Sant Cugat potenciarà el català en els contractes públics de l'administració local

La CUP ha presentat una moció que finalment ha estat aprovada amb les esmenes de l'equip de govern

Sant Cugat promourà l'ús del català en els contractes que signi l'Ajuntament amb els proveïdors. Ho han aprovat la CUP, partit que ha impulsat la moció original, el PSC, En Comú Podem i els grups municipals de l'equip de govern, Junts per Sant Cugat i ERC. PP i VOX han votat en contra. Finalment, però, el text aprovat ha sigut amb les esmenes de l'equip de govern i no la moció original presentada per l'esquerra alternativa.

Promoció del català a l'Ajuntament de Sant Cugat

Núria Fernàndez, regidoria de Salut i Voluntariat i Regidoria de Política Lingüística per Junts per Sant Cugat ha defensat una moció que ha qualificat d'"oportuna" perquè ha dit que les dades sobre l’ús del català entre els joves són "preocupants" i perquè "impulsar polítiques a favor del català és un "compromís del govern". I ha afegit que serà una manera de revisar el reglament d’ús de la  llengua catalana de l’Ajuntament de Sant Cugat que data del 1997. També ha recordat algunes de les iniciatives que ha impulsat el nou consistori en defensa de la llengua del català, com ara l'impuls de la taula pel català o l'inici dels contactes per fer un agermanament lingüístic amb Elna.

Ariadna Sierra, regidora de la CUP, ha ressaltat que és una "moció essencial per a la defensa de la llengua catalana en el nostre municipi", ja que, com reflecteix, el darrer informe de Plataforma per la Llengua, l'ús social del català ha baixat molt en la franja de 15 a 34 anys. Ha defensat la seva moció original, però ha mostrat la seva "decepció" per les esmenes del govern. De Junts per Sant Cugat ha dit que a Vic el seu mateix partit ha votat una moció íntegra de la CUP i d'ERC ha manifestat que no entén per què ha volgut "descafeïnar" la moció. Tot i això, la seva formació ha votat a favor de la moció amb les esmenes perquè comparteix un mateix objectiu. Encara que ha lamentat que la moció es quedarà "a mig gas".

Les esmenes de l'equip de govern a la moció de la CUP modifiquen el punt A i B del primer acord. En aquest sentit, amb les esmenes aprovades, ambdós quedarien de la següent manera:

  • Esmena de Modificació del punt A del primer acord: "Que en les relacions entre l’empresa contractista i l’òrgan de contractació s’ha d’utilitzar la llengua catalana per part de l’administració. Aquesta es comprometrà a instar les empreses contractistes, així com les empreses subcontractistes, a utilitzar almenys el català en els rètols, publicacions i instruments de comunicació que derivin de l’execució del contracte.
  • Esmena de Modificació del punt B del primer acord: Fomentar i facilitar que en les relacions, les actuacions, la documentació i els instruments de comunicació entre l’empresa contractista i les persones destinatàries es faci servir el català per defecte.

Les reaccions d'En Comú Podem, PSC, PP i VOX

Per la seva banda, Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha expressat la necessitat de reforçar l'ús del català al consistori, tot i admetre que el debat lingüístic pot generar por i ha fet una crida a un debat profund i seriós sobre la llengua, evitant la politització.

Pilar Gorina, regidora del PSC, ha reconegut el suport històric al català des de la restauració de les institucions, però ha destacat la necessitat de reforçar-lo en una societat global. Ha advocat per un enfocament de "seducció" i "amabilitat", no "imposició", en la promoció de l'ús social del català.

Estrella Salanova, regidora del PP, ha qualificat la moció d'"ideològica", afirmant que s'imposa el català i qüestionant la necessitat d'un 25% de castellà a les escoles. Ha defensat la coexistència pacífica de les dues llengües sense imposicions.

Marcos Rodríguez, portaveu de VOX, ha criticat la moció, qualificant l'ús del català com a "arma llancívola" i qüestionant els informes de discriminació lingüística. Ha defensat la llibertat per triar l'espanyol a l'escola i ha advocat per la convivència de les dues llengües oficials.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem