CUP acusa el govern de "defensar els interessos" de Sorea i Agbar en la gestió de l'aigua

L'equip de govern ha defensat que la competència del servei d'aigua és metropolitana i ha assenyalat que l'adhesió a aquesta associació comporta un cost que actualment no es pot assumir

Sant Cugat ja no forma part de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública, després que així ho hagi aprovat el Ple Municipal, amb els vots a favor de Junts, ERC, PSC, PP i Vox, i la negativa de la CUP i En Comú Podem, en la sessió plenària de maig. Així doncs, tal com va avançar la tinenta d'alcalde de Gestió Urbana, Cristina Paraira (Junts per Sant Cugat), en una entrevista al TOT Sant Cugat, el municipi decideix donar-se voluntàriament de baixa d'aquesta associació en assenyalar que la competència del servei d'aigua és de l'AMB i que formar part d'aquesta associació "comporta un cost que actualment no es pot assumir". 

Més info: Sant Cugat deixarà l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública

La proposta, però, no ha estat ben rebuda per alguns partits polítics com en el cas de la CUP. És per això, que el seu portaveu, Marco Simarro, ha demanat "claredat, honestedat i transparència" als motius per donar-se de baixa d'aquesta associació: "Si Junts per Sant Cugat està a favor de la privatització que ho digui, és lícit, però que no expliqui històries sobre les competències. Ens indigna, però, que ERC formi part d'aquesta baixa voluntària i que renunciï a un dels fronts que vam obrir el mandat anterior". El cupaire, a més, ha recriminat a l'equip de govern que no vulgui tenir el control de la gestió de l'aigua: "Encara que l'AMB ostenti la competència, no vol dir que els Ajuntaments no tinguem peu a decidir quin servei d'aigua volem o si estem a favor de la pujada de la tarifa de l'aigua. Amb la sortida de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública esteu venent els interessos de Sant Cugat a Sorea i a Agbar, que tenen beneficis empresarials, i a l'AMB, un ens supramunicipal en el qual la majoria de vostès està governant".

Més info: La CUP lamenta la sortida de Sant Cugat de l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública

Per la seva banda, Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem Sant Cugat, ha lamentat "perdre el control de l'aigua" i culpa l'Ajuntament d'haver "decidit no exercir aquesta responsabilitat". Gutiérrez, a més, ha demanat impulsar "un observatori sociològic de l'aigua i buscar polítiques perquè la cultura de l'aigua recaigui en tota la ciutadania i sigui democràtica". Finalment, el regidor d'En Comú Podem, ha exigit un control en el servei de l'aigua: "Igual que es fa amb el contracte de neteja, que tot i de ser competència privada, l'Ajuntament no ha dimitit en el control del concurs, lamentem que amb Sorea mai s'hagi fet un control sobre el seu contracte".

La llei: defensa de l'equip de govern

Aquests posicionaments contraris a la proposta no han estat ben vistes per l'equip de govern, qui ha volgut defensar la baixa voluntària de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública. En el cas d'ERC, el seu portaveu, Bernat Picornell, s'ha aferrat a la justícia per defensar el seu vot a favor: "Nosaltres fem política real i la justícia diu que no tenim res a dir sobre la gestió directe sobre l'aigua. És per això que estem treballant en aquesta línia per decidir amb l'AMB qui gestionarà l'aigua de la millor manera, però no estem a disposició de decidir si volem un model públic o privat". En el cas de Junts per Sant Cugat, la portaveu Cristina Paraira ha estat crítica amb les intervencions dels cupaires i els comuns: "Que ens donem de baixa no vol dir que ens despreocupem de la gestió de l'aigua ni que ens desentenem del seu seguiment. Ens agradi o no, no és la nostra competència, tal com recull la llei. A més, demostrin que defensem els interessos de Sorea i Agbar o retireu-ho, perquè nosaltres només defensem els interessos dels ciutadans de Sant Cugat, així que demanem seriositat i rigor".

Paraira, no obstant això, ha volgut agrair la col·laboració de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública i no ha tancat la porta a donar-se d'alta en un futur: "Volem agrair la col·laboració amb l'associació. Si en un moment més idoni trobem interessant tornar a donar-nos d'alta, ho farem, però actualment estem treballant amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona per com desencallar la gestió de l'aigua i l'AMB ha posat en marxa una creació d'una comissió mixta per veure com es fa la liquidació del contracte, que tenim prorrogat de manera forçosa".

En contra "d'unes partides pressupostàries innecessàries"

La proposta, a més, ha rebut el suport del PP Sant Cugat, i és que com ha explicat el regidor Alfredo Bergua, la voluntat dels populars és suprimir "les partides pressupostàries que tenen un cost innecessari" (el cost per formar part de l'associació va ser de 2.800 euros aproximadament l'any 2023). Bergua també ha indicat que el PP Sant Cugat treballarà per detectar "aquelles altres partides pressupostàries que poc aporten al municipi".

En una línia similar s'ha posicionat Vox Sant Cugat, i és que com ha explicat el seu portaveu, Marcos Rodríguez, el grup municipal no vol duplicar costos a les famílies de Sant Cugat: "Si la competència és de l'AMB, no hem de duplicar costos a les famílies de Sant Cugat formant part d'aquesta associació". Rodríguez, no obstant això, ha carregat durament contra l'AMB, qui ha titllat "d'una guingueta més al servei dels polítics". "L'AMB no assumeix les competències i els serveis bàsics que es deu i espolia i empobreix als veïns de Sant Cugat, incrementant serveis bàsics com l'aigua i el transport", ha sentenciat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem