Mira-sol vol una normativa que reguli el procés del pressupost de lliure disposició

L'objectiu és evitar el conflicte generat durant l'aprovació d'aquesta partida en l'exercici 2017

Les associacions i entitats de Mira-sol proposen dotar el procés d'elecció dels projectes del pressupost de lliure disposició d'una normativa que reguli el seu funcionament. Així ho ha explicat el sotsdirector del Consell de Barri, Xavier Barbany, després de la polèmica durant la celebració del Consell de Barri Extraordinari per decidir els projectes de l'exercici 2017.

Un Consell de Barri en el que es van aprovar els 5 projectes als quals s'assignaven els 157.724 euros de lliure disposició disponibles, amb 3 de les 8 entitats i associacions amb dret a vot en contra, i una abstenció. La polèmica la va generar l'oposició d'una part de les entitats al nou carril bici del barri, així com la "mala gestió" de la sessió, apuntada des de diferents formacions polítiques.

Després de la controvèrsia, Barbany explica que va convocar una reunió el 24 de juliol "per intentar que totes les associacions estiguin una mica més unides", en la qual es van plantejar alternatives per "evitar que aquestes situacions es tornin a produir".

"La base de tota la problemàtica està en la nova normativa que diu que els diners romanents d'un any no poden passar a l'altre, cosa que abans no havia estat així", afirma Barbany, qui destaca que es demanarà a la presidenta del Consell de Barri, Carmela Fortuny, que s'aclareixi aquest punt.

"Crec que és molt important que els serveis jurídics, o l'interventor de l'Ajuntament, faci una nota on expliqui quins són els motius pels quals si abans es feia, guardar els diners d'un exercici per al següent, perquè ara no es pot fer, o si és que abans ho fèiem incorrectament, i ara ho hem de fer bé", remarca. "És necessari que s'expliqui d'una manera argumentada o motivada quines són les raons per les quals els diners de lliure disposició s'han de gastar en l'any en curs. Perquè si això ho tenim clar, crec que desactivem un 80% de la problemàtica".

D'altra banda, les entitats i les associacions van posar de manifest la necessitat d'ordenar el procés de funcionament del pressupost de lliure disposició, des de la presentació de projectes per part dels veïns fins a la seva aprovació.

Com remarca Barbany, "llegint la informació sobre els Consells de Barri, hi ha molt poca cosa escrita que especifiqui com s'ha de fer el tema concret dels diners de lliure disposició", fet que considera és "un caldo de cultiu per a problemes".

Davant aquest fet, la proposta és elaborar una normativa que ho aclareixi. "Farem un document, un esborrany de reglament o normativa, que reculli com s'hauria de portar a terme, és a dir, qui pot presentar projectes, com es valoren, que fa el Consell d'Entitats quan es reuneix, com s'avaluen els projectes, etcètera, i, d'altra banda, quan anem al Consell de Barri, com s'ha de portar aquest consell extraordinari. Intervencions, votació, etcètera. L'objectiu és tenir les coses una mica més clarificades", afirma.

Barbany s'encarregarà personalment de redactar aquest esborrany durant el mes d'agost amb l'objectiu de poder lliurar-lo a les associacions i entitats després de les vacances per poder-hi fer les esmenes i correccions que siguin oportunes. "Un cop fet això, es parlaria amb la presidenta del Consell, si ho veu oportú, per convocar un Consell d'Entitats amb un únic tema a tractar, i després ja veuríem quin rang pot tenir el document consensuat, si de normativa, o de reglament", explica. "A títol personal, m'agradaria que fos un reglament, perquè ningú els qüestiona, i la resta és molt qüestionable", afegeix.

"Si aquest funcionament el tenim pautat i clarament definit, el problema que hi ha hagut enguany s'hauria de reduir. Estic convençut que l'any vinent hauríem de tenir uns pressupostos de lliure disposició sense problemàtica", afirma.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem