Nou projecte a Lestonnac: 90 pisos amb la meitat d'habitatge públic

L'Ajuntament aconseguirà la cessió de la casa de Lestonnac, catalogada pel seu valor arquitectònic i patrimonial

43 habitatges lliures, 27 de protecció oficial de lloguer i 18 dotacionals per a joves o grans. Són les xifres de la nova proposta que tramita l'Ajuntament de Sant Cugat per a Lestonnac, conegut també com a Villa Argentina, una parcel·la privada que s'ubica a tocar del passeig d'Olabarria i amb una edificació que forma part del catàleg de patrimoni i té un destacat valor arquitectònic. Concretament, es troba entre el passeig d'Olabarria, l'avinguda de Can Picanyol i el passeig de Valldoreix. El govern municipal de Junts i ERC ha desestimat l'anterior proposta urbanística, que preveia l'edificació de 14 habitatges unifamiliars, ja que la nova propietat de l'espai ha mostrat el seu interès a construir més pisos.

Més info: Sant Cugat facilita la construcció d'una trentena de pisos a l'àmbit de Lestonnac

El regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, ha detallat que ho han aprofitat per augmentar l'habitatge públic i aconseguir 45 nous pisos públics: 27 de lloguer protegit i 18 dotacionals per a situacions d'emergència, grans o joves. La proposta preveu la construcció de cinc edificacions d'un màxim de tres pisos d'altura (planta baixa+2), similar a les cases de l'entorn: "És una implantació més suau amb el territori".

Els habitatges dotacionals s'encabiran dins de l'edificació existent, mentre que la resta seran de nova construcció. 

Els guanys de l'Ajuntament

Captura de Pantalla 2025 01 03 a les 10.52.19

Entrada a Lestonnac, entre l'avinguda de Can Picanyol i el passeig de Valldoreix FOTO: Google Maps

Amb aquesta nova proposta, el govern destaca que la propietat (Via Célere Desarrollos Inmobiliarios) aconsegueix més habitatge lliure per posar al mercat i la ciutat obté més habitatge protegit. A més, l'Ajuntament obté de manera gratuïta la cessió de nou espais lliures i d'equipaments. De fet, l'Ajuntament passarà a disposar de la masia de Vila Argentina, que podrà acollir equipaments i serveis municipals. El Consistori també incorporarà l'arbreda i altres zones verdes. 

"Es protegeix l'arbrat i s'amplien zones verdes per fer l'espai més agradable", va explicar Àngel Pedrós.  Així, la nova ordenació integrarà en el sistema d'espais verds i equipament tant l'arbreda de cedres existent com altres elements arquitectònics de valor de l'entorn.

Retret a la gestió urbanística de Sant Cugat

Tot plegat es va debatre en el ple municipal de desembre. Per una banda, es va tirar endavant el desistiment de l'anterior projecte urbanístic amb els vots a favor del govern, CUP i VOX. D'altra banda, es va aprovar inicialment la nova proposta, amb els vots a favor del govern, CUP i En Comú Podem i les abstencions de PSC, PP i Vox.

De fet, el portaveu popular, Álvaro Benejam, es va mostrar crític amb la manera de "funcionar de l'Ajuntament en temes d'urbanisme" pel fet de deixar sense efecte un projecte aprovat fa sis anys: "Les coses triguen anys i no s'acaben". 

La història de Villa Argentina

La parcel·la de Lestonnac, des de l'aire. FOTO: Arxiu

La parcel·la de Lestonnac, des de l'aire. FOTO: Arxiu

La masia de Lestonnac va construir-se l'any 1922, després que els senyors Miquel Real i Francisca Fontova, veïns de Barcelona, sol·licitessin la llicència en la zona de l'aleshores anomenada Can Picanyol, que va entregar-se el 23 d'abril de 1922. Així, la masia de Lestonnac va passar a anomenar-se Villa Argentina, com també es coneix ara. Després de la Guerra Civil, la Companyia de Maria de Nostra Senyora de Lestonnac, d'aquí el nom actual de la zona, va comprar l'habitatge, que va passar a ser un convent de monges d'aquest orde religiós. Fins als anys 90, quan aquesta companyia va vendre la masia a un altre propietari.

Més info: Urbanisme i religió: història i misteris de Lestonnac

La Companyia de Maria de Nostra Senyora de Lestonnac va ser fundada per una practicant francesa de l'edat mitjana: Joana de Lestonnac (Bourdeus, 1556 - 1640), amb la idea de crear la primera congregació religiosa dedicada a les nenes. De fet, actualment, la Companyia de Maria de Nostra Senyora de Lestonnac té diferents centres educatius repartits per arreu de Catalunya i la resta de l'estat espanyol, tot i que a Sant Cugat mai va haver-hi cap centre educatiu de l'orde, només el convent.

Així, fa aproximadament 30 anys, la companyia religiosa va vendre la masia a una altra propietat i, aleshores, va deixar de ser un convent. Des d'aquell moment el patrimoni ha anat canviant de propietaris: des de grups immobiliaris, fins a fons inversors, passant per bancs. Però sense cap ús concret i sense inquilins durant moltes etapes. De fet, s'ha ocupat en diverses ocasions.

Més info: Desallotgen els okupes de Lestonnac

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem