Què han de fer els santcugatencs per promoure una consulta popular?

El govern local sempre haurà d'autoritzar les consultes populars plantejades pels ciutadans

Els veïns de Sant Cugat poden impulsar consultes populars al municipi sobre qüestions de competències locals, tal com es recull en el Reglament de Participació Ciutadana, recentment modificat per l'Ajuntament. Així, qualsevol persona major de 16 anys i empadronada al municipi podrà interpel·lar la resta de santcugatencs plantejant una votació popular. Un fet que encara mai ha passat. Però, com ho han de fer?

Primer, cal tenir més de setze anys i està empadronat a Sant Cugat. La iniciativa haurà de preguntar per competències locals i, en cap cas, podrà ser sobre matèria tributària i d'impostos. Equipaments, qüestions relacionades amb el medi ambient, la seguretat, inversions, habitatge, urbanisme, parcs i jardins... són algunes de les competències dels governs locals.

Per a demanar una consulta popular, caldrà presentar les signatures vàlides equivalents a un 5% de les persones majors de 16 anys empadronades al municipi. És a dir, un santcugatenc haurà de recollir més de 3.500 signatures per tal d'impulsar un referèndum en tot el municipi i portar-les a l'Ajuntament.

El reglament obre la porta a què es puguin fer consultes en àmbits territorials més petits com barris o districtes. En aquests casos, també caldrà un 5% de signatures en relació a la població del barri. Per impulsar una votació a les Planes caldran 55 signatures, la Floresta (186 signatures), Mira-sol (558), Centre-Est (1.583) i Centre Oest (828). Els Consells de Barri també podran impulsar consultes populars en el seu àmbit

Tot i això, no n'hi haurà prou amb la recollida de signatures, ja que la celebració de la consulta popular requerirà una aprovació del Ple Municipal i l'autorització del govern local. Així mateix, el reglament fa incidència en la promoció de sistemes telemàtics per fomentar la participació a través d'internet.

Massa signatures?

El regidor de Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech, va detallar que el percentatge del 5% de signatures surt de la llei de consultes populars del Parlament de Catalunya. "Ens sembla molt raonable aquesta proporció", va afegir l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa.

Des d'Esquerra Republicana no ho veuen igual i el regidor Èric Gómez es mostra crític amb aquest topall: "No compartim el percentatge exigit per impulsar una consulta. Ens hem de plantejar si volem o no que la ciutadania impulsi consultes. Aquest percentatge ho dificulta". Tot i això, Gómez celebra que els Consells de barri puguin impulsar consultes i que també ho poguin fer els ciutadans a partir dels 16 anys.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem