Sant Cugat ha fet un pas més en favor dels drets de les persones transsexuals i intersexuals de Catalunya, defensades per l'Associació del Transexuals i Intersexuals de Catalunya (ATC). A petició d'aquesta entitat, Junts per Sant Cugat, ERC, PSC, CUP i En Comú Podem han aprovat al Ple de desembre de l'Ajuntament de Sant Cugat una moció, proposada per la CUP, per instar al Parlament de Catalunya a donar llum verda a la Llei Catalana Trans. PP i VOX han votat en contra. Aquest últim, a més, ha presentat unes esmenes molt criticades pels partits i que han instat al mateix alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, a sol·licitar la seva retirada.
A favor de la Llei Catalana Trans
Ariadna Sierra, regidora de la CUP, ha defensat la moció afirmant que es tracta d’una "reivindicació històrica" per garantir els drets d’un col·lectiu que encara s’enfronta a "discriminacions" i "traves administratives injustificades", així com a dificultats en l’àmbit laboral. Segons Sierra, aquesta llei és una eina necessària per "transformar la realitat" i permetrà "avançar com a societat", reconeixent el dret de les persones a "expressar lliurement la seva identitat de gènere".
A més, Sierra ha remarcat que reconèixer els drets de les persones trans no divideix, sinó que enriqueix la societat. “Quan les persones trans guanyen, guanyem totes”, ha afirmat.
I ha destacat que la moció demana instar al Parlament de Catalunya l'aprovació de la llei; instar les institucions catalanes a comprometre's amb el desenvolupament de polítiques públiques que garanteixin el compliment efectiu d'aquesta llei, un cop aprovada; comprometre aquest Ajuntament a treballar a favor de la sensibilització i la formació en diversitat de gènere dins de les competències municipals, col·laborant amb entitats i associacions que defensen els drets del col·lectiu trans; i traslladar aquest acord als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i a les associacions de defensa dels drets de les persones trans.
Per últim, Sierra ha fet una crida a parlar del col·lectiu amb "respecte" en el Ple de Sant Cugat i ha demanat a l’alcaldia que prengui les mesures necessàries per garantir que els discursos d'odi no es produeixin en aquest espai.
D'altra banda, Núria Fernández, regidora de Junts per Sant Cugat, ha expressat el compromís "ferm i rotund" del seu grup amb l’aprovació de la Llei Catalana Trans. Va destacar que aquest pas és "decisiu" per avançar cap a la igualtat i representa una reivindicació de "justícia social". Segons Fernández, es tracta d’un tema que transcendeix la política, ja que afecta "persones reals", moltes de les quals viuen marcades per la "discriminació".
I ha afegit que "cap persona hauria de sentir que la seva identitat està en disputa" i que el que demana aquest col·lecitiu no és "res extraordinari, sinó el dret de ser qui són."
Fernández també ha posat èmfasi en la preocupació pel fet que moltes persones trans conviuen amb una sensació de "solitud absoluta", ja que sovint se senten menystingudes i com si no tinguessin el mateix valor que la resta. "A Sant Cugat no volem permetre que ningú quedi enrere", ha sentenciat.
Per últim, ha conclòs que el dret a ser "reconegudes i respectades" pel que són és essencial per construir una societat més "inclusiva i empàtica", on ningú se senti exclòs. "A Sant Cugat creiem en una ciutat on tothom tingui les mateixes oportunitats, independentment de la seva identitat de gènere."
A més a més, Esther Madrona, regidora d’ERC, ha recordat que el Govern de la Generalitat, en l’anterior legislatura, ja va elaborar l’avantprojecte de la Llei Trans Catalana i també ha subratllat que el programa electoral d’ERC reflecteix el seu compromís amb el col·lectiu trans, afirmant que volen que aquesta llei vegi la llum en els mesos vinents "sense renúncies ni rebaixes".
"Tenim clar que les polítiques inclusives són fonamentals per protegir la diversitat de gènere i garantir l’accés igualitari", ha afirmat Madrona, que, a més, ha destacat que construir polítiques públiques amb perspectiva de gènere fomenta el "respecte" i ha afegit que "Sant Cugat es reafirma com una ciutat de drets i llibertats, i en contra dels discursos d’odi. En aquest sentit, ha convidat a fer una "reflexió profunda", recordant que no es poden tolerar propostes d’esmenes que suposen una "falta de respecte" tant cap a les persones afectades com cap a les institucions democràtiques.
Elena Vila, portaveu del PSC, ha destacat que el seu partit s’ha sumat a la moció "com no podia ser d’una altra manera", recordant que el PSC ha estat sempre pioner en la lluita pels drets civils i el reconeixement de les llibertats i ha recordat l'aprovació de la llei del matrimoni homosexual per part del president José Luis Rodríguez-Zapatero.
A més a més, ha valorat l’aprovació de la Llei d’Identitat de Gènere l’any 2007 i la defensa de la llei de drets LGTBI el 2023, tot afirmant el compromís del PSC al Parlament per treballar perquè la Llei Trans Catalana esdevingui una realitat.
La regidora ha aprofitat també per denunciar les situacions viscudes durant la tramitació de la moció, que ha qualificat de "molt greus". Ha assenyalat que s’han presentat esmenes "irresponsables" per part d’alguns representants polítics, i ha criticat actituds que considera "degradants" envers col·lectius vulnerables. "Hem vingut a defensar la nostra ciutat, cadascú des de la seva òptica política, però no hem vingut a fer acudits ni a degradar col·lectius", ha afirmat.
També ha instat l’alcalde a implicar-se de manera més directa per evitar aquestes mostres de falta de respecte, que, a parer seu, atempten contra la democràcia. Finalment, Vila ha conclòs amb fermesa: "Des del PSC, ignorància absoluta a aquestes actituds i ni un pas enrere."
Ramon Gutiérrez, portaveu d’En Comú Podem, ha destacat que la moció tracta "d’una qüestió de drets i dignitat, de reconeixement i de justícia". I ha subratllat que les persones trans han estat durant molt de temps "invisibilitzades" i han patit "rebuig". "Aquesta moció vol transformar les barreres que encara existeixen i posar-nos al costat d’aquelles persones que han alçat la veu."
A més, Gutiérrez ha defensat que des de l’Ajuntament cal ser el suport que sovint els ha faltat, per tal que puguin viure sense por. "Sant Cugat no pot ser neutral en aquesta lluita. Hem d’acompanyar, escoltar i treballar estretament amb les persones que han obert camí en la defensa dels seus drets." I ha insistit que el respecte i la diversitat no són opcions, sinó pilars fonamentals sobre els quals cal construir la societat. "Ens hem d’assegurar amb aquesta llei que cap persona quedi enrere en aquests pilars", ha conclòs.
En contra de la Llei Catalana Trans
Estrella Salanova, regidora del PP, ha volgut deixar clar que "totes les persones mereixen respecte, protecció i dignitat". No obstant això, ha expressat que aquests valors haurien de prevaldre pel que fa a l'ésser humà i que "cap llei actual ho contempla". A més, Salanova ha criticat que la moció se centra en "debat ideològic en lloc de defensar els drets de la ciutadania".
Segons Salanova, la llei estatal ja garanteix els drets de les persones trans i s'ha qüestionat si la moció planteja realment un problema. "És una qüestió complexa garantir els drets de tothom i la identitat de gènere. Com assegurem que això no generi confusió, especialment en una edat primerenca, quan els joves no tenen la capacitat de decidir sobre la seva identitat de gènere ni de prendre decisions irreversibles?"
També ha instat a abordar polítiques que afectin tota la ciutadania i no només "l'agenda ideològica que es posa per sobre dels problemes que ens afecten a tots". I ha remarcat que no calen lleis per legislar cada aspecte de la vida individual i ha criticat l'ús polític dels drets trans per obtenir rèdit polític. "Defensarem la llibertat, però amb rigor i sensatesa. Aquesta proposta només busca encendre debats ideològics mentre altres problemes queden sense resoldre", ha conclòs.
Marcos Rodríguez, portaveu de VOX, ha expressat amb "orgull" per representar a un partit com VOX, destacant que el nom del partit prové del terme llatí "vox", que significa "veu". "Donem veu al sentit comú de milions de persones i defensem aquelles que defensen la veritat i el sentit comú", ha afirmat. A més, Rodríguez ha justificat l'esmena presentada pel seu partit per demostrar, segons ell, "com de perillós i ridícul és donar-los veu a vostès i a les seves polítiques ideologitzades".
El regidor ha assegurat que aquestes polítiques "falten a la naturalesa i perjudiquen tota la societat, especialment els menors d’edat i les dones". També ha subratllat que el seu partit no tolera faltes de respecte i que són els únics que exigeixen el dret a la vida. "Reafirmo la nostra esmena perquè els nostres arguments són igual de vàlids que els seus. Les persones més perjudicades són els menors d’edat i les dones", ha conclòs.
Les polèmiques esmenes de VOX
En el torn de rèpliques, Ariadna Sierra, CUP, ha expressat que les esmenes presentades freguen el delicte d’odi i que són una burla al treball que s'hauria d’estar fent. "Falten al respecte a la feina que haurien d’estar fent aquí. Fan perdre el temps i no sé què els estem pagant perquè no fan feina, venen a riure’s de tots", ha afirmat. I ha indicat que la ciutadania ha de tenir clar què estan fent aquestes formacions, ja que "alimenten l’odi i la desinformació". També ha acusat que les paraules dels representants de VOX "perpetuen un discurs de por" i que estan bloquejant els drets. I ha suggerit que potser el plenari hauria de regular aquestes actituds, ja que considera que són una falta de respecte a tothom. "Com a regidors podem tenir qualsevol ideologia, però aquestes formes no les hauríem d’aguantar", ha assegurat. I a la regidora del PP li ha dit que una llei no és un debat ideològic i li ha recordat que la moció no l’hem fet nosaltres, sinó el col·lectiu trans.
Esther Madrona, ERC, s'ha sumat a la reflexió d'Ariadna Sierra, subratllant que l'únic que volen fer és donar suport al col·lectiu trans en la seva lluita pels seus drets.
Ramon Gutiérrez, En Comú Podem, ha afirmat que "les vides trans no són ideologia" i que no es pot debatre sobre si existeixen o no. Ha insistit que la llei catalana no és per regular l'autodeterminació de gènere, sinó per regular les barreres administratives i les traves en el sistema. I ha destacat que 15.136,22 euros és el que li ha costat a l'Ajuntament de Sant Cugat la formació de VOX. Ho ha dit per criticar que amb han destinat aquests diners a redactar unes esmenes que ha qualificat amb la paraula "indignitat".
Nuria Fernández, Junts per Sant Cugat, ha indicat que no vol donar importància a la moció de VOX, restant protagonisme a les seves esmenes i actituds dins del plenari.
A les esmenes de VOX, la formació pretenia que s'afegissin altres col·lectius que comencen amb "trans" com "transedat", "translaboral" i "transformer".
La Llei trans catalana, aturada per la convocatòria electoral
La convocatòria electoral del passat 12 de maig i la dissolució anticipada de la cambra del Parlament van aturar la tramitació parlamentària de La Llei trans catalana, la qual, entre altres coses, oferia mediació entre pares i menors que discrepen sobre els tractaments de canvi de gènere.
Aquesta llei pretenia regular els drets de les persones trans a Catalunya i establir un marc jurídic més clar i accessible per a aquells que volen modificar la seva identitat de gènere.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.