Sant Cugat del Vallès promourà les iniciatives socials, econòmiques i polítiques necessàries per millorar i dignificar el treball de la llar i les cures en el municipi. Així s'ha acordat durant el ple municipal celebrat el dilluns, 16 de juliol, a proposta d'ERC-MES, CUP-PC, PDeCAT-Demòcrates, ICV-EUiA i PSC.
Ho farà a través de l'agrupació de persones treballadores de la llar, preferentment en el marc de l'economia social i solidària, treballant a través de mesures de prevenció, denúncia i sanció de la violència masclista al treball de la llar, o a través de la sensibilització i formació sobre riscos laborals, entre altres. De la mateixa manera, s'estudiarà la viabilitat d'establir un servei d'assessoria per facilitar la contractació o regulació del personal de la llar, així com establir mecanismes de suport i acompanyament a les persones treballadores de la llar.
Sant Cugat també impulsarà una campanya de difusió a través dels canals institucionals de l'Ajuntament per donar a conèixer els drets laborals de les persones treballadores de la llar, i s'implementaran indicadors socials a la contractació pública, tal com preveu la llei de contractes de Catalunya. Igualment, s'incorporarà a partir de la propera onada de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat indicadors que permetin conèixer el nombre de famílies santcugatenques que disposen de persones treballadores de la llar i la seva situació laboral, i s'estudiarà la viabilitat d'adoptar una visió integral i planificada de les tasques de cures al municipi.
De la mateixa manera, des de l'Ajuntament s'instarà al Govern de l'Estat espanyol a ratificar de manera immediata el Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) per poder garantir l'equiparació dels drets de les treballadores i treballadors de la llar i les cures als de la resta de treballadors i treballadores del Règim General de la Seguretat Social, així com a legislar per tal de garantir el dret a un acomiadament motivat, la seva inclusió en el marc de la Llei de prevenció de riscos laborals, del Fons de Garantia Salarial i molt especialment de la prestació d'atur.
L'acord municipal es va prendre amb els vots favorables de totes les formacions polítiques excepte el PP, que es va abstenir. En aquest sentit, Èric Gómez (ERC-MES) com a proposant va remarcar que l'objectiu últim de la moció és "dignificar les feines de la llar". Una posició que van defensar la resta de formacions que van donar suport a la proposta. Núria Gibert (CUP-PC) va destacar la necessitat de treballar a tres nivells: "visibilització, responsabilitat sobre les persones que ens estan cuidant, i instar les administracions a prendre mesures per canviar la situació".
Joana Barbany, per part de l'equip de govern, defensava el "gran interès per dignificar el treball", mentre que Roser Casamitjana (ICV-EUiA) remarcava la necessitat de "ratificar el Conveni 189 de l'OIT per garantir unes condicions mínimes". Una necessitat que també subratllava Pere Soler (PSC), mentre que Álvaro Benejam (PP) es mostrava contrari a "l'excés d'intervenció al mercat privat", tot i apuntar que compartia bona part de les propostes de la moció.
Múnia Fernández, per part de Cs, mostrava el suport a la moció, tot i apuntar un cert grau de "demagògia" en tant que "es venen moltes coses que en l'àmbit local no es poden canviar".