El nou govern de Sant Cugat de Junts i Esquerra s'ha apujat el sou un 17% respecte al final del passat mandat amb ERC, PSC i CUP. El nou alcalde, Josep Maria Vallès, cobrarà 79.500 euros bruts anuals, 5.500 euros més que l'exalcaldessa Mireia Ingla. Els tinents d'alcaldia passaran de 63.455 a 72.000 euros i els regidors de 52.449 a 64.000 euros. El conjunt de retribucions del govern s'incrementa de 720.495 (final mandat passat) a 844.300 euros, un augment del 17,2%.
Les noves retribucions s'han aprovat en un ple extraordinari aquest dimarts 11 de juliol, on la majoria de l'oposició s'ha mostrat molt crítica amb aquesta pujada. La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor del govern de Junts i ERC i PP i el rebuig de la resta de l'oposició (PSC, CUP, VOX i En Comú Podem).
Brugarolas: "Volem fer l'escala retributiva més competitiva i posar-la al nivell adequat per l’exigència de l’Ajuntament de Sant Cugat"
Des del govern municipal assenyalen la "necessitat" d'actualitzar els salaris per fer-los "competitius", al mateix temps que es té en compte la inflació. "Volem fer més competitiva l'escala retributiva i posar-la al nivell adequat per l’exigència de l’Ajuntament de Sant Cugat", ha defensat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas.
Així, ha defensat la necessitat "d'actualitzar" als salaris "per un govern que estigui a l'alçada de Sant Cugat". En aquest sentit, ha qüestionat per què el tripartit va abaixar els salaris: "Creien que la retribució que mereix els electes del govern havia de ser més baixa? Van devaluar la posició dels electes de l'Ajuntament".
Els càrrecs de confiança
El govern de Junts i ERC també ha aprovat els nous càrrecs eventuals que completaran l'estructura política i directiva. En total seran 19, comptant els set assessors per cada grup polític. En l'anterior mandat hi havia 23 càrrecs de confiança, així que ara es redueixen. "L’objectiu general és millorar el servei a la ciutadania i passa per corregir disfuncions, com l’abundància d’assessors de confiança que hi havia", ha recalcat Brugarolas.
L'objectiu del govern durant els propers mesos és reduir dos càrrecs eventuals i substituir-los per dos professionals seleccionats mitjançant procediments oberts de selecció. És el cas del coordinador de Drets, Dinamització de la Ciutat, Comerç i Seguretat i el gerent (que ja ha estat nomenat, però com a càrrec eventual).
Brugarolas: "Els bons professionals seleccionats s’han de retribuir"
En aquest cas, els sous dels càrrecs eventuals també creix, una decisió que ha defensat Carles Brugarolas: "Els bons professionals s’han de retribuir. Perquè si no, hi ha dificultats per captar-los i retenir-los".
Aquests són els 12 càrrecs eventuals que s'han definit:
- Gerència: Jordi Joly, extinent d'alcaldia d'Economia amb Lluís Recoder. 98.000 euros bruts anuals.
- Cap del gabinet d’Alcaldia: Pep Tugues, exdirector del Teatre-Auditori. 74.820 euros bruts anuals.
- Adjunt al cap de gabinet d’Alcaldia: 50.843 euros bruts anuals.
- Cap de Premsa i comunicació: Anna Foj, tècnica de Comunicació de l'Ajuntament. 63.928 euros bruts anuals.
- Assessor de Comunicació i projectes estratègics: 40.674 euros bruts anuals amb dedicació del 80%.
- Assessor d’Esports: 50.843 euros bruts anuals.
- Comissionat per a persones amb discapacitat: Ferran Felius, president d'Acompanya'm. 50.843 euros bruts anuals.
- Comissionat per a les relacions amb Valldoreix: Susanna Herrada, exvicepresidenta de l'EMD i excandidata de Junts a la presidència de Valldoreix. 40.674 euros bruts anuals amb una dedicació del 80%.
- Assessor de Drets: 50.843 euros bruts anuals.
- Assessor de Comerç i dinamització de la ciutat: 50.843 euros bruts anuals.
- Assessor de Projectes: 50.843 euros bruts anuals.
- Coordinador de Drets, Dinamització de la ciutat, Comerç i Seguretat: 88.000 euros bruts anuals.
El cost total dels salaris dels càrrecs eventuals és de 711.156 euros, un 25% més que al final del mandat passat (568.852 euros). Tot i això, segons el govern aquesta quantitat baixarà fins als 525.000 euros quan es posi en marxa la contractació pública de l’estructura directiva i s'eliminin dos càrrecs eventuals per dos directius.
Crítiques de l'oposició
Tot plegat ha generat una crítica molt dura de gairebé tota l'oposició. Dels més contundents han estat el PSC i la CUP, que formaven part del govern durant el mandat passat i que han recordat que Junts va estar tot el mandat denunciant un "forat milionari" als comptes de l'Ajuntament.
Vila (PSC): "El primer que fan és apujar-se el sou"
"Parlaven que hi havia un forat econòmic i el primer que fan és apujar-se el sou", ha denunciat Elena Vila (PSC), que qualifica l'increment de "desmesurat i injustificable". "És injustificable i ho pagarem els santcugatencs, potser amb impostos", ha afegit. A més, Vila s'ha enrecordat dels seus excompanys de govern: "I Esquerra Republicana, callada. Sembla que reneguin del passat. Amb el govern d’esquerres ens vam abaixar els sous i, ara, vostès se’l pugen".
Benejam (PP): "Les retribucions estaven per sota que a municipis de l’entorn"
El Partit Popular és l'únic de l'oposició que s'ha mostrat comprensiu amb l'increment de salaris, tenint en compte la inflació. Álvaro Benejam ha defensat la necessitat de "dignificar els sous": "Les retribucions estaven per sota que a municipis de l’entorn. I estem a Sant Cugat, que té una configuració diferent".
Simarro: (CUP) "El retorn a l’alcaldia de Junts ja apuntava a un retorn de velles dinàmiques"
"En el mandat anterior, la primera acció que vam fer va ser abaixar els sous del govern. Ara, el primer que fan, és apujar-los", ha etzibat Marco Simarro (CUP), que ho relaciona amb polítics "massa desvinculats" de la realitat: "El retorn a l’alcaldia de Junts ja apuntava a un retorn de velles dinàmiques". Per Simarro, l'augment és "insultant" i també ha carregat contra sous dels eventuals, com els 98.000 euros del gerent: "És totalment desorbitat".
Rodríguez (VOX): "A cap ciutadà de Sant Cugat, la seva empresa li ha pujat així el sou"
"Són retribucions massa elevades i es traspassa el cost polític al contribuent, asfixiant-lo i carregant-li aquest augment", ha lamentat Marcos Rodríguez, portaveu de VOX, que ha insistit: "A cap ciutadà de Sant Cugat, la seva empresa li ha pujat així el sou".
Gutiérrez (En Comú Podem): "No hi ha arguments per justificar aquesta pujada"
Ramon Gutiérrez ha defensat que la política requereix "sous dignes", però ha considerat que l'increment de salaris ha estat "molt elevada" i "injustificable". "No hi ha arguments per justificar aquesta pujada", ha lamentat. "L’única justificació que trobo és que persones que tenien un sou de tinent d’alcaldia, ara mantindran la mateixa capacitat adquisitiva", ha assegurat Gutiérrez.
Comissionat de Valldoreix
Una de les novetats és la figura del Comissionat per a les relacions amb Valldoreix, que serà per Susana Herrada, exvicepresidenta de l'EMD i candidata de Som Valldoreix (Junts i PDeCAT) a la presidència de Valldoreix a les passades eleccions, on va perdre davant de Juanjo Cortés (Valldoreix Plura, ERC, PSC i CUP). A més, va ser la vocal escollida per Junts per aquest mandat, tot i que ara deixarà la vocalia per assumir el nou càrrec. Una decisió que encara no ha detallat ni explicat el govern, però que ha enfurismat l'oposició.
Vila: "És una atrocitat democràtica"
"És una atrocitat democràtica", ha denunciat la socialista Elena Vila, que ho veu com un moviment per "coaccionar" al nou govern de Valldoreix, que està integrat per ERC, PSC i CUP. El cupaire Marco Simarro ha criticat que es nomeni Susana Herrada, la "principal adversària política" del president de Valldoreix: "Si Herrada hagués guanyat, existiria aquest comissionat?".
Per Ramon Gutiérrez (En Comú) és tracta d'una decisió "antidemocràtica": "La persona que ocuparà aquesta tasca va ser la que va perdre les eleccions a Valldoreix. Pot tenir intencions de tornar-se a presentar el 2027 i tindrà un alliberament polític i un sou que serà equiparable al president de l’EMD per fer una feina d’oposició a Valldoreix, però pagada pels diners de Sant Cugat. Em sembla un autèntic despropòsit".
El paper d'Esquerra
Bernat Picornell FOTO: Bernat Millet
Per tot plegat, els partits d'esquerra s'han mostrat molt crítics amb el paper d'ERC al govern. "El que més lamento el silenci d’Esquerra Republicana, em fa molta pena i em decepciona", ha deixat anar Gutiérrez.
Per això, el portaveu d'ERC i tinent d'alcaldia, Bernat Picornell, ha volgut prendre la paraula al final del ple, tot i que no ha entrat en la qüestió de salaris o el comissionat de Valldoreix: "Som aquí per treballar pels santcugatencs i ser útils. Treballem per garantir que tothom que vulgui viure a Sant Cugat, pugui".
Els salaris de l'oposició
D’altra banda, per als regidors a l’oposició es mantenen les mateixes quantitats en concepte d’assistència als plens i a les comissions informatives que al mandat passat, tot i que el govern ha anuncait un augment del 5% a partir de l'1 de gener de 2024. A més, cada grup municipal pot designar un regidor per a dedicar-se a les seves funcions amb dedicació exclusiva (41.000€ bruts/any, que a partir de l’1 de gener del 2024 passarà a 43.000€ bruts/anual). La resta cobraran per assistència a plens i comissions:
- Ple ordinari: 550 euros.
- Ple extraordinari: 594 euros.
- Comissions informatives: 517 euros.
- Comissió especial de comptes: 330 euros.
- Junta de portaveus: 385 euros.
El cost total previst és de 205.000 euros anuals per l'oposició. Així el cost de tota l'estructura política (govern i oposició) i dels càrrecs eventuals és de 1,56 milions d'euros, un 20% més que el passat mandat. Tot i això, segons el govern l'increment serà del 6,2% quan s'eliminin els dos càrrecs eventuals previstos per la contractació de directius professionals a través de procediments oberts.
El nou equip de govern i els seus salaris (en euros bruts anuals)
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.