La reestructura del Casal Infantil de les Planes ha generat una forta oposició entre les famílies del barri. El canvi de gestió, que ha passat del servei de Cultura a Serveis Socials, s'ha traduït en un canvi total dels monitors que hi treballaven, un fet que ha desencadenat en la indignació dels veïns que portaven els seus fills al Casalet. En el Consell de Barri celebrat aquest dimecres, 2 d'octubre, les famílies afectades han denunciat "manca de comunicació" i el desmantellament d'un servei que havia estat "clau" per a la comunitat durant cinc anys.
"Per una cosa que funcionava a les Planes us l'heu carregat", ha exclamat un dels afectats. Unes queixes compartides pels assistents, que han assegurat que el canvi s'ha fet de manera "sobtada i mal gestionada". La principal conseqüència, diuen les famílies, és que els infants ja no volen anar al casal perquè no coneixen els nous monitors. De fet, cap família s'hi ha apuntat, i ara mateix el casal no està en funcionament. "Volem que tornin els monitors i el projecte", han reclamat.
Una transició "forçada" amb "errors" de comunicació
Maria Ferrer, cap de servei de Serveis Socials, ha estat l'encarregada d'explicar per què s'ha produït aquest canvi de gestió. Fins al juny de 2024, el servei de Cultura gestionava els Centres Polivalents de Sant Cugat, que englobava la Xarxa Sant Francesc - Monestir, el Casalet, l'Espai Joves, l'Assessoria de Drogues i els Casals de Gent Gran. Uns serveis que, tot i que depenien de Cultura, no hi tenia competències. "Cultura gestionava serveis dels quals no tenia competències, i això s'havia de rectificar", ha justificat Ferrer.
Davant d'aquesta situació, es va incloure el Casalet en el contracte del servei d'intervenció socioeducativa i es va adaptar a les bases de la convocatòria. Unes bases que exigien que el personal tingués la titulació d'educador social, un fet que impedia als antics monitors continuar. Tot i això, es va intentar explorar una “escletxa” en les bases que hauria permès que l'equip pogués continuar amb algunes modificacions en l’estructura, però la proposta va ser rebutjada per part dels monitors afectats, segons ha informat l'Ajuntament.
Les famílies exigeixen la continuïtat del projecte original
Una de les principals crítiques per part de les famílies és la "pèrdua del projecte educatiu original" del Casalet, que havia estat un servei essencial per als infants i les seves famílies al barri de les Planes. “Volem que torni el Casalet tal com era abans, amb els mateixos monitors i el mateix projecte”, ha reclamat una de les mares assistents al Consell de Barri.
Les famílies insisteixen que el canvi a Centre Obert transforma completament l'essència del Casal, ja que els objectius d'un Centre Obert "són diferents" dels d'un espai de lleure infantil com el Casalet.
Els veïns també han acusat l’Ajuntament de no haver planificat adequadament la transició i d’haver esperat fins a l’últim moment per comunicar els canvis, deixant poc marge per a una negociació real amb les famílies.
Respostes i compromisos de l'Ajuntament
Francesc Duch, regidor de Participació, ha defensat que des del consistori s’ha intentat mantenir la continuïtat del projecte, però ha reconegut errors en la gestió. “L’actitud del govern sempre ha estat donar continuïtat al projecte, però malauradament les persones que el portaven no han volgut acceptar la proposta que se'ls va fer”, va explicar Duch.
Malgrat això, Duch ha assegurat que l’Ajuntament està compromès a treballar amb les famílies per intentar trobar una solució. Per la seva banda, Ferrer ha emplaçat les famílies a crear una comissió gestora amb la participació d’educadors, famílies i Serveis Socials per tal de planificar conjuntament el nou projecte i garantir que es respectin les necessitats dels infants del barri. “El nostre objectiu és oferir el millor servei possible als infants i adolescents del barri. Demanem un vot de confiança al nou personal i ens comprometem a continuar escoltant-vos”, ha conclòs Ferrer.
A més, Ferrer ha destacat algunes de les millores que comporta el nou centre obert. Per exemple, ara es tracta d’un servei obligatori, independentment de la disponibilitat pressupostària, cosa que garanteix la seva continuïtat. A més, les condicions del contracte dels nous professionals són millors, per exemple, amb més recursos disponibles per al material necessari, passant d’un pressupost anual de 3.000 euros a 10.000 euros.
Futur incert i portes obertes
A hores d'ara, el Casal d'Infants de les Planes encara no està operatiu. Es preveu que durant els dies 10 al 17 d’octubre es facin unes jornades de portes obertes per tal que les famílies puguin conèixer el nou personal i el projecte que es vol implementar al centre obert.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.