Sant Cugat condemna l'estripada de la foto d'Aurora Picornell, víctima del franquisme

Una moció originària d'ERC ha instat a condemnar la destrucció d'una fotografia d'Aurora Picornell, víctima del franquisme, per part del president del parlament balear

L'equip de govern, format per Junts per Sant Cugat i ERC i aquests partits de l'oposició, Sant Cugat en Comú Podem, CUP i PSC, han condemnat la destrucció de la fotografia d'Aurora Picornell per part del president del Parlament balear de Vox, Gabriel Le Senne, després d'atendre a una moció d'ERC. Han votat en contra PP i VOX. La condemna rau en el fet que consideren que és un "acte de menyspreu" a la memòria de víctimes del franquisme i una "ofensa" a la democràcia.

Suport a la condemna de l'estripada de la foto d'Aurora Picornell

La regidora de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Sant Cugat, Esther Madrona, ERC, ha presentat una moció recordant els fets que es van produir la matinada del 5 de gener de 1937 a Mallorca. La violació, les tortures i l'assassinat a Aurora Picornell. I els ha comparat amb l'estripada de la seva foto al Parlament de les Illes Balears per part del seu president qualificant-la d'un "segon assassinat simbòlic". També ha afegit que, davant d'aquests fets, es pretén condemnar l’acció de Lessen i la de tots els que volen recuperar episodis "foscos" de la història. També ha explicat que, a través de la moció, l'Ajuntament continuarà implementant polítiques públiques orientades a "combatre la ideologia de l'odi i la intolerància, promovent la inclusió, el respecte i la convivència democràtica en tots els àmbits de la societat".

Per part de Junts per Sant Cugat, Jordi Puigneró, tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital de l'Ajuntament de Sant Cugat, ha argumentat que des del seu partit sempre estaran al costat de les víctimes del feixisme i la restauració del record de la memòria democràtica perquè no torni a passar. També ha recordat altres reconeixements com Carrasco i Formiguera, catalanista i catòlic, i els represaliats pels fets de l'1 d'octubre del 2017. I ho ha dit per assegurar que sempre estaran en contra del feixisme independentment de la ideologia del protagonista.

Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem, ha expressat un contundent rebuig a l'acció i l'ha qualificada de "menyspreu" cap a les víctimes del franquisme i, específicament, cap a Aurora Picornell. Gutiérrez ha recordat també que el PP i VOX havien intentat derogar la llei de memòria democràtica a les Illes Balears, cosa que, segons ell, representa un intent de "blanquejar el franquisme". I ha fet una crida a tots els partits que es declaren demòcrates a votar a favor de la moció, tot destacant la importància de defensar la democràcia davant aquells que "ens volen en cunetes per rojos o maricons".

La regidora de la CUP, Ariadna Serra, ha defensat la memòria d'Aurora Picornell i ha aprofitat per descriure-la com una "icona de la resistència republicana" a Mallorca. També ha recordat que Picornell havia estat executada, violada i vexada, i que darrere la repressió franquista hi havia una voluntat d'extermini físic de l'enemic. A més, Serra ha qualificat l'estripada de la foto com un acte "irrespectuós" cap a les víctimes del franquisme i ha subratllat que els comunistes han estat a la primera línia de la resistència contra el franquisme i en favor dels drets socials. I ha criticat a VOX en esmentar un tuit d'Ignacio Garriga on defensa l'actuació del seu avi en el bàndol franquista.

Elena Vila, portaveu del PSC, ha remarcat que els socialistes sempre han estat pioners en el reconeixement de les víctimes del franquisme i ha destacat la tasca de José Luis Rodríguez-Zapatero en impulsar la llei de memòria democràtica. Vila ha expressat també la seva "repugnància" davant les actuacions del president de les Illes Balears. A més, ha recordat els noms de les persones assassinades, juntament amb Picornell, la matinada del 1937 pel seu compromís antifeixista i ha assegurat que la seva formació no tolera la falta de respecte a les víctimes del franquisme. També ha informat que el govern espanyol ha portat el cas a la fiscalia i que els jutjats de Palma ja han obert diligències. I ha subratllat el deure de preservar la memòria d'Aurora Picornell i de totes les dones que van lluitar pels drets i llibertats actuals.

En contra de la condemna a l'estripada de la foto d'Aurora Picornell

Álvaro Benejam, portaveu del PP, ha afirmat que la democràcia no pertany exclusivament als comunistes i ha condemnat en si l'acte de trencar la fotografia d'Aurora Picornell. No obstant això, ha destacat la importància de respectar l'espai polític i ha recordat la necessitat de mantenir la neutralitat a la taula de debat. També ha afegit que les persones assassinades mereixen tot el respecte i ha donat suport als homenatges a les víctimes, independentment de la seva ideologia. I ha aprofitat per mencionar les amenaces que ha rebut personalment, tot remarcant la necessitat d'una condemna generalitzada de qualsevol forma de violència.

Marcos Rodríguez (VOX) ha rebutjat la moció, argumentant que es tracta d'una pèrdua de temps i que els fets ocorreguts a les Balears no interessaven a les famílies de Sant Cugat. També ha aprofitat la seva intervenció per recordar el passat de Lluís Companys, a qui ha acusat de permetre una "ferotge rereguarda" a Catalunya, tot mencionant les execucions i la presència de camps de presoners durant el seu mandat. Ho ha fet perquè Lluís Companys era d'ERC i per criticar aquesta formació i desautoritzar el que qualifica de "lliçons morals". Rodríguez ha defensat, a més a més, la necessitat de parlar de memòria històrica de manera imparcial i ha criticat la manca d'imparcialitat de la presidència de la taula del Parlament de les Illes Balears, demanant una actitud més neutral. També ha criticat el cartell polèmic on es vinculava Ernest Maragall i l'Alzheimer perquè, segons ha dit, l'haurien promogut persones de la formació d'ERC.

Debat encès dels diferents partits contra les posicions de PP i VOX

Després de les primeres intervencions dels diferents regidors, els representants de Junts per Sant Cugat, ERC, CUP, PSC i En Comú Podem han fet un front comú a favor de les víctimes del franquisme. El portaveu de VOX, Marcos Rodríguez, s'ha defensat  dient que VOX només té 11 anys d'història i que no té res a veure amb el franquisme i ha insistit a dir que ERC comparteix sigles amb Lluís Companys, a qui ha qualificat d'assassí. També ha relacionat l'avi de l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el franquisme. D'altra banda, Àlvaro Benejam ha defensat la nova llei de memòria històrica de les Illes Balears perquè "segurament es va fer per a equiparar totes les víctimes de la Guerra Civil, les d'un bàndol i de l'altra i ha criticat que només es facin homenatges a víctimes d'un bàndol. Sobre això, la regidora del PSC, Pilar Gorina, ha recordat que en el passat l'Ajuntament de Sant Cugat va condemnar la mort d'un regidor del PP.

Sancionar el president

A banda de condemnar l'estripada de la foto d'Aurora Picornell, la moció també ha instat el govern de l’Estat a iniciar actuacions legals per a sancionar al president del Parlament de les Illes Balears a fi i efecte de fer complir la llei de Memòria Democràtica, un fet que, segons ha anunciat  Elena Vila en el Ple, ja s'hauria produït. A més a més, els acords d'aquesta moció es comunicaran al govern de l’Estat espanyol i al Parlament balear.

L'estripada de la foto d'Aurora Picornell

El president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, de VOX, va estripar el passat 18 de juny una fotografia de víctimes del franquisme en ple debat de la cambra per derogar la llei de memòria. La discussió va estar pujada de to i hi va haver altres moments de tensió protagonitzats pel president de la Cambra, com quan va expulsar de la Mesa les socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa. Ambdues, amb altres diputats d'esquerres, van exhibir fotografies de represaliats del franquisme. Quan el president les expulsava va arrencar i estripar una de les fotos que una de les diputades duia enganxades a l'ordinador.

Aurora Picornell Femenias (1912-1937) va ser una política, sindicalista, comunista i feminista activa durant la Segona República. Va treballar a Mallorca, València, Eivissa i Menorca. Fou assassinada per un escamot falangista la Nit de Reis de 1937, i des de llavors és un símbol de l'antifeixisme i de l'esquerra política mallorquina.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem