Setmana de novetats en la gestió de l'aigua de Sant Cugat. Per una banda, l'Ajuntament de Sant Cugat aprovarà la cinquena continuïtat en la prestació del servei públic d'abastament d'aigua al municipi, que seguirà en mans de Sorea fins al 31 de desembre de 2026. D'altra banda, el Consell de l'Àrea Metropolitana ha encarregat un estudi de viabilitat per analitzar una nova concessió conjunta del servei de l'aigua de Sant Cugat i set municipis més. Un pas que suposaria enterrar la possibilitat de municipalitzar la gestió del servei.
Un any més de Sorea
El contracte de Sorea per la gestió de l'aigua a Sant Cugat va acabar el 2019 i des de llavors s'han executat cinc continuïtats en la prestació del servei. Durant aquest període, una sentència judicial ha estipulat que l'Àrea Metropolitana de Barcelona és l'administració que s'ha d'encarregar de gestionar el servei de l'aigua. Per això, ara és responsabilitat seva la decisió sobre la nova concessió a Sant Cugat.
La gestió de l'aigua ha centrat part del debat polític els últims anys. Algunes forces d'esquerra, entitats i el govern municipal de Sant Cugat del 2019 a 2023 (ERC, PSC i CUP) es van mostrar a favor de la municipalització del servei. De fet, l'Àrea Metropolitana va encarregar un estudi per determinar quina era la fórmula més eficient i l'Ajuntament també ho va estudiar.
Les conclusions de l’estudi metropolità de la comissió apuntaven que, segons l'entitat Aigua és Vida, la gestió pública és el model més avantatjós. El Periódico ha explicat que a hores d'ara, l'AMB descarta una gestió 100% pública i les dues alternatives serien una concessió privada amb supervisió pública o una empresa mixta.
El paper de l'Àrea Metropolitana
En aquest context, el Consell Metropolità ha aprovat la realització d'un estudi per avaluar la viabilitat d'una nova concessió privada i conjunta per Sant Cugat i set municipis metropolitans més (Cervelló; Corbera de Llobregat; La Palma de Cervelló; Tiana; Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei i Ripollet).
La proposta es va aprovar amb els vots a favor de PSC, Junts i Vivim Montcada, mentre que ERC, Comuns i PP van votar-hi en contra. De fet, partits com la CUP i En Comú Podem han mostrat el seu desacord amb aquest pas i amb la gestió privada del servei.
Rebuig a la concessió privada
També l'entitat Aigua és Vida s'hi ha oposat: "Fem una crida a apostar per un model de gestió de l’aigua públic i democràtic. Ho veiem a l’AMB, però també a la resta del país. Segons l’informe de preus de l’ACA de 2023, la gestió pública ofereix l’aigua un 30% més barata". "Denunciem que el govern actual de l’AMB, liderat pel PSC, amaga l’estudi que conclou que la millor forma de gestió és la directa", ha afegit.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.