L'Ajuntament ha fet un primer pas per avançar en una gestió pública de l'energia, com s'està fent amb l'aigua. Sant Cugat és un dels impulsors de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública, integrada per gairebé un centenar de pobles i que té per objectiu treballar per la transició energètica garantint un model sostenible i més social.
"La crisi climàtica i els compromisos de reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle és l'argument suficient per iniciar aquest procés de descarbonització de l'energia i de l'economia. El model energètic actual té uns costos molt elevats, econòmics, socials, ambientals i per a la salut de les persones", exposa les bases de la recentment creada entitat.
Entre altres, l'associació donarà suport i participarà en iniciatives dels municipis per difondre i promoure la titularita, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia. La lluita contra el canvi climàtic és un dels reptes, tenint en compte que actualment només el 8% de generació d'energia elèctrica prové de fonts renovables.
El Ple Municipal ha aprovat l'adhesió a aquesta entitat amb els vots del govern d'ERC, PSC i CUP i Junts per Sant Cugat i l'abstenció de Ciutadans. L'Ajuntament farà una aportació d'uns 6.500 euros a l'associació.
Paper clau dels ajuntaments
Lourdes Llorente, tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, ha emfatitzat la importància de transformar el model energètic per garantir un sistema més social i sostenible, així com democratitzar i obrir el el mercat a la ciutadania i a petites i mitjanes empreses.
"La ciutadania, empreses i entitats han de tenir un paper clau en aquest procés però els ajuntaments no poden actuar sols, han de liderar la transició i tenir capacitat d'incidir en el mercat", ha exposat Llorente, que ha reiterat l'aposta per avançar en una gestió pública de la xarxa energètica.
Des de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas ha mostrat el seu suport a aquest camí, tot i que ha demanat que no s'afronti amb "apriorismes" i es doni per fet que una gestió pública integral és la millor solució. "L'energia és un dels grans forats negres del sistema econòmic de l'Estat Espanyol, és un fre a un model energètic eficient i sostenible", ha afegit el regidor, que ha considerat que cal "trencar amb els oligopolis" i posar el mercat energètic al servei de la ciutadania.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.