Sant Cugat esborra el rastre Borbó i canvia el nom de la plaça del Rei

La plaça del Rei es va batejar d'aquesta manera el 1976 en honor al monarca Juan Carles I

Sant Cugat deixarà de tenir una plaça dedicada al rei. El Ple Municipal ha acordat aquest dilluns, 21 de maig, el canvi de nom de la plaça del Rei, batejada d'aquesta manera en honor al Rei Joan Carles I el 1976, per plaça de l'U d'Octubre. La proposta ha estat impulsada per ERC-MES, PDeCAT-Demòcrates i CUP-PC i ha estat rebutjada per PP, PSC, Ciutadans i ICV-EUiA.

"Volem fer un honor a tot el que va passar l'1 d'Octubre, a la democràcia i a la llibertat", ha reivindicat la tinent d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, que ha explicat que la proposta tècnica era de plaça de Sota Campanes. Paraira ha assenyalat també que en aquest canvi de nom no ha estat possible assolir el consens entre tots els grups polítics, com passa habitualment en aquests casos.

"Per fi podem dir: adéu al Borbó i fins mai més", ha celebrat la regidora de la CUP-PC, Núria Gibert. "No podia ser que comptéssim al nostre poble amb una plaça del Rei", ha assenyalat el regidor d'ERC-MES, Èric Gómez, que veu el canvi de nom com un "homenatge a tota la ciutadania que va patir la brutal agressió dels cossos de seguretat de l'estat espanyol".

El Partit Popular i Ciutadans s'han oposat frontalment a canviar el nom de plaça del Rei per plaça de l'U d'Octubre i han assegurat que és una decisió que “trenca la convivència” a Sant Cugat. “Si demà portem 1.500 firmes per canviar el nom de la plaça a Felip VI, ho faran?”, s'ha preguntat Aldo Ciprián, de Ciutadans. La plaça del Rei serà sempre la plaça del Rei. L'1 d'Octubre és símbol de divisió i confrontació social i de golpisme institucional”, ha proclamat Álvaro Benejam, del PP.

El PSC i ICV-EUiA també s'han mostrat contraris al canvi i han criticat que s'hagi tirat endavant sense el consens habitual. “Celebro deixar de tenir una plaça del Rei a Sant Cugat”, ha reconegut Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA, que ha demanat per això “agafar distància per analitzar la història” i ha lamentat que és una decisió que “posa més llenya al conflicte”.  “S'ha trencat el principi de consens de la comissió del nomenclàtor. És el gran error”, ha lamentat Pere Soler, del PSC, que també creu que no es poden posar noms “en calent” i ha assenyalat que l'1 d'Octubre pot generar confussió ja que representa altres efemèrides com el nomenament de Franco com a cap d'estat o la inauguració de Disney World.

Una plaça dedicada al rei Juan Carles

L'alcalde de Sant Cugat, Francesc de P. Llatjós, el governador civil de Barcelona, Salvador Sánchez, i l'exministre de Governació, Manuel Fraga, van inaugurar el monument i la plaça del Rei Joan Carles I el 15 de setembre de 1976.

Tradicionalment, l'actual plaça del Rei era el lloc era conegut com 'Sota les campanes', per trobar-se al peu del campanar del Monestir. Va ser edificada per primera vegada el 1975 i la darrera reforma va ser el 2006.

El 15 de setembre de 1976 es va col·locar un bust del rei Joan Carles I sobre un petit pedestal, inaugurat pel governador civil de Barcelona Sanchez Teran i amb la presència de l'exministre franquista Manuel Fraga. Llavors, la plaça va rebre el nom de Rei Juan Carlos I. Un atac vandàlic el 1988 va fer saltar pels aires el bust i, des de llavors, l'escultura no es va tornar a instal·lar.

Popularment, el nom de la plaça s'abreuja per plaça del Rei. El nomenclàtor de 2002 editat per l'Ajuntament de Sant Cugat ja adopta Plaça del Rei.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem