Els habitatges de protecció oficial de la plaça dels Rabassaires al carrer de Bellet 42-44 i del Castanyer 12-18 de Sant Cugat apareixen a la interlocutòria de l'Audiència Nacional de Barcelona publicada aquest dijous. En aquest document es proposa jutjar tres exgerents i extresorers de CDC, 29 persones físiques més i 16 jurídiques més per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals en el denominat "cas 3%".
A la interlocutòria del jutge José de la Mata, de 304 pàgines, s'explica que en els contractes que l'Ajuntament de Sant Cugat i altres ajuntaments governats per CiU van adjudicar a TEYCO S.L s'hi constaten "una altre sèrie d'evidències" que permeten "una vegada més" corrobar la hipòtesis en què se sostè la causa i la connexió directe entre les adjudicacions de contractes públics i les donacions a les fundacions. Uns documents que van incautar a l'interior de la caixa forta de l'empresari Jordi Sumarroca.
En aquests documents hi figura una relació de consistoris municipals, entre els quals hi ha l'Ajuntament de Sant Cugat, on s'expresa una quantitat que s'ha pogut identificar com l'import exacte de les adjudicacions d'obra pública que els ajuntaments haurien adjudicat a la mercantil TEYCO durant el 2009.
Però, juntament a aquestes anotacions apareixen uns números que, una cop analitzats, l'Audiència Nacional ha comprovat que corresponen, amb "exactitut" al 3% de l'obra pública adjudicada.
L'adjudicació de l'Ajuntament de Sant Cugat a TEYCO S.L. es va fer el 30 de març del 2009 per 4.649.239,68 euros.
Una trentena d'adjudicacions sota sospita
Aquesta adjudicació forma part d'una trentena d'adjudicacions investigades d'altres Ajuntaments com el contracte de recollida d'escombraries d'Olot; el manteniment d'escoles de Barcelona; obres en centres educatius de Manresa, Vila-seca, El Vendrell, Sant Celoni, Sant Hipòlit de Voltregà i Sabadell; el projecte de l'estació de l'AVE a Girona; un CAP de Mataró i un a Prats de Lluçanès; un centre cívic a Sant Fruitós de Bages; el dic Est i l'ampliació dels accessos Sud del Port de Barcelona; la remodelació de l'avinguda Paral·lel, la plaça de les Glòries i trams de carril bici a Barcelona; la prolongació dels FGC a Sabadell; obres a la carretera C-55 a Manresa i altres; una carretera de la Diputació de Barcelona; el Campus Diagonal Besòs de Barcelona; un parc a Lloret de Mar; una piscina a Figueres; l'ISPC a Mollet del Vallès; o l'hospital Sant Pau de Barcelona.
Per aquestes adjudicacions, l'Audiència Nacional proposa jutjar els exgerents i extresorers de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germá Gordó, a l'exresponsable jurídic del partit Francesc Xavier Sánchez Vera, així com altres 28 persones físiques i 16 jurídiques, per delictes d'organització criminal, entre altres delictes.
Una organització criminal estable i sostinguda en el temps liderada pels tres exgerents de CDC
El titular de jutjat central d'instrucció número 5 situa Gordó, Osàcar i Viloca al capdavant d'una estructura estable, permanent i sostinguda en el temps, amb un patró de funcionament acuradament planificat i implementat pels responsables de l'àrea econòmica-financera de CDC, per finançar il·lícitament el partit mitjançant la "venda" d'influències en l'adjudicació de contractes públics. Amb posterioritat, Sánchez Vera es va integrar en l'organització criminal des de la seva incorporació a CDC com a responsable econòmic i jurídic.
Es tracta, indica el jutge, "d'una operativa sostinguda en el temps, de caràcter sistèmic, que roman inalterable amb independència dels relleus que es puguin produir en les persones integrants de les estructures en el si de les quals s'executa. La millor evidència d'això és que els canvis en l'estructura del partit no van suposar en cap cas un cessament en la comissió dels fets objecte d'investigació, suposant únicament una modificació en la identitat de les persones que hi participaven".
CDC i PDeCAT, persones jurídiques investigades
El jutge en el seu escrit processa 16 persones jurídiques que, sistemàticament, diu, es van concertar amb alts càrrecs de CDC per alterar en perjudici d'interessos públics els processos de contractació pública, rebent adjudicacions de licitacions i concursos públics de les diferents administracions governades per CDC a canvi d'efectuar pagaments al partit.
Aquestes donacions, indica el magistrat, s'intentaven difuminar, per una banda mitjançant el seu ingrés a través de diferents empreses pertanyents al mateix 'holding' i, d'altra banda, efectuant els ingressos a través de les diferents fundacions que té CDC per obtenir finançament, CatDem i Fundació Fòrum Barcelona.
Es tracta, afegeix De la Mata, d'una estructura estable, permanent i sostinguda en el temps, amb un patró de funcionament acuradament planificat i implementat per les persones indicades, per dirigir l'adjudicació de contractes públics en benefici d'una sèrie d'empreses de la seva confiança, amb les que havien arribat a un pacte col·lusori per defraudar l'administració pública.
El magistrat de l'Audiència Nacional dóna un termini de 30 dies a la Fiscalia i a les parts acusadores (CUP i Ajuntament de Barcelona en el 'cas 3%') perquè presentin els seus escrits d'acusació o el sobreseïment de la causa.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.