Mazure, observadora de l'1-O: "No hi ha gaire diferència entre Espanya i l'URSS"

Entrevista amb Linda Mazure, coordinadora de l'Assemblea Nacional Catalana a Letònia

Linda Mazure va ser observadora internacional del referèndum de l'1 d'Octubre a Catalunya i és la coordinadora de l'Assemblea Nacional Catalana a Letònia, país d'on prové. Ara ha tornat a Catalunya per mostrar el seu suport al procés independentista i aquest divendres, 7 de setembre, s'ha sumat a la concentració setmanal de treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per donar suport als presos i exiliats polítics. El TOT conversa uns minuts amb ella sobre la situació catalana i com es veu des de l'estranger.

Com veu la situació a Catalunya un any després de l'1 d'Octubre?
Està avançant però els independentistes necessiten una altra oportunitat per fer realitat la República Catalana.

Per què dona suport al procés independentista?
En la meva joventut vaig participar en la lluita per la independència de Letònia i els fets que estan passant ara a Catalunya són tan similars amb el que vaig viure, que li dono suport. Per mi no hi ha molta diferència entre la Unió Soviètica i Espanya, actuen de la mateixa manera.

Com es veu fora de l'estat espanyol el procés català?
Hi ha diferència entre el nivell polític i la població. A Letònia també hi ha diferència entre els letons i els russoparlants. Políticament, hi ha partits i polítics que donen suport al procés català, però oficialment no, perquè hi ha un acord entre Letònia i l'estat espanyol. Espanya va enviar militars per donar suport a la frontera entre Letònia i Rússia. Hi ha interncanvis de favors entre els estats. Però especialment la població letona dona molt suport a Catalunya.

Quina recomanació faria als independentistes des de la seva experiència del procés letó?
Que tot el moviment sigui pacífic i que no hi hagi ruptures entre les forces independentistes. També recomano que es doni més suport a les institucions catalanes.

Els partidaris a la independència de Letònia no eren una gran majoria, com passa ara a Catalunya.
Durant l'ocupació soviètica, molts habitants de la resta de repúbliques van arribar a Letònia per viure i treballar. Ells no parlen letó ni donen suport a Letònia, per ells era millor viure en la Unió Soviètica. Encara avui no ens donen suport.

Això ha generat fractura en la societat?
La convivència és normal, si una persona ve a Letònia no nota res. Però si hi vius, sí que veus una certa divisió. Per exemple, en el Dia Nacional de Letònia només el celebrem els letons i alguns dels que van arribar. Però per un 30% no significa res el Dia Nacional de Letònia.

Hi ha un conflicte entre la població?
No hi ha confrontació, però es nota aquesta divisió.

S'ha comentat durant la concentració a Sant Cugat que està pressionada per l'ambaixada espanyola de Letònia. És així?
No vull comentar gaire cosa sobre l'ambaixada espanyola, però són fets que han passat amb tota la gent estrangera que ha donat suport al procés.

I l'han increpat per portar el llaç groc?
Els espanyols que viuen en la bombolla dels mitjans de comunicació espanyols que manipulen la informació i menteixen, viatgen i pensen que tot el món ho veu com ells. Però no és la realitat. No ho entenen. Sí que m'han increpat per portar el llaç groc. No entenen que a Letònia hi ha llibertat d'expressió i puc fer el que vulgui en l'espai públic. Un espai públic és per manifestar l'opinió i no és neutral.

Com veu la situació dels líders sobiranistes empresonats?
És molt greu que a Europa hi hagi presos polítics. No hi ha cap dubte que són presos polítics.

Serà Catalunya independent algun dia?
Sí, no hi ha cap dubte sobre això.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem