Sant Cugat condemna "l'autoritarisme de l'estat espanyol contra els artistes"

La moció dels grups de la CUP-PC, PDeCAT-DEMÒCRATES, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC volia donar suport els cantants de rap Valtonyc, Hásel i Elgio, així com defensar la llibertat d'expressió

Sant Cugat ha donat suport als rapers ValtonycHásel i Elgio, condemnats per part de les institucions jurídiques de l'estat espanyol pel contingut de les seves cançons. Aquesta mesura s'ha aprovat en el Ple d'aquest dilluns 19 de març, de la mà d'una moció conjunta presentada per la CUP-PC, PDeCAT-DEMÒCRATES, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. Els regidors de PPCs han votat en contra.


El text ha volgut defensar la llibertat d'expressió i s'ha presentat, també, per defensar als perjudicats per altres casos produïts en els últims mesos en que s'ha restringit la difusió de diferents expressions artístiques, com el segrest cautelar del llibre Fariña, del periodista Nacho Carretero, o la retirada de l'obra Presos Políticos en la España Contemporánea, a ARCOMadrid.


L'aprovació de la moció ha sigut tensa, amb retrets entre els diferents grups polítics. "S'està produint una feixistització de l'estat a marxes forçades", ha destacat Ignasi Bea, regidor de la CUP-PC, que ha volgut indicar l'importància de la proposta perquè "davant d'aquesta allau de casos repressius correm el risc d'immunitzar-nos".


Per la seva banda, Eric Gómez, regidor d'ERC-MES, ha apuntat que "sembla que a l'estat espanyol només hi ha llibertat d'expressió, allò que s'expressa no molesta o no ofèn. La llibertat d'expressió empara el dret a poder ofendre". A més, ha sigut el mateix Gómez qui ha protagonitzat l'escena més explícita del debat, quan ha afirmat que "trencar el retrat del rei també és llibertat d'expressió", mentre en trencava un de Felip VI al mateix moment.


Els grups municipals de PP i Ciutadans han sigut els únics crítics amb la proposta. "Crec que aquí s'ha tornat tothom boig" ha afirmat Álvaro Benejam, regidor del Partit Popular, que s'ha preguntat que "si jo insultés a cadascun dels regidors que proposen aquesta moció, puc amenaçar-vos de mort?", fent un paral·lelisme amb els rapers encausats.


D'altra banda, el regidor de CiutadansSergio Blázquez, també ha volgut acudir a la pregunta retòrica al declarar "si féssim el mateix amb negres, jueus i homosexuals ens dirien el mateix?". I ha volgut desmarcar-se afirmant que "jo no confondré la llibertat d'expressió amb les amenaces de mort o l'apologia del terrorisme".

El regidor del PSC, Pere Soler, ha sigut contundent: "nosaltres creiem que hem de defensar la llibertat d'expressió en la seva àmplia magnitud". Tot i això, s'ha preguntat que "perquè no posem remei a la precarietat laboral i fem cas als pensionistes que s'estan manifestant cada dia?", en un intent per canviar el focus del debat.

Roser Casamitjana, regidora d'ICV-EUiA, ha destacat que "estem debatent si aquests nois han d'anar a la presó per fer les cançons que fan" i que, pel que fa a la presumpte culpabilitat de delictes d'odi com els que s'han exposat, "ens remetem a la sentència del tribunal europeu que creiem que no és sospitós de ser antisistema ni antimonàrquic".


Finalment, la tinenta d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la ciutat, Carmela Fortuny, de PDeCAT-DEMÒCRATES, va destacar en una brevíssima intervenció que "esperem que un dia ben proper la Justícia Europea ens esclarira que la majoria de delictes d'odi que s'estan indicant no ho són".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem