L'expresident Mas parla a Sant Cugat sobre els reptes de l'evolució demogràfica a Europa

Els Amics de la UNESCO Sant Cugat del Vallès han inaugurat el curs 2024-2025 amb la xerrada

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas ha posat sobre la taula les problemàtiques de la situació europea i els grans reptes als quals s'enfronta la Unió Europea. Ho ha fet per inaugurar el curs 2024-2025 dels Amics de la UNESCO Sant Cugat del Vallès amb la conferència 'On vas Europa?. 

L'acte inaugural ha comptat amb la intervenció de la directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Pilar Cuerva; l'alcalde Josep Maria Vallès i el president dels Amics de la UNESCO, Salvador Masip, que han donat la benvinguda a Mas.

La inauguració i la xerrada han tingut un èxit d'assistència i participació, ja que més d'un centenar de persones han assistit a l'acte per escoltar la conferència d'Artur Mas.

Públic de la conferència "On vas Europa?". FOTO: Lluna Fabregat

Públic de la conferència "On vas Europa?". FOTO: Lluna Fabregat


On vas Europa?

Durant la xerrada, Mas ha interpel·lat al públic en diverses ocasions. Per començar la seva reflexió, ha preguntat: "Si avui poguéssiu triar un lloc on poder néixer, com a éssers humans i com a persones, quin triaríeu?". Ell s'ha respost: "A Europa".

Artur Mas ha atribuït aquest pensament al fet que "Europa ha sigut capaç de crear un model social de benestar que moltes altres parts del món no han pogut crear". Mas ho ha exemplificat amb la disposició i cobertura mèdica "independentment de la situació personal o la capacitat econòmica" de la persona, l'ensenyament, l'accés a la universitat, els serveis socials, entre altres privilegis europeus.

Entre els reptes de la Unió Europea, l'expresident ha remarcat el manteniment d'aquest Estat de Benestar, una situació que, segons ha assegurat, no depèn de la ideologia ni la orientació política dels dirigents: "Europa no és un tema de dretes o esquerres, encara que sigui el discurs d'alguns".

La segona tasca important de la Unió Europea, segons Mas, té relació amb l'evolució demogràfica de la població. "La natalitat va cap avall, l'esperança de vida va cap amunt, la immigració va cap amunt i les conseqüències polítiques és que canvien el mapes polítics. Aquest repte és més difícil d'arreglar i de complir", ha explicat. En aquest sentit, i pel que fa als corrents migratoris, Mas ha reflexionat: "La composició demogràfica d'Europa quina serà d'aquí a cent anys?". "És per això que creix l'extrema dreta", ha assegurat.

Conferència 'On vas, Europa?' a càrrec d'Artur Mas. FOTO: Lluna Fabregat

Conferència 'On vas, Europa?' a càrrec d'Artur Mas. FOTO: Lluna Fabregat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem