Les dues diputades de la CUP-Crida Constituent, Eulàlia Reguant i Gabriela Serra, i el membre del secretariat nacional de la CUP, el santcugatenc Guim Pros, han explicat aquest divendres, dia 26 de febrer, els motius i la gestió del pacte amb Junts pel Sí. Ha estat al Casino de la Floresta davant d'una vintena de persones, on la formació anticapitalista ha organitzat una xerrada i un debat sobre la qüestió.
"Després de les eleccions teníem un paper molt més important del que ens pensàvem", ha reconegut Reguant, mentre que Serra admetia que no havien previst aquest escenari: "No vam pensar què faríem si fóssim la força que tenia la decisió". Serra també ha apuntat que Convergència els va "menystenir": "Pensaven que cediríem com ho va fer Esquerra i com ho han fet tants altres".
Per les cupaires, les eleccions espanyoles i les previsions electorals de Convergència, sumat a la "coherència de la CUP", van ser claus per arribar a un acord.
"Tres mesos que van semblar tres anys"
El TOT conversa uns minuts amb Eulàlia Reguant, diputada de CUP-Crida Constituent i que ha tingut un paper destacat en el procés negociador amb Junts pel Sí.
Com esteu vivint les primeres setmanes de legislatura?
Estem aprenent a ubicar-nos i començant a generar els elements claus de la legislatura, com són les tres lleis de desconnexió. El govern ha començat a funcionar però aplicant menys coses de les que ens hauria agradat nosaltres. S'està tardant més a desenvolupar tot allò que ens porta cap a la construcció de la república. Nosaltres fem el que vam dir en campanya: fer d'acceleradors del procés.
Quin record guardeu del procés de negociació amb Junts pel Sí?
Tres mesos que van semblar tres anys. Hem après i ens ha servit per conèixer-nos els uns als altres. La CUP ha conegut a Junts pel Sí, però no tinc clar si Junts pel Sí ha conegut més a la CUP o no... Recordo tres mesos difícils on ens va costar molt explicar què fèiem i per què ho fèiem. Però van servir per arribar a un acord, l'acord final no té sentit sense els tres mesos i mig de converses.
Com valoreu el pas al costat que va fer Artur Mas, de sentit de país?
No sé si ho va fer en sentit de país. La nostra demanda no per caprici sinó perquè enteníem que per eixamplar la base social del procés era necessari caviar el lideratge i tenir noves formes de liderar. Volíem mostrar que canviàvem d'etapa i algú vinculat al govern de les majors retallades a Catalunya no era qui havia de liderar el procés. També va servir per donar una lliçó als poders de l'estat, que intencionadament lligaven el procés amb Mas. I no era això, tot va començar al carrer i la gent és el motor. No hi havia ningú imprescindible.
Sobre eixamplar la base de l'esquerra, es parla molt sobre confluències i sobre possibles acostaments entre la CUP i els comuns.
Eixamplar la base de l'esquerra no passa necessàriament per confluències, depèn de treballar al carrer, que la gent estigui activa, generar mobilitzacions. Amb els comuns podem tenir relació, però la CUP és un projecte anticapitalista i independentista i els comuns no ho són. El nostre objectiu no és arribar a les institucions per canviar les coses, sinó que les institucions han de ser una eina. L'exemple de la vaga [com l'ha gestionat el govern de Barcelona d'En Comú] ha visualitzat que no entenem de la mateixa manera la transformació social.
Precisament l'arribada d'Ada Colau a l'alcaldia visualitzava tota la voluntat de canvi. Quina valoració en feu de la seva tasca de govern?
Com a barcelonina, jo m'esperava més radicalitat. Entenc que l'Ajuntament és una macroinstitució, més complex que la Generalitat. Estan governant amb una minoria molt minoritària, però entenc que els falta valentia. Nosaltres volem més radicalitat en el canvi.