", apuntant a "Promusa, que està sent investigat, amb un gerent reprovat pel Ple, amb pèssimes qualitats de lliurament per part de la societat pública, i amb dubtes raonables sobre l'adjudicació". És per això que ha "promès" una auditoria externa de Promusa "per a la seva dissolució", així com treballar per augmentar l'oferta d'habitatge de lloguer, i rebaixar els impostos, entre altres mesures.
Mireia Ingla (ERC-MES) ha destacat que "ens estimem aquesta ciutat i ens en sentim molt orgullosos, i volem el millor", però ha lamentat que "ara mateix no estem tan orgullosos com ens agradaria d'una ciutat que expulsa joves, famílies i gent gran". D'aquesta manera, ha considerat que "hi ha hagut un cert relaxament a l'hora d'abordar un tema complex", apostant per un "pla de xoc" com a prioritat de govern amb propostes com "duplicar els recursos per fer pisos".
Ramon Gutiérrez (Sant Cugat en Comú) ha destacat "l'emergència" que es viu en termes d'habitatge, lamentant que "s'ha arribat fins aquí gràcies a uns governs que han basat el seu govern en negoci, en la mercantilització d'un bé essencial", lamentant que no s'hagi implementat cap de les mesures anunciades. "Ens cal voluntat política", ha reivindicat.
Soler, Gutiérrez i Ingla durant el debat electoral. FOTO: Bernat Millet
Pere Soler (PSC) ha lamentat que "estem expulsant gent que no es poden permetre els lloguers, o no poden fer el seu trajecte de vida a la ciutat per falta d'habitatge", un fet que, ha dit "trenca els barris, i la cohesió". "No ens ho podem permetre, perquè l'habitatge és un dret, i la ciutat ha deixat perdre moltes oportunitats", ha lamentat. És per això que ha proposat "un pla de xoc per les persones desnonades, per acompanyar-les", així com "impulsar accions des de l'ajuntament perquè la dació de pagament sigui una realitat", i "prioritzant recursos per a habitatge de lloguer".
Álvaro Benejam (PP) ha defensat Promusa "com a eina del municipi" que cal "reconstruir-la, fent-la eficient i ben gestionada", i lamentant que "tots aquests anys no ha servit per res". D'altra banda, ha apuntat que "incrementarem el suport a la rehabilitació d'habitatge", així com la no permissivitat amb l'okupació, bonificacions fiscals, i reducció de les plusvàlues, entre altres mesures per contrarestar el problema de l'habitatge.
Carles Toda (Units per Sant Cugat) ha destacat que "tinc 5 fills, i quatre han marxat, i el tema de la gent gran és dramàtic", apuntant que "Promusa destina el 70% a venda i el 30% a lloguer, un fet que cal revertir". És per això que ha apuntat el seu compromís per fer més habitatge de lloguer, promovent la limitació temporal per generar més rotació, i assenyalant a un sistema de punts en funció de la renda i els anys a Sant Cugat, entre altres mesures.
Recasens, Toda, Benejam i Soler durant el debat electoral. FOTO: Bernat Millet
Seguretat
Després de l'habitatge, el tema tractat ha estat la Seguretat. En aquest cas, el debat l'ha iniciat Fortuny, qui ha subratllat que "seguretat és benestar, i calen grans apostes polítiques de gestió". En aquest sentit, ha apuntat a una triple estratègia: "Bona coordinació entre Policia Local i Mossos", "proximitat, amb cooperació amb els veïns", i "innovació tecnològica". És per això que ha apostat per la creació d'una nova comissaria de Policia Local al costat dels Mossos, comissaries mòbils de proximitat, i camins segurs.
Gibert ha destacat que "la seguretat és un compendi de visions", fent referència al fet que no es limita a les xifres, i remarcant que "la seguretat, viure lliurement i sense por, és un dret". En aquest sentit, ha dit que "els problemes de seguretat són fruit d'un fenomen estructural, difícil de canviar des de món local". Per això ha dit que "s'han de complir les ràtios, però cal cohesió veïnal, generar xarxes que generen un plus de seguretat".
Ciprian ha fet referència a les xifres, apuntant que "la ràtio europea és de 2 policies per cada 1.000 habitants" assenyalant que a Sant Cugat n'hi ha 85, i comprometent-se a "arribar als 120 el primer any" de mandat. En el mateix sentit, ha lamentat que "s'estan malgastant recursos en fum", fent referència al robot policia, i apuntant a altres aspectes de la seguretat, com en la mobilitat, apuntant la necessitat d'una "normativa que reguli l'ús de la bicicleta", o amb la prevenció d'incendis i la "necessitat de fer neteja al sotabosc en diferents zones".
Ingla ha lamentat la "irresponsabilitat d'alguns grups fent demagògia", i el fet que "l'equip de govern no ha demostrat iniciativa, una bona part del mandat", mentre felicitava la feina feta per la Policia Local. "Hem de modernitzar la visió de la seguretat", ha reivindicat, apuntant elements com aplicacions mòbils o completar la plantilla, i apostant per policia de barri, verda, de proximitat, i per una feminització del cos policial.
Gutiérrez ha destacat que "la seguretat ciutadana no es pot reduir a la protecció de la propietat privada", fent referència a les xifres de robatoris, i apuntant que cal "treballar per tenir els efectius necessaris", defensant que "la seguretat ha d'estar en mans públiques".
Debat electoral entre 9 candidats a l'alcaldia de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
Soler ha dit que "no ens agrada el model de policia local que tenim, ni el de coordinació", fent referència al fet que "el model a Catalunya és bo si hi ha els efectius necessaris". És per això que ha apuntat a la necessitat "d'incrementar efectius i recursos per fer front a les necessitats", així com per una reorganització del cos i de la coordinació, aprofitant les noves tecnologies en matèria de seguretat. De la mateixa manera, ha apostat per la implementació de la figura del sereno, de l'agent cívic, i del tècnic que assessori en seguretat, principalment als barris.
Benejam també ha reiterat la necessitat de la figura del sereno, l'agent cívic, i l'increment de la plantilla policial, i ha lamentat que "se'ns acusi d'alarmisme, quan érem nosaltres qui demanàvem més seguretat, i la resposta va ser acusar-nos que volíem un estat policial". "La realitat ens avala", ha afegit.
Toda ha destacat que el nombre de policies "és insuficient", sent un element que "augmenta la sensació de vulnerabilitat". És per això que s'ha compromès a "ampliar el cos de la policia local fins a assolir la ràtio", tot i apuntar que "no és fàcil, però és l'objectiu". En el mateix sentit, ha apostat per implantar la policia de barri amb furgons mòbils, i per millorar les sinergies entre policia i Mossos, a més de feminitzar el cos.
Recasens s'ha mostrat partidari d'incrementar la plantilla i de tenir més policia als barris, però ha lamentat que "qui ha tret la carta als Reis sou els que ens impediu ser un país normal i amb recursos normals". És per això que ha dit que "esperem un nou 3 d'octubre, que el control del territori sigui una realitat, i que la policia local tindrà un paper important". El candidat de Primàries ha demanat als partits sobiranistes que es manifestessin sobre "si pactaran amb els partits del 155".
Els següents blocs tractats al debat s'abordaran en pròximes noticies.