Núria Escamilla: "Esperem veure la primera pedra del pavelló de gimnàstica aquest 2024"

Núria Escamilla (Junts per Sant Cugat) és l’actual regidora d’Esports i Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat

Núria Escamilla (Junts per Sant Cugat) és l’actual regidora d’Esports i Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat. La juntaire repassa els equipaments esportius que hi ha projectats i quin és el model esportiu que es vol per la ciutat. A més, Escamilla repassa el tancament del Centre Maristany, el consorci amb La Unió Santcugatenca o el nou projecte de la Biblioteca Central. Aquesta entrevista està dins de les entrevistes a regidors de govern i portaveus de l’oposició.

Quina salut té l'esport de Sant Cugat?

L'esport actual de Sant Cugat està molt viu i hi ha moltíssims clubs que donen propostes molt variades. Tenim clubs molt potents que estan competint a 1r nivell, però en matèria d'equipaments ens hem de posar al dia. Tenim pendent el pavelló de gimnàstica rítmica, i és que ens hem reunit diferents vegades per acabar de definir i esperem que sigui una realitat a finals del 2025. També volem que el Complex Aquàtic de Mira-sol estigui finalitzat el 2024 i estem treballant per posar un altell a la ZEM La Guinarda, amb despatxos perquè els clubs es puguin relacionar amb el seu col·lectiu. També tenim sobre la taula adaptar el camp de futbol 7 a unes mesures de seguretat i canviar la gespa. I volem renovar les grades de Can Magí, que és una petició del col·lectiu de futbol, i cobrir la graderia. A més, tenim entre mans el circuit desitjat de bicicleta, i com no, el desitjat pavelló 4 pel col·lectiu del bàsquet, que és un gran pacte de ciutat que hem de realitzar.

Quin model esportiu de ciutat es vol per Sant Cugat?

Volem un model que inclogui la màxima varietat d'esport i que tots els col·lectius puguin ser presents, tant de gènere, com de capacitats i d'edat. Volem treballar des de l'esport infantil, mantenint els adolescents i començar l'edat adulta per poder envellir amb qualitat.

"Volem treballar des de l'esport infantil, mantenint els adolescents i començar l'edat adulta per poder envellir amb qualitat"

Un dels projectes que més s'espera és el nou poliesportiu, que ja han anunciat que no anirà a les Roquetes. Com tenim el projecte?

Encara estem acabant de definir el projecte i esperem tenir-lo abans d'acabar el mandat. Hem de recordar que la situació econòmica no ens està facilitant les coses i haurem d'anar analitzant segons avanci el mandat. Hem de mirar quines organitzacions no municipals podem tibar per tal que ens ajudin en el finançament.

Núria Escamilla, regidora d'Esports i Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Mireia Comas

Núria Escamilla, regidora d'Esports i Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Mireia Comas


I en el cas del nou pavelló de gimnàstica?

Volem que estigui executat a finals del 2025. Vam haver de fer un replantejament del lloc que estava perquè en l'anterior projecte no hi cabien els 2 tapissos, i hem preferit poder incloure els tapissos reglamentaris abans de fer un equipament que no s'adequava a les necessitats. El fet de redissenyar el projecte ens ha obligat a perllongar-lo en el temps i amb la pujada important del preu de les matèries primeres de construcció ha elevat el pressupost. Esperem veure aquest 2024 la primera pedra del pavelló de gimnàstica rítmica.

Han comentat la possibilitat de crear un centre de tecnificació d'hoquei herba amb el Junior FC

El Junior FC ens va presentar el projecte a principi de mandat, un projecte que ja s'estava treballant amb l'anterior govern. Estem treballant amb els companys d'Urbanisme per acabar de valorar el projecte en tota la seva globalitat. És un projecte, per això, que no depèn de nosaltres, sinó del Junior FC, i tot i que nosaltres podem donar el vistiplau per urbanitzar, aquest projecte té un cost que ja hem anunciat al club que no podem afrontar i, per tant, haurem de buscar finançament.

I el projecte del Bike Park?

Estem treballant també en el projecte i el volem situar a la zona de La Guinardera.

"Hem de mirar quines organitzacions no municipals podem tibar per tal que ens ajudin en el finançament [del nou pavelló poliesportiu]"

Tots aquests projectes, però, són heretats de l'anterior mandat. Quina és la seva gran aposta esportiva per aquest mandat?

La nostra aposta és el manteniment dels equipaments esportius i això és realment una de les coses en les quals personalment vull incidir. S'ha de fer un manteniment als vestidors del pavelló 1 i 2, s'ha de cobrir el pavelló d'hoquei de la ZEM Jaume Tubau de terratzo i les pistes de Sant Francesc necessiten uns acurats. Hem de mantenir i fer una renovació obligada dels equipaments, que ja tenen molts anys.

Des de Junts es van comprometre a cobrir les pistes d'algunes escoles com l'Escola-Institut Catalunya o l'Institut Leonardo i que estaria llest el 2024/2025...

Era una proposta, però sempre hem de tenir present la situació econòmica. La nostra intenció és poder cobrir les pistes i vincular el projecte amb les ombres que necessiten les escoles. Sigui per una àrea o altra, volem donar aquest servei, no només per l'àmbit esportiu, sinó per utilitzar-ho com a refugi climàtic.

Quin és el model que es vol per l'esport escolar?

Volem un model en que hi pugui estar tot nen en edat escolar i que els infants de 1r a 6è de primària puguin gaudir d'una varietat d'activitats esportives i és per això que estem treballant en la nova adjudicació de l'OMET. Actualment, estem en el procés final de l'adjudicació, i estem demanant els requisits, però el model canviarà i s'adaptarà a les necessitats del municipi. L'adjudicació ens permetrà dinamitzar un Pla d'activitats físiques, esportives i saludables, una dinamització de l'esport a l'aire lliure, un servei de préstec de material i una figura que donarà suport a les entitats i clubs esportius, entre altres.

Núria Escamilla, regidora d'Esports i Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Mireia Comas

Núria Escamilla, regidora d'Esports i Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Mireia Comas


Necessita l'Ajuntament donar més recursos per potenciar la pràctica esportiva?

Som uns privilegiats de viure a Sant Cugat, i és que els que ens agrada estar en contacte amb la natura ho tenim realment fàcil per accedir al Parc de Collserola i poder fer esport a l'aire lliure. A més, recentment hem incorporat instal·lacions de cal·listènia i fa poc hem inaugurat una nova pista de voleibol al parc de la Guineu. Tot el que ens permeti fer esport a l'aire lliure nosaltres hi donarem suport.

El Complex Aquàtic de Mira-sol ha d'estar construït l'any vinent. Quina gestió es vol tenir?

La previsió és que la construcció estigui finalitzada a finals del 2024 i estem treballant pel model de gestió que volem donar. Hem de recordar que això és la 1a fase, que només contemplarà la piscina, i que en un futur es pot afegir un bar, una sala fitness i possiblement una sala per activitats dirigides. Així que estem valorant en conjunt quina és la millor gestió.

En el cas de La Floresta i Les Planes com volen potenciar l'activitat esportiva

De moment no tenim cap projecte, però aprofitarem els consells de barri per valorar quines necessitats tenen els barris com a conjunt de Sant Cugat.

En els darrers dies hem viscut el tancament del Centre Maristany. La ciutat pot prescindir d'espais que li donen prestigi cultural?

No és el centre, sinó el projecte, i el projecte no el deixem. Actualment, estem redimensionant l'Ajuntament i valorant quins espais estan per a llogar i són susceptibles de poder adaptar els serveis a recintes municipals i a la llarga, quan hi hagi altres projectes, poder tenir més espais per poder dotar el projecte d'Art Contemporani en un espai municipal i ben dimensionat. Els tallers els hem pogut reubicar de manera senzilla a la Casa Aymat, però estem treballant per ubicar la programació expositiva.

Aquest any el Teatre-Auditori està assumint protagonisme dins dels actes de la ciutat...

El Teatre-Auditori ja té un gran protagonisme en la ciutat i fins i tot a la comarca. És un teatre amb una capacitat per a 900 persones i això no ho poden dir moltes poblacions de casa nostra. Compta amb una programació molt acurada i amb molta qualitat i varietat, i això fa que sigui un element de referència. Ara estem treballant per licitar el Cafè Auditori i donar-li més protagonisme i poder dotar aquest espai d'una entrada independent al Teatre-Auditori.

L'objectiu és donar-li més protagonisme en els actes de ciutat?

De moment no tenim cap projecte pensant. Tenim també el Monestir com un element cultural importantíssim i de referència i creiem que els actes de ciutat han d'anar repartits per tot el municipi.

"Estem treballant per licitar el Cafè Auditori i donar-li més protagonisme i poder dotar aquest espai d'una entrada independent al Teatre-Auditori"

Com està el tema de direcció del Teatre-Auditori? L'Associació de Professionals de la Gestió Cultural va denunciar la "falta de transparència i mala praxi" del nomenament de l'actual directora.

Des de l'inici ja vam anunciar que era un nomenament provisional. L'actual directora estava dins del procés, un procés que es va tancar. Ben aviat sortirà la nova plaça de direcció, com les altres places de direccions de diferents àrees, però ara necessitàvem un lideratge important en el Teatre-Auditori que ens ajudi a posar en orde alguns temes d'un equipament tan important per la ciutat.

Parla de les direccions d'àrees i en els darrers dies hi ha hagut crítiques pel procés de selecció del nou càrrec de director d'Esports, Cultura i Educació...

Això és una competència de Gerència, qui creu convenient crear direccions que no eren curriculars. És un càrrec importantíssim i cabdal i no tenir direcció dificulta molts processos que puguin executar-se.

La Unió encara està pendent de la dissolució del consorci per obrir el nou teatre.

S'està treballant conjuntament amb La Unió i l'Ajuntament per dissoldre el consorci i hem de solucionar quin pla d'usos tindrà l'equipament, la indemnització del bar o el model de gestió per veure com ho encabim dins del projecte cultural de ciutat. Aviat liquidarem el consorci i farem una divisió horitzontal, una comunitat de propietaris per treballar. L'entitat té un gran sentiment de pertinença amb el teatre i això ho tindrem en compte a l'hora de valorar el model de gestió.

Núria Escamilla, regidora d'Esports i Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Mireia Comas

Núria Escamilla, regidora d'Esports i Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Mireia Comas


Hi ha intenció que sigui el Teatre-Auditori l'encarregat de la programació?

Ho hem de valorar, mirar quin model de gestió volem i veure quina direcció assumirà la programació.

Han anunciat que volen recuperar la Biblioteca Central. Sant Cugat necessita un equipament d'aquestes dimensions i d'aquest estil?

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater es va construir fa 30 anys, quan la població era la meitat. La població ha crescut i hi ha noves demandes, així que el nou projecte albergarà més activitats que una biblioteca tradicional. Això ens permetrà deslliurar l'equipament de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater i en un futur ens agradaria poder ubicar un espai expositiu.

Les entitats culturals sempre han demanat una sala de concerts pel poble. Semblava que l'Hoboken seria aquest espai, però al final es va privatitzar. Hi ha intenció de recuperar aquesta reivindicació?

Com comentava, aquest nou projecte de la Biblioteca Central ja contempla una petita sala insonoritzada. Estem intentant deslliurar equipaments per donar servei al ciutadà.

"La població ha crescut i hi ha noves demandes, així que el nou projecte de la Biblioteca Central albergarà més activitats que una biblioteca tradicional"

Com es pot convertir Sant Cugat és una ciutat de referència com Tàrrega i la seva Fira de Teatre o Sitges i el seu festival de cinema de terror.

Ja tenim Petits Camaleons, que és un festival referent. És veritat que podríem buscar altres festivals i estem oberts, però ja som un referent amb Petits Camaleons, un festival que ve moltíssima gent d'arreu de Catalunya.

Les entitats culturals pateixen per com les afectaran el dèficit i les retallades. Quina repercussió hi haurà pel teixit cultural de la ciutat?

En el pressupost d'enguany hem recuperat les subvencions del 2023 i hem afegit les del 2024, ja que les entitats venien minvades de l'any passat. Així que no han de patir, perquè les entitats seguiran tenint les subvencions.

I la Festa Major, perdrà qualitat amb les retallades?

L'Ajuntament està darrere de totes les activitats que es fan a la ciutat i ja estem treballant per elaborar el programa de la pròxima Festa Major. Qualsevol entitat pot entrar en el formulari per sol·licitar fer una activitat. Estem treballant per mantenir el format tradicional, però de moment no podem desvetllar cap novetat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem