Quines seran les bases del programa electoral del partit?
Els quatre eixos són: democràcia real, participació ciutadana i regeneració política; defensa dels drets socials; desenvolupament sostenible i fer la independència a pobles i ciutats. Des de l’Ajuntament treballarem per la independència, per fer possible la resolució dels problemes socials, per fer una veritable regeneració política, i per obrir les decisions importants a la ciutadania, dintre d’un marc de desenvolupament sostenible.
La independència és la principal finalitat?
Nosaltres pensem que sinó anem cap a la independència és impossible tenir un model social, o fer polítiques públiques, perquè arribarà un moment que la contenció que es fa a l’Ajuntament col·lapsarà. Nosaltres entrarem a l’Ajuntament per fer la independència, però el nostre projecte polític es basa també en la defensa dels drets socials.
Expliqui’m.
Les polítiques socials són polítiques de primer ordre. Pel que fa a l’atenció social bàsica no és suficient amb polítiques puntuals, sinó que cal fer veritables polítiques per atendre aquestes necessitats. Jo, per exemple el que faria abans de reforçar aquestes cobertures de necessitat bàsica és reforçar els tècnics municipals –treballadors socials i educadors socials– per tenir cura de l’assessorament i dels primers serveis socials que es donen.
Quines altres mesures?
També cal reforçar el pressupost de les prestacions econòmiques d’ajuts socials, agilitzar la gestió dels habitatges buits del municipi i convertir-los en habitatge social de lloguer, donar suport a les entitats socials que gestionen serveis socials i crear ocupació amb expectatives, sobretot amb aquest atur que tenim de llarga durada.
Diu que cal una regeneració política.
El model d’administració local d’avui en dia és un model d’abans de la Transició democràtica, un model que no té competències. Nosaltres volem dotar als ajuntaments de veritables competències. Els ajuntaments s’han d’obrir a la participació ciutadana, han de ser més democràtics.
Com ho farien?
Per exemple, promovent consultes populars vinculants. Però també fent pedagogia de la participació, impulsant una reforma del reglament de participació ciutadana i introduint els pressupostos participatius.
Com es trasllada la lluita per la independència en l’àmbit local?
La independència és voler una nova manera d’organització política, econòmica, social i administrativa. Amb el nou model municipalista català tindríem més competències àmplies i es podrien desenvolupar tots els àmbits. Des de l’Ajuntament una manera de fer la independència és impulsar accions. I una d’aquestes accions és l’exercici de la sobirania fiscal.
Són força partits independentistes. Què pot oferir Solidaritat que no puguin oferir els altres?
Nosaltres des del primer moment ja portàvem en el nostre postulat polític la declaració unilateral d’independència. CiU, quan parla d’independència, aposta per fer les estructures d’estat, però, és clar, aquestes estructures d’estat estan dins un marc espanyol! Nosaltres amb les estructures d’estat no hi creiem. D’altra banda, ERC prioritza la pròpia opció política abans que la unitat per la independència, mentre que la CUP ha fet coalicions amb partits que no són clarament independentistes. Per anar cap a la independència el que veritablement és segur és trencar la legalitat espanyola.
Quin seria un bon resultat per Solidaritat a les eleccions?
El nostre objectiu és obtenir representació municipal. Un bon resultat seria obtenir dos regidors. No tenir representació política durant aquests quatre anys ens ha fet que moltes vegades haguem quedat invisibles.
En el cas de tenir representació, quina seria la primera decisió que prendrien?
Tal com estem ara, el que nosaltres faríem és impulsar una assemblea de càrrecs electes per impulsar el procés d’independència.
Què destaca de la nostra ciutat?
Sant Cugat és una ciutat potent, que té una organització territorial bona, que té molts espais verds, i que en l’àmbit cultural i comercial és forta. Tenim una bona ciutat, però no podem oblidar els focus de pobresa que tenim. //