Uns 3.000 santcugatencs han sortit al carrer aquest 2 de novembre per exigir l'alliberament dels presos polítics. Una concentració que ha arribat després de l'empresonament de 8 consellers, entre ells el santcugatenc Raül Romeva, i la petició d'ordre de detenció per al president Carles Puigdemont i els consellers que es troben a Bèlgica, entre ells, la santcugatenca Clara Ponsatí, aquest dijous.
Entre els manifestants, representants polítics i de les entitats santcugatenques que han mostrat el seu suport a les institucions catalanes i el seu rebuig als empresonaments.
Lluís Bonet (Òmnium Sant Cugat) ha lamentat que "la realitat avui és que tenim a la meitat del Govern de la Generalitat empresonat" i ha afirmat que aquesta és una realitat que "s'ha de veure què és el que fa aquest país per fer-se escoltar". En aquest sentit, ha emplaçat els polítics a "moure fitxa" actuant "en conseqüència amb els seus programes".
En la mateixa línia ha afirmat que "les forces transversals amb això l'únic que fem és una tasca d'acompanyament", fent una crida a "no actuar precipitadament" i a reflexionar "actuant com hem actuat sempre; fent allò que calgui fer en aquests moments".
Josep Lliberia (ANC Sant Cugat) ha demanat "indicacions" al secretariat nacional, demanant més pes a les territorials. "Hauríem de tenir un pes específic, ja que som els que estem relacionats amb el territori", ha dit, defensant que "sí tots ens creiem la República, és perquè tenim el poble al darrere, i el poble és la base sempre".
"No sé que s'hauria de fer", ha lamentat, però s'ha mostrat convençut que "haurem d'acabar mobilitzant la gent". En aquest sentit, ha dit que "ja ho vam provar el dia 1 d'octubre. El dia 1 es va votar i van sortir les urnes, a part de pels polítics, especialment perquè el poble va voler sortir, i el dia 3 ho vam tornar a fer". "Ha de ser una exposició organitzada de tot aquest poder que tenim que és el poble", ha afirmat.
Una mobilització a què també ha cridat el Comitè de Defensa de la República. Àlex Rossell ha fet una crida a "defensar la democràcia i les institucions democràtiques de Catalunya", afirmant que "el que ha passat avui és un atemptat absolut contra qualsevol tipus de semblança democràtica que pogués haver-hi". En aquest sentit ha fet una crida "als carrers".
Els representants polítics independentistes del consistori també han expressat el seu rebuig a les detencions dels membres del Govern. Carmela Fortuny (PDeCAT) ha volgut donar un missatge "sense cap mena de confusió: llibertat pels presos polítics. Llibertat pels presos que fa ja 17 nits que dormen fora de casa seva, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i en aquests moments les altres persones que malauradament avui ja no tornen a casa".
Núria Gibert (CUP) ha qualificat les detencions com una "demostració més de les misèries de l'Estat, del que no guanyen a les urnes ho fan via repressió i via judicial; el que faci falta per defensar la unitat de l'Estat espanyol". Per aquest motiu, ha lamentat que "és un dia trist", però també ha defensat que "és un dia de lluita i emplacem tothom a no perdre l'esperança a lidiar amb la por i a demostrar que aquí hi ha un poble digne, i que treguin les seves institucions franquistes de la nostra democràcia".
Mireia Ingla (ERC) també ha definit el dia com a trist, "no només per als independentistes, sinó per al poble de Catalunya, perquè els nostres legítims representants, el nostre Govern, escollit a les urnes en unes eleccions legals, organitzades per l'Estat espanyol del 27 de setembre, són a la presó. I són a la presó simplement per defensar el mandat democràtic que van rebre a les urnes; per defensar les institucions, i per defensar la democràcia".
Ingla ha llençat una advertència. "No ens coneixen; l'Estat espanyol avui ha comès una d'aquelles coses que mai no es poden fer en un estat democràtic, que és empresonar un Govern escollit legítimament a les urnes", ha dit, refermant que "el poble de Catalunya no es rendirà. No ho farem mai, fins a la victòria".
Representants d'ICV-EUiA també van assistir a la concentració i el seu portaveu, Ramon Gutiérrez, s'ha mostrat molt crític amb l'empresonament a través de les xarxes socials: "És molt greu, un despropòsit. Es pensen que així guanyen i ens trobaran units defensant la democràcia i l'autogovern. Els tombarem a ells".
El tinent d'alcalde del PSC a Sant Cugat, Pere Soler, ha titllat de "desproporcionades" les mesures cauteleras que han portat a l'empresonament dels consellers. "Segueixo pensant que les mesures 'cautelars' dictades per fiscalia/jutjats són desproporcionades i no ajuden a rebaixar el clima de tensió", ha escrit a Twitter.
PP i Ciutadans
El regidor de Ciutadans Sergio Blázquez ha mostrat el seu suport a la decisió judicial: "En una democràcia, és lògic que s'apliquin les lleis. Qui no ho vegi clar, que s'ho faci mirar. Ningú per sobre de la llei. Ningú".
Finalment, el president del PP a Sant Cugat, Álvaro Benejam, també ha defensat l'empresonament preventiu dels consellers, en una resposta a un comentari a Twitter: "La democràcia no és com tu vulguis; és com marquen les lleis, que per això estan".
Suport dels Castellers
Gemma Aristoy, presidenta de Castellers de Sant Cugat, entitat a la qual pertany el conseller Raül Romeva, ha mostrat la seva indignació davant dels fets. "Els castellers som una família. No podíem deixar d'estar al costat del conseller Romeva i mostrar el nostre suport tant a ell com a la família".
En aquest sentit, ha mostrat l'afectació de la colla, que ha fet públic el seu suport al conseller en un comunicat. "Raül Romeva és una persona molt serena, pacifica, conciliadora, tranquil·la... i que de cop vegis a una persona amb aquest caràcter a la presó, impacta", ha lamentat. "Nosaltres hem estat defensant la democràcia i el dret a decidir, i ell tenia un mandat com a conseller del Govern, i sobta que per ser fidel al seu compromís, se l'hagin quedat a Madrid".