Un 43,22% dels santcugatencs se situa políticament en posicions d'esquerra (extrema esquerra, esquerra, centreesquerra), segons dades de l'Observatori Sociològic que va fer l'Ajuntament el passat juliol i al qual ha pogut accedir el TOT. El posicionament ideològic dels santcugatencs en una escala on 1 és extrema esquerra i 7 és extrema dreta, és de 3,29. Concretament, la definició política que representa més santcugatencs és l'esquerra (24,80%), seguida del centre (19,49%). I és que si agrupem posicions, les tendències de centre (centreesquerra, centre i centredreta) són les que concentren més persones de Sant Cugat (47,6%).
Malgrat la ubicació a l'esquerra dels santcugatencs, les xifres queden lluny de la mitjana catalana en aquest sentit, segons va publicar el Centre d'Estudis d'Opinió aquest juliol. I és que les tres tendències d'esquerres significarien a Catalunya el 58,5% del tot, 15 punts més que a Sant Cugat. Com a conseqüència, la dreta té un pes més important a Sant Cugat, on representa el 14,8% del total dels santcugatencs, gairebé sis punts més que a la resta del país.
Per edats, els santcugatencs que més a l'esquerra se situen són els que tenen entre 50 i 64 anys. A l'altre extrem, són els santcugatencs de 35 a 49 anys els que més a la dreta se situen. Per barris, és Sant Francesc el que més a l'esquerra es posiciona i Can Mates i Volpelleres, els que més a la dreta.
L'Observatori Sociològic és una enquesta anual de l'Ajuntament de Sant Cugat. A l'onada del juliol del 2015 es van entrevistar telefònicament mil santcugatencs.