El Tribunal Suprem ha condemnat el santcugatenc Raül Romeva a 12 anys de presó per sedició i malversació per la seva implicació en els fets d'octubre de 2017 a Catalunya. Romeva era conseller d'Afers Exteriors en el govern de Carles Puigdemont durant el referèndum de l'1 d'octubre i la declaració d'independència del 27 d'octubre.
Inici del procés judicial
Després de la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017, la Fiscalia va presentar dues querelles per rebel·lió, sedició i malversació contra “els principals responsables de la Generalitat” que van provocar “una crisi inconstitucional” que va culminar amb una “declaració unilateral d’Independència”.
Presó preventiva
El 2 de novembre va ser citat a declarar per l'Audiència Nacional, que va decretar la seva presó provisional sense fiança. Va ser enviat a la presó de Soto del Real i va estar empresonat fins el 4 de desembre de 2017, quan va ser posat en llibertat sota fiança de 100.000 euros.
Raül Romeva a Sant Cugat, després de sortir de la presó el 4 de desembre de 2017 FOTO: Lali Puig
Després d'uns mesos en llibertat, en què Romeva va participar en la campanya electoral de les eleccions catalanes del 20 de desembre de 2017 i va fer un míting a Sant Cugat, el Tribunal Suprem el va processar per rebel·lió el 23 de març de 2018. El mateix dia, el jutge instructor, Pablo Llarena, en va decretar la presó provisional. Ha estat a Soto del Real i a Lledoners.
Els Castellers de Sant Cugat, al costat de Raül Romeva FOTO: Cedida
Durant tot aquest temps, el santcugatenc ha rebut nombroses mostres de suport des de l'àmbit sobiranista i de veïns i veïnes de Sant Cugat. Especialment freqüents han estat els actes de solidaritat dels Castellers, colla de la qual formava part.
El judici al Suprem
Després de la instrucció, el Tribunal Suprem, presidit per Manuel Marchena, va obrir judici oral el 2 de novembre de 2018 amb les qüestions prèvies. Raül Romeva va poder fer escoltar la seva veu durant el judici. "Avui som nosaltres, demà pot ser qualsevol", va proclamar en el dret a l'última paraula. La Fiscalia li va demanar 16 anys de presó per rebel·lió.
Raül Romeva durant el seu judici al Tribunal Suprem FOTO: ACN
Missatges d'esperança
Malgrat l'empresonament, Raül Romeva ha llançat missatges a la ciutadania des de les diferents presons per les quals ha estat. "La presó és la universitat de la paciència i la humilitat", va explicar el santcugatenc en una entrevista al TOT. A més, va publicar un llibre, Esperança i llibertat.
Política des de la presó
Raül Romeva dona la mà al president del Senat Manuel Cruz durant la sessió de constitució el 21 de maig del 2019. FOTO: ACN
Raül Romeva no ha aturat la seva activitat política durant el seu empresonament. Ja sigui amb missatges dirigits a la població o a través del seu actual partit, Esquerra Republicana de Catalunya. De fet, va ser el cap de llista d'ERC al Senat en les eleccions espanyoles del 28 d'abril de 2019 i va ser el senador més votat a Catalunya. I va rebre el suport massiu dels votants santcugatencs.
Tot i això, la Mesa del Senat el va suspendre de les seves funcions. Amb tot, ERC va mostrar la seva voluntat que el santcugatenc torni a liderar la llista al Senat en els comicis del 10 de novembre. Un fet que no es podrà complir amb la inhabilitació de la sentència.