Sant Cugat dona llum verda a situar la Mirada a la Guinardera

El Ple Municipal, no obstant això, decideix no descartar l'opció del Bosc de Volpelleres fins que no es constati que l'opció de la Guinardera "és certera i compti amb el suport de tots els agents"

L'aposta per ubicar l'escola la Mirada a la Guinardera, a la intersecció entre l'avinguda Europa i el carrer de Campanyà, es consolida, després que així s'hagi aprovat en el ple municipal de juliol, que ha tingut lloc el dilluns 15. Amb el vot favorable de tots els grups municipals, exceptuant l'abstenció del PSC, Sant Cugat fa un pas endavant i aprova una modificació puntual de Pla General Metropolità per traslladar a aquesta parcel·la de la Guinardera uns 10.000 metres de sòl d'equipaments provinents d'altres 3 espais de la ciutat.

Més info: La Mirada, una història d'entrebancs i retards

Tot i l'aposta per la Guinardera, l'Ajuntament Sant Cugat manté en peu l'opció del Bosc de Volpelleres, una opció que actualment està judicialitzada i que el Ple Municipal s'ha compromès a desprogramar un cop "es constati que la via de la Guinardera és certera i que el projecte tira endavant amb la participació de tots els agents implicats", tal com ha quedat patent amb una declaració de la Junta de Portaveus, la qual només ha comptat amb el vot contrari del PSC. En el darrer ple municipal, anava un punt fora de l'ordre del dia per desprogramar la ubicació del Bosc de Volpelleres, no obstant això, les desavinences entre Junts i ERC van posposar aquest punt al ple municipal d'aquest mes amb l'objectiu de poder arribar a un consens.

Més info: La decisió sobre la ubicació de La Mirada s'ajorna per trobar "el màxim consens possible"

Durant la celebració del ple municipal, l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat), ha celebrat haver arribat a un consens entre tots els grups municipals: "Avui fem un pas important per fer realitat l'escola la Mirada. I ho fem amb el màxim consens possible, per aquest motiu voldria agrair als diferents grups l'acord assolit. Ara continuarem treballant amb tota la comunitat educativa –direcció del centre, AFA...- per aconseguir fer entre tots la millor escola possible a la Guinardera".

Més info: La primera pedra de La Mirada a la Guinardera en "tres o quatre anys"

Amb tot, l'Ajuntament inicia els tràmits urbanístics perquè l'escola La Mirada pugui construir-se a la Guinardera. El tràmit urbanístic consisteix en traslladar a aquesta parcel·la de la Guinardera un total de 10.691,36 metres de sòl d'equipaments, provinents d'aquests tres espais de la ciutat:

  • 2.620,55 m2 de la parcel·la d'equipaments que encara queda al costat l'institut Leonardo da Vinci
  • 5.379,29 m2 de la parcel·la d'equipaments situada a l'extrem nord del parc del Bosc de Volpelleres (adjacent a la Via Augusta)
  • 2.691,46 m2 corresponents a una part de la parcel·la d'equipaments de la masia de can Canyameres, on actualment hi ha situat un parc infantil (a la cantonada entre el c/ Pere Calders i l'av. can Canyameres)


A la vegada, es traslladarà 10.691,36 m2 de sòl de la parcel·la de la Guinardera -qualificat com a sistema d'espai lliure- en aquests tres espais de la ciutat. Aquest tràmit urbanístic no afecta la parcel·la del Bosc de Volpelleres on s'havia de construir l'escola La Mirada (a l'alçada del passeig de la Mare de la Font), que es manté com a sòl d'equipaments.

Un acord per accelerar la construcció de l'escola

El consens, així, arriba amb l'objectiu de fer realitat la construcció de l'escola com més aviat millor. D'aquesta manera ho ha explicat Bernat Picornell, tinent alcalde i portaveu d'ERC Sant Cugat: "Tot i que pensem que la ubicació del Bosc de Volpelleres oferia un entorn únic pel projecte educatiu, constatem que no té suficients majories, i amb l'objectiu de no abarrancar el projecte durant 3-4 anys més, volem treballar per fer possible la millor escola i reproduir el projecte educatiu actual en la Guinardera. Per nosaltres era imprescindible poder treballar conjuntament amb tots els agents implicats i arribar a un consens polític entre tots".

Més info: L'AFA de La Mirada insisteix a mantenir el bosc com a opció per construir l'escola

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha explicat que la Guinardera avança posicions com a la millor ubicació pel que fa als conceptes de temps, inversió econòmica i idoneïtat: "No podem obviar la judicialització de la ubicació de Bosc de Volpelleres i el canvi de voluntats polítiques. La nostra màxima prioritat és construir l'escola tan aviat com es pugui, així que nosaltres no ens oposarem a una alternativa que sigui viable, tot i que creiem que s'ha de treballar en l'emplaçament, en la forma d'arribar i en el projecte arquitectònic i educatiu".

Finalment, el portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha celebrat poder arribar a un consens: "Avui fem un pas endavant i obrim noves oportunitats a resoldre un tema de la ciutat perquè no només ens preocupi, sinó que ens ocupi. Volem agrair la generositat d'alguns de deixar de banda els posicionaments maximalistes; tot i això, serà responsabilitat de tots treballar per superar alguns problemes com la contaminació acústica o la distància de l'escola amb el barri".

El PSC, únic partit que s'ha abstingut

Dels 7 grups municipals que conformen el Ple Municipal, només el PSC ha optat per abstenir-se a aquesta modificació puntual de Pla General Metropolità. "Creiem que no és un bon acord per l'educació pública, ni pels infants ni per la comunitat educativa. La ciutat no pot prescindir d'equipaments per donar servei a Volpelleres i creiem que el solar no és un bon lloc per fer una escola pública. Des del PSC no pararem de defensar escoles de barri, properes i en entorns saludables, en les quals es pugui arribar en transport públic i que estiguin lliures de contaminació acústica", sentenciava la portaveu socialista, Elena Vila.

Els ecologistes celebren la decisió

Adenc, SOS Bosc VOlpelleres i WWF han celebrat la decisió del consistori. En un comunicat, les entitats ecologistes asseguren que és "un pas endavant molt important", a l'espera que de la protecció "definitiva" del bosc. "Respectar el bosc és necessari perquè és un benefici per a tothom, tots tenim dret a un medi ambient saludable", apunten en el comunicat. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem