Segona volta de la presentació del projecte actualitzat de Ragull Centre, aquest cop amb un ambient més tens. L'acte anava a càrrec de Mireia Ingla, alcaldessa, Esther Madrona, presidenta del Consell de Barri de Centre Est i tinenta d'alcaldia, i Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament urbà i Habitatge. Hi eren presents veïns del barri i representants de l'AFA de l'Escola Collserola i de la plataforma Aturem Ragull Centre.
La primera presentació del nou projecte es va fer el 7 de febrer, però per un error en l'enviament del butlletí, no va arribar a tots els veïns. Dimecres 16 de febrer s'ha repetit la sessió al Casal de Torreblanca. El nou projecte ha rebaixat l'alçada dels edificis, entre d'altres canvis, a petició dels veïns del barri. Ha estat un esdeveniment de gairebé dues hores on hi ha hagut molt de debat entre el públic.
Les principals queixes han estat altra vegada l'alçada i la mobilitat, a més de la ubicació industrial i la por que vingui molta gent al barri.
Consell de Barri Centre Est. FOTO: Lali Puig
Un procés participatiu
"Votareu aquest projecte ja el pròxim dilluns, això no és un projecte participatiu". Aquesta ha estat una de les queixes per part de María José Muñoz, membre de la plataforma Aturem Ragull Centre. Mireia Ingla ha explicat que el que s'aprova dilluns 21 de febrer "és el conveni amb l'empresa propietària del solar, els laboratoris Ferrer, en què l'empresa cedeix el 50% del terreny a l'Ajuntament, però que el projecte segueix en desenvolupament".
"El que s'aprova dilluns 21 de febrer és el conveni amb l'empresa propietària del solar, els laboratoris Ferrer, en què l'empresa cedeix el 50% del terreny a l'Ajuntament, però que el projecte segueix en desenvolupament"
Un conveni perquè Laboratoris Ferrer cedeixi el 50% del terreny
Muñoz també ha denunciat que Ferrer "s'endurà 10 milions d'euros amb aquest projecte". L'alcaldessa no ha entrat a donar detalls sobre aquesta afirmació, i ha insistit que el terreny és seu i "ens estan cedint un 50% gratis per a fer-hi habitatge accessible i equipaments públics". Francesc Duch ha detallat que la intenció de l'empresa propietària era fer un supermercat i s'ha arribat a l'acord de fer-hi Ragull Centre partint-se l'espai, que també inclourà un supermercat "de la mida del Mercadona de davant l'Ajuntament".
"Laboratoris Ferrer volia fer un supermercat i hem arribat a l'acord que ens cedeixin gratis el 50% de l'espai per fer habitatge públic"
Mireia Ingla a la presentació dels canvis de Ragull Centre. FOTO: Lali Puig
118 habitatges i 308 places de pàrquing
Alguns veïns estan preocupats perquè Ragull Centre pugui "estressar encara més un barri que ja té molta densitat". Els membres del govern han defensat que l'augment de població "no serà tan gros" i que en els habitatges públics "vindrà gent que ja està vivint a Sant Cugat". Pel que fa a la mobilitat, es preveu que a la sortida del pàrquing només es pugui girar a l'esquerra, de manera que els cotxes hagin de donar la volta i no passin per la zona escolar on s'ubiquen l'Escola Collserola i l'Institut Joaquima Pla i Farreras.
"Es preveu que a la sortida del pàrquing només es pugui girar a l'esquerra, de manera que els cotxes hagin de donar la volta i no passin per la zona escolar"
Els centres escolars del barri
"Esteu creant un gueto, aquests edificis no hi caben i els infants no cabran als centres escolars". Una veïna del barri s'ha queixat que l'institut Pla i Farreras "és el més massificat" i s'ha preguntat on cabrien els infants de més que arribarien al barri. És una preocupació que compartien més dels presents. Ingla només ha explicat que el dret a l'educació "evidentment es garantirà". Duch ha declarat que hi ha "espai entre Ragull Centre i els edificis més propers" i que als habitatges es barrejaran els veïns que visquin als pisos privats i als públics, creant-se una "diversitat de persones".
Marina, membre de l'AFA Escola Collserola. FOTO: Lali Puig
La ubicació de Ragull Centre
María José Muñoz ha tornat a agafar el torn de paraula: "Hi ha una indústria química al costat que és dolenta per la salut". Aquesta queixa ha arribat al final de la reunió, i Ingla només l'ha respost irònicament bromejant que "acabar dient que aquest és un projecte per fer explotar la gent és massa". Ha volgut aclarir que si no es pogués fer "no es faria" i ha afirmat que les declaracions de María José "no eren certes".
A més, s'ha debatut sobre l'efecte NIMBY o sobre la possibilitat de fer un referèndum. A més de la pacificació escolar, que els membres de govern han aclarit que és un projecte paral·lel que ja s'està duent a terme amb l'AFA de l'Escola Collserola.
Mireia Ingla a la presentació dels canvis de Ragull Centre. FOTO: Lali Puig
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.