Sant Cugat declara a Llarena persona non grata, aquest cop amb el suport d'ERC

Els partits independentistes del ple municipal han votat a favor d'una moció presentada per Junts per Sant Cugat a favor dels electes independentistes catalans

Sant Cugat ha declarat persona non grata a Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem i amb casa a Sant Cugat, en una mostra que la democràcia "no regeix en plenitud a Catalunya". El posicionament ha arribat per una moció presentada per Junts per Sant Cugat, que ha estat aprovada en el ple municipal de setembre, celebrat el dilluns 19. La moció ha rebut els vots favorables de Junts per Sant Cugat, la CUP Sant Cugat i ERC Sant Cugat. Fa un any, els republicans van votar en contra d'una proposta similar.

Més info: Puigdemont carrega contra ERC Sant Cugat per no declarar Llarena persona non grata

Tot i el vot favorable d'ERC, la formació s'ha mostrat molt crítica amb Junts per Sant Cugat, al qual li ha recriminat la seva actitud, tal com ha explicat la tinenta d'alcaldia Esther Madrona: "Aquesta moció no busca una voluntat política, ètica o moral i queda demostrat quan no voleu seure amb la resta de partits independentistes per buscar un consens. Per una banda, hi ha una lluita interna entre les faccions del vostre partit i una altra lluita externa amb un nou moviment, el qual ja s'ha presentat a Sant Cugat, amb la intenció de demostrar qui és més independentista".

Més info: Una nova llista 'Independents Sant Cugat' es presentarà a les eleccions municipals

En aquesta línia, Madrona ha assenyalat la intenció de Junts per Sant Cugat de voler liderar la independència: "Hi ha un esforç molt gran cada ple per demostrar qui és més independentista i nosaltres no entrarem en aquest joc; heu guanyat, sou el partit més independentista. I ara, què? Voleu declarar la independència el 2023? Nosaltres esperem amb delit les vostres propostes concretes, però mentre, nosaltres seguirem treballant per la independència, per la qualitat de vida dels santcugatencs i no competirem amb la resta de forces independentistes".

A més, Madrona ha retret a Junts per Sant Cugat la seva intenció "de fer ballar el cap a la ciutadania, buscant contradiccions en l'equip de govern, quan tenim molt clar què ens uneix i què ens separa, ho tenim tot pactat i consensuat". Finalment, la tinenta d'alcaldia ha retret a Junts no haver-se posat en contacte amb Raül Romeva a l'hora de presentar una moció que afecta la seva persona.

Sánchez: "Des de la CUP Sant Cugat sempre defensarem la lluita contra la repressió"

Per la seva banda, Oriol Sánchez, regidor de la CUP Sant Cugat, ha defensat la posició de la formació local: "Des de la CUP Sant Cugat sempre defensarem la lluita contra la repressió, una repressió que es constata amb una justícia espanyola parcial, la finalitat última de la qual és restablir l'ordre territorial i econòmicament. Estem acostumats a veure nombroses lleus suspeses pels Tribunals, vinculades amb els desnonaments o el canvi climàtic, i volem instar a tots els grups a aplicar aquelles lleis que beneficien a la majoria".

La moció, així, pretén adherir-se "a la reclamació del Govern de la reparació integral i efectiva dels drets polítics violats d'acord amb el dictamen del Comitè de Drets Humans de l'ONU" i té per objectiu denunciar que la democràcia "no regeix en plenitud a Catalunya". A més, demana a les institucions estatals" el respecte i l'adaptació de l'ordenament a les disposicions recollides en els pactes internacionals subscrits en matèria de drets humans, civils, polítics i de qualsevol altra naturalesa i la depuració de responsabilitats que resulti escaient" i pretén refermar el compromís d'aquest Ajuntament "de promoure activament la qualitat institucional, la defensa de la democràcia i del dret a l'autodeterminació de Catalunya".

Brugarolas: "El sistema espanyol pren decisions no raonables i arbitràries"

És per això, que el regidor de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas, ha destacat la importància de tirar endavant aquest projecte: "El sistema espanyol pren decisions no raonables i arbitràries que afecten els drets polítics dels quals van ser els nostres diputats electes (Romeva, Junqueras, Rull i Turull), però també del conjunt de tots els electors i de la democràcia del país. No obstant això, estem acostumats que el que elegim a Catalunya no tingui encaix en el marc institucional espanyol".

D'altra banda, el PSC Sant Cugat ha votat en contra d'aquesta moció en considera que aquest dictamen de les Nacions Unides al qual fa referència s'ha basat en unes conclusions arbitràries, com ha afegit Pere Soler: "El govern espanyol aporta proves fefaents que els partits polítics democràtics que defensen una suposada llibertat ho poden expressar lliurement. No intentin jugar amb els sentiments de tots els catalans, utilitzin la raó i la legalitat i construirem entre tots una societat millor".

Ciprian: "És una enèsima pèrdua de temps basada en el victimisme"

Finalment, el regidor de Cs Sant Cugat Aldo Ciprian ha destacat que aquesta moció "és una enèsima pèrdua de temps basada en el victimisme i promocionada amb els diners públics", mentre que la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán ha demanat una llei igual per a tots: "Els delinqüents sediciosos van ser indultats i no va primar la llei, quan hauria de ser igual per tothom. Tot això forma part d'un espectacle del victimisme rural. Heu esgotat a tota Espanya i a part dels vostres i això es palpa en el carrer. Sort que en les pròximes eleccions sortiran unes noves Corts Generals i el paisatge serà molt diferent".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem