Sant Cugat rebutja un certificat verd digital per recuperar el sector econòmic

La moció ha estat denegada en considerar que és una acció que s'està implementant des de la Unió Europea i que s'ha de realitzar de manera global

Junts per Sant Cugat ha presentat una moció amb l'objectiu de crear un certificat verd digital com a suport a la recuperació del sector econòmic i social del municipi, el dilluns 17 de maig, una moció que ha estat rebutjada pel PSC Sant Cugat, la CUP Sant Cugat i ERC Sant Cugat i amb l'abstenció de Ciutadans Sant Cugat. Així doncs, la resta de partits polítics ha considerat que és una iniciativa que s'escapa de l'àmbit local i han preferit esperar que la Unió Europea enviï directrius per anar de la mà amb la resta de poblacions.

Segons ha assenyalat el grup polític, la recuperació de l'activitat total no serà possible "mentre no es completi el període de vacunació total de la població i no s'assoleixi la total immunitat de grup". A més, Junts per Sant Cugat ha destacat que la represa de l'activitat econòmica total "és urgent per a aquells sectors més castigats per les restriccions".

D'altra banda, el partit polític ha utilitzat la Unió Europea com a exemple, i és que l'administració "proposa la creació d'un certificat gratuït verd digital per facilitar la lliure circulació segura a l'interior de la UE durant la pandèmia, oferint una solució a tota la UE per garantir que els ciutadans de la UE es beneficiïn d'una eina digital harmonitzada, fàcil d'utilitzar, no discriminatòria i segura, que respecti plenament la protecció de dades per donar suport a la lliure circulació a la UE".

En clau local, i com ha puntualitzat el grup polític, el municipi compta amb nombroses "entitats esportives, culturals o socials que han de garantir la traçabilitat dels assistents als actes que organitzen, assumint la càrrega afegida que suposa la gestió que representa". I és que per Junts per Sant Cugat, aquest certificat verd digital ajudarà a "homogeneïtzar la quantitat de sistemes actualment disponibles, i faria que tota activitat social, educativa o comercial esdevingui més segura, aportant confiança i accelerant la recuperació".

Finalment, el partit polític ha volgut afegir que aquest certificat verd digital implicarà "la col·laboració del sector de les farmàcies de la nostra ciutat, les quals poden aportar la solució de validar aquests certificats temporals, permeten descarregar l'Atenció Primària i facilitant la vida social i laboral que tant afecten la societat, tant en l'àmbit econòmic, físic o mental".

Un certificat verd segur per facilitar la mobilitat

Per tot això, la formació política ha demanat a l'Ajuntament de Sant Cugat impulsar "un espai d'activitat segura que permeti acompanyar la recuperació, implantant un sistema digital de certificat verd segur que ajudi en la gestió d'aquesta recuperació". A més, per fer-ho possible, Junts per Sant Cugat ha reclamat dotar les farmàcies de Sant Cugat de tests ràpids "perquè puguin fer de centres certificadors de la població".

A més, i per facilitar aquest certificat verd digital, el grup municipal vol dotar "d'eines digitals per a la lectura dels certificats verds digitals als comerços, empreses, instal·lacions públiques, entitats culturals i entitats esportives per fer que pugui arribar a la totalitat de població de Sant Cugat i no generi desigualtat".

No obstant això, la moció no ha estat ben acollida per la resta de partits. Així doncs, tal com ha assenyalat Munia Fernández-Jordán, regidora de Ciutadans de Sant Cugat: "Creiem que no és una proposta que es pot donar a una ciutat de 90.000 habitants, ja que és una iniciativa de la Unió Europa, la qual està treballant per facilitat la lliure circulació segura de la ciutadania. Amb això, s'està elaborant un certificat amb l'objectiu de ser eficaç i creiem que no podem anar per lliure amb sistemes que no siguin compatibles, perquè quan se superposen moltes administracions es perd molt l'eficàcia".

En una línia similar, s'ha posicionat Gemm Aristoy (ERC Sant Cugat), regidora de Salut de l'Ajuntament: "El departament de Salut és l'administració que té la competència i està treballant per garantir un certificat amb sintonia a altres institucions. I és que aquesta situació requereix un document el més universal possible per garantir la llibertat de moviment i protegir les dades personals amb l'objectiu de no confondre les persones. Els municipis no podem anar per lliures, , ens cal una mirada unificada i conjunta.

És per això, que Albert Salarich, regidor de Junts per Sant Cugat, ha lamentat la posició dels altres grups polítics: És una pena perquè no parlàvem de crear un certificat propi, sinó avançar-nos a aquests sistemes que ens venen damunt i mirar com aprofitar-los per facilitar i crear entorns segurs en la nostra ciutat".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem