Sant Cugat vol posar fre a la inseguretat que genera la multireincidència delictiva, amb una moció a proposta de Junts per Sant Cugat i que ha estat aprovada en el ple municipal d'octubre, que ha tingut lloc el dilluns 21. Amb els vots a favor del PP, PSC i Vox, les abstencions d'ERC i el vot en contra de la CUP i En Comú Podem, la moció demana endurir les lleis amb l'objectiu d'eliminat la impunitat dels multireincidents. Llegeix la moció sencera.
Jordi Puigneró, membre de Junts per Sant Cugat i tinent alcaldia de l'Ajuntament, ha explicat la necessitat de treballar per afavorir canvis en l'ordre jurídic: "Hem d'endurir les lleis per poder combatre la multireincidència delictiva. Fa anys que els furts i les baralles van en augment i això crea inseguretat a la ciutadania. És per això que hem d'acabar amb la impunitat dels delinqüents i hem de dotar d'eines legals i operatives als agents policials per minvar aquesta situació".
La moció ha rebut el suport del PSC, qui ha lamentat que el debat generi alarmisme, tal com ha indicat la seva portaveu, Elena Vila: "Compartim la preocupació per la multireincidència, però aquest debat en el ple municipal no és positiu perquè genera un alarmisme que l'extrema dreta aprofita". D'altra banda, la socialista ha demanat un enfocament "preventiu, integrador i que eviti l'estigmatització de certs col·lectius" i ha demanat treballar "des de la convivència i l'educació per atacar les causes des de l'arrel".
En una línia similar s'ha posicionat el PP Sant Cugat, i és que com ha defensat el seu regidor Alfredo Bergua, hi ha un problema amb els processos penals: "La reforma penal del 2022 no ha tingut cap efecte atès a les dificultats de determinar el valor dels furts i la lentitud en els processos penals. Hem d'acabar amb la sensació d'inseguretat que cada vegada és més gran, sense estigmatitzar el col·lectiu migrant. És per això que cal prioritzar la seguretat ciutadana, perquè sense seguretat, no hi ha llibertat, i sense llibertat, no hi ha democràcia".
Finalment, Marcos Rodríguez, portaveu de Vox Sant Cugat, ha portat el debat a la nacionalitat dels delinqüents: "La multireincidència no és precisament un problema de suecs o noruecs". El 2022, més de la meitat de les persones que estava en una presó de Catalunya tenia nacionalitat espanyola, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya.
Una mirada més social
ERC Sant Cugat ha presentat esmenes a la moció amb l'objectiu de crear una "xarxa educacional assistencial i laboral", tal com ha explicat el seu portaveu i tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Sant Cugat, Bernat Picornell. Les esmenes, no obstant això, no han pogut tirar endavant, i és que només han comptat amb el vot a favor del PSC i les abstencions de CUP i En Comú Podem. Picornell, així, ha defensat la necessitat de "poder personar les causes i de tenir més eines als jutjats". El regidor d'ERC, a més, ha estat crític amb el fet que es vulgui vincular la moció amb la nacionalitat del delinqüent: "L'extrema dreta falseja dades i ens preocupa la voluntat de vincular la delinqüència amb les persones migrades quan no és veritat".
El portaveu de la CUP, Marco Simarro, també ha volgut separar multireincidència i nacionalitat: "L'augment de la criminalitat no està relacionat amb l'augment de la població migrada. I ens preocupa que s'utilitzi aquest discurs per guanyar uns vots i copsar un espai polític en concret". El cupaire, a més, ha demanat utilitzar un enfocament diferent "al punitiu i restrictiu, si no treballar amb una mirada de classe que materialitzi unes condicions de vida dignes".
Finalment, Aina Balada, membre d'En Comú Podem Sant Cugat, ha titllat la moció "d'oportunista, innecessària i gens eficaç" i ha criticat a l'equip de govern de no tenir coneixença de la normativa penal: "El problema és que el sistema judicial del país funciona malament perquè falten recursos humans i materials i hi ha manca d'inversió. Proposen una criminalització de la pobresa, amb un missatge classista que desvia l'atenció d'infraccions com el frau fiscal o la corrupció".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.