Després de les eleccions municipals ha començat el ball dels pactes de cara la constitució dels ajuntaments i també de les entitats supramunicipals com consells comarcals i, principalment, les diputacions provincials, tal com publica El Singular.
Precisament, segona la publicació digital, la Diputació de Barcelona és una de les preses més cobejades pels partits polítics. Després del 24-M, a l'entitat supramunicipal no hi ha majoria absoluta però la força amb més diputats és CiU (14) que té tots els números per ostentar de nou la presidència amb un pacte amb ERC (11) i PSC (10) en un plenari de 51 diputats.
Amb aquesta premissa, CiU ha obert un procés entre els alcaldes de la formació que més bons resultats han obtingut per poder presidir l'entitat. Una llista formada bàsicament que compleixen tres condicions: que siguin alcaldes amb full de serveis, siguin cares noves a la biosfera política barcelonina i desacomplexadament sobiranistes.
Segons ha pogut saber ElSingular, de la llista que la direcció té sobre la taula, han agafat força l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.
Conesa també és portaveu de CDC i actual vicepresidenta de la Diputació. De fet, no va voler ser-ho el mandat anterior en favor de Salvador Esteve, històric alcalde de Martorell i autèntic factòtum de la formació ara ja en prejubilació.
Castells ha assolit una majoria absoluta a la capital de l'Anoia, una plaça difícil per a federació. Molt ben vist per la direcció, alguns dels spins-doctors de la direcció el veuen com un "nom de futur" que cal potenciar i altres el descriuen com "l'Albert Rivera convergent", no per qüestions ideològiques sinó pel concepte estèticdels nous lideratges.
També apareix en la llista que la direcció de CiU té sobre la taula una habitual, Montserrat Candini. Actual alcaldessa de Calella i senadora per la federació que ja va intentar l'assalt ara fa quatre anys. Però la competència més ferma, ara per ara, a Conesa i Castells són l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, i l'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals.
Buch ha agafat volada com a president de l'Associació Catalana de Municipis, per un compromís inequívoc amb el procés i per una oratòria contundent i desacomplexada com la que va demostrar en l'acte de suport dels alcaldes al 9-N al Palau de la Generalitat.
Casals és un alcalde simbòlic i vist pels quadres del partit com un "picapedrer del municipalisme" a més d'entronitzar-se un dels pocs batlles convergents al Baix Llobregat més refractari als convergents. Tant Buch com Casals van comptar amb Artur Mas en l'acte de presentació de la seva candidatura.
Per altra banda, un membre de la direcció de CiU ha assegurat a ElSingular que "no hi ha cap intenció" d'oferir la presidència de l'entitat al cap de llista d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, a canvi que no faci suport a Ada Colau. "La presidència ha de ser nostra i sobretot ha de ser un alcalde, no un candidat que ha perdut clarament", avisen des de CiU.