Els 16 nous consellers del Govern presidit per Salvador Illa han pres possessió del seu càrrec aquest dilluns, 12 d'agost. Entre ells, el santcugatenc Francesc Xavier Vila que, després d'ocupar el càrrec de secretari de Política Lingüística del govern d'Aragonès, ara serà conseller del mateix àmbit en l'executiu d'Illa. Amb Vila, ja són vuit els santcugatencs que han sigut consellers d'algun govern de la Generalitat. En la XIII legislatura, amb el president Quim Torra al capdavant, al govern van coincidir fins a tres consellers de Sant Cugat.
Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat (2010-2012)
Lluís Recoder. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
Recoder va fer el salt al govern de la Generalitat el 2010, quan va ser nomenat conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya del govern d'Artur Mas. Va ocupar el càrrec fins al 2012. Recoder va ser alcalde de Sant Cugat des de 1999 fins a finals de 2010, quan va deixar l'alcaldia per acudir a la crida de Mas. Abans, havia estat diputat a les Corts Generals a Madrid i també diputat al Parlament de Catalunya.
Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència (2016-2017)
Raül Romeva, en un acte polític FOTO: Nia Escolà / ACN
Romeva va encapçalar la coalició independentista Junts pel Sí en les eleccions del 27 de setembre de 2015. La coalició va obtenir més d'un milió i mig de vots i 62 escons al Parlament de Catalunya, insuficients per governar amb majoria. Després del pacte amb la CUP per investir Carles Puigdemont, el president va nomenar el santcugatenc conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.
Amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després del referèndum de l'1 d'octubre, el president Puigdemont i tot el seu govern, inclòs Romeva, van ser destituïts.
Clara Ponsatí, consellera d'Educació (2017)
Clara Ponsatí - FOTO: J.R. Armadàs
Ponsatí, que va formar part de la llista de Junts pel Sí en les eleccions de 2015, va ser nomenada consellera d'Ensenyament el juliol de 2017 en substitució de Meritxell Ruiz. Un relleu que, juntament amb altres canvis al govern, tenia la mirada posada en el referèndum de l'1 d'octubre, ja que va requerir l'obertura d'escoles i instituts com a col·legis electorals.
Igual que Romeva, amb l'aplicació del 155 va ser destituïda i es va exiliar a Brussel·les.
Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat (2018-2021)
Damià Calvet en un acte de Junts per Catalunya. FOTO: Artur Ribera
El maig de 2018, el llavors tinent d'alcalde d'Urbanisme, Economia i Hisenda de l'Ajuntament, Damià Calvet, va ser nomenat conseller de Territori i Sostenibilitat del govern del president Quim Torra. Anteriorment, havia ocupat altres responsabilitats al Govern de la Generalitat, com ara Cap de Gabinet del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, director general d’Arquitectura i Habitatge o secretari de Territori i Mobilitat. Calvet també va ser director de l'Institut Català del Sòl entre 2013 i regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Després de la inhabilitació del president Torra, Calvet no va continuar en el nou govern presidit per Pere Aragonès.
Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública (2018-2021), de Polítiques Digitals i Territori (2021-2022) i vicepresident del govern de la Generalitat (2021-2022)
Jordi Puigneró FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
L'actual tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró, va entrar per primera vegada al govern de la Generalitat el 2018 com a conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. Després de la inhabilitació del president Torra i les eleccions al Parlament el 2021, el santcugatenc va ser nomenat vicepresident del Govern d'Aragonès. A més, també va ser conseller de Polítiques Digitals i Territori.
Puigneró va ser destituït pel president Aragonès el setembre de 2022 després d'una crisi de govern entre ERC i Junts. La crisi va esclatar quan Junts per Catalunya va proposar una moció de confiança al president de la Generalitat. Per Pere Aragonès aquest pas va suposar una "pèrdua de confiança". Finalment, el 7 d'octubre de 2022 Junts va decidir sortir del govern i deixar ERC governant en solitari.
Àngels Ponsa, consellera de Cultura (2020-2021)
La santcugatenca Àngels Ponsa FOTO: Bernat Millet
La santcugatenca va ser nomenada consellera de Cultura el 2020 fruit d'una remodelació de l'executiu del president Quim Torra. Ponsa era directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques de la Generalitat. Anteriorment, havia estat diputada del Parlament de Catalunya (2011-2012, 2013-2015 i 2017-2018) i portaveu del seu grup a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament.
Durant la seva trajectòria política ha estat estretament vinculada a Sant Cugat. Va ser tinenta d'alcalde de Serveis a la Persona (de la regidoria de Cultura, Educació, Joventut, Benestar social i Esports) de l'Ajuntament entre 1995 i 2003 durant els governs de CiU. El seu camí com a consellera de Cultura va acabar amb la inhabilitació del president Torra i el nou govern del president Aragonès. Ponsa va ser substituïda per la també santcugatenca Natàlia Garriga.
Natàlia Garriga, consellera de Cultura (2021-2024)
L'exconsellera de Cultura, Natàlia Garriga FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)
La santcugatenca Natàlia Garriga es va convertir en la consellera de Cultura del govern del president Pere Aragonès el 2021. Garriga era la secretària de Política Cultural, Educació i Esports d'Esquerra Republicana i ocupava el càrrec de directora de serveis del departament de Vicepresidència i Economia. Garriga va substituir en el càrrec a la també santcugatenca Àngels Ponsa.
L'etapa de la santcugatenca al capdavant de la conselleria de Cultura ha acabat amb el nou govern de Salvador Illa, que ha nomenat consellera Sònia Hernández, fins ara directora general de Patrimoni Cultural.
Francesc Xavier Vila, conseller de Política Lingüística (2024 - )
Vila en l'acte de presa de possessió dels nous consellers FOTO: Marc Font (ACN)
El santcugatenc Francesc Xavier Vila seguirà al capdavant de la política lingüística del Govern. A partir d'ara, però, ho farà dirigint una conselleria dins l'executiu de Salvador Illa. La creació d'aquest nou departament formava part de l'acord per la investidura que van signar socialistes i republicans. Vila, que fa més de 25 anys que viu a Sant Cugat, és catedràtic de Sociolingüística Catalana a la Universitat de Barcelona i abans d'entrar al Govern de Pere Aragonès va ser director del departament de Filologia Catalana i Lingüística General d'aquesta universitat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.