Sant Cugat rebutja criminalitzar l'independentisme

El Consistori defensa el sentit pacífic, cívic i democràtic de l'independentisme català

El Ple Municipal de Sant Cugat del Vallès ha rebutjat la criminalització de l'independentisme durant la sessió plenària celebrada aquest dilluns, 21 d'octubre. Una proposta de Junts per Sant Cugat que ha rebut el suport d'Erc-MES, CUP-PC, l'oposició de Cs, i l'abstenció del PSC.

Així, l'Ajuntament de Sant Cugat denuncia la criminalització de l'independentisme i defensa el sentit pacífic, cívic i democràtic de l'independentisme català, desvinculant-lo del terrorisme. Igualment, ha rebutjat fermament les irregularitats jurídiques i les vulneracions dels drets humans que s'hagin pogut donar en la detenció de nou ciutadans catalans en l'operació impulsada per l'Audiència Nacional i la Guàrdia Civil i defensar el dret a la presumpció d'innocència de qualsevol persona.

De la mateixa manera, el Consistori defensa el lliure exercici dels drets civils i polítics de tots els catalans i catalanes i exigeix la fi de la repressió de les persones perseguides i preses per les seves idees polítiques.

També reivindiquen que la lluita per a la consecució dels legítims objectius polítics de la llibertat nacional per a Catalunya només pot ser democràtica i pacífica, condemnant la violència de qualsevol mena i mostrar suport amb les persones que es manifesten de forma pacífica i democràtica en defensa de les seves idees. "A Catalunya totes les idees democràtiques són i seran sempre respectades. Tothom ha de poder fer política en llibertat, sense coaccions i amenaces de cap mena", afegien.

Una proposta que arribava per part de Junts per Sant Cugat després que el passat dilluns 23 de setembre nou persones d'un Comitè de Defensa de la República (CDR) van ser detingudes en una actuació de la Guàrdia Civil amb l'acusació que estaven preparant projectes terroristes amb objectius secessionistes.

El debat de la proposta

Una proposta que arribava per part de Junts per Sant Cugat després que el passat dilluns 23 de setembre nou persones d'un Comitè de Defensa de la República (CDR) van ser detingudes en una actuació de la Guàrdia Civil amb l'acusació que estaven preparant projectes terroristes amb objectius secessionistes.

La defensa de la mateixa l'he fet Carmela Fortuny, qui ha dit que "la moció pren avui encara més força" i desitjant "la ràpida recuperació de tots els ferits i ferides", a més de denunciar "el gran error i deixadesa que està protagonitzant Pedro Sánchez" davant el fet que "no tingui gens d'interès ni voluntat de parlar amb el President de la Generalitat. És una irresponsabilitat", ha dit.

Així, ha demanat la incorporació in voce a la moció d'un segon atès fent referència a totes les persones preses després de les detencions dels darrers dies. "Des de Junts volem manifestar que els catalans i les catalanes no necessitem la violència per guanyar, la violència la necessitat l'Estat espanyol per derrotar-nos", ha sentenciat.

Per part de CiutadansSegio Blázquez, ha anunciat el vot contrari a la proposta de Junts per Sant Cugat, demanant el vot per separat dels acords per donar suport al cinquè acord. Pel que fa al vot contrari ha explicat que es deu al fet que "parteix de apriorismes falsos", destacant que "no es persegueix a ningú per les seves idees, sinó a qui incompleix la llei". Així, ha remarcat que "no és cert que s'hagi dit que el nacionalisme sigui violent per se, sinó que la majoria de les manifestacions han estat pacifiques", lamentant que "es posin al costat d'aquest pocs individus violents, quan hi ha indicis que estan disposats a utilitzar la violència per aconseguir els seus fins".

Per la seva banda, Núria Gibert (CUP) ha lamentat que "la moció parli d'allò que l'esquerra independentista, malauradament, coneixem bé", fent referència a la repressió i la llei antiterrorista, especialment. Així, s'ha mostrat contrària a la criminalització política, afirmant que "pesem que la dissidència política és un dret".

Així, ha anunciat que se sumaven a la proposta, agraint al grup proposant la seva proposta, i tot, i destacar que "segurament ho diríem diferent, en la lluita antirepressiva s'ha de ser solidari".

Per part del PSC, Pere Soler, ha apuntat que "discrepem de l'anàlisi que es fan", no compartint "ni l'anàlisi, ni les propostes de resolució". "És legítim ser independentista, igual que ser monàrquic, republicà o federalista", ha dit, afirmant que "no es criminalitza l'independentisme per ser-ho, sinó els actes vandàlics d'alguns".

"Es pot defensar tot, de manera pacífica, i dins del marc de la normativa de la qual ens hem dotat tots. Es pot defensar tot, però fan un flac favor posant al mateix sac tot l'independentisme, perquè això no els ajuda a vostès ni a la ciutadania catalana, Els divideix", ha argumentat Soler, qui ha deixat clar que "no entrarem en una proposta de blocs, ja que busquem l'acord, ni o enfrontar". És per això que ha anunciat l'abstenció a la proposta.

Finalment, Francesc Duch, per part d'ERC, ha anunciat el vot positiu perquè "creiem que és una moció que s'adequa al pensament que tenim", destacant que des del moment de la presentació de la proposta fins a l'actualitat "han passat moltes coses", posant l'èmfasi en la Marxa per la Llibertat de divendres, i la participació santcugatenca en aquesta. "Estem orgullosos que la nostra ciutadania respongui així davant les agressions", ha dit.

També ha reclamat a Pedro Sánchez que "segui a taula a parlar, que això va de política, i van tard", reivindicat el posicionament d'ERC, que, ha dit, "ha de ser en positiu, i no podem caure en el defalliment; hem de seguir apostant pel diàleg, i aprendre dels erros, per construir un país millor".

Després de condemnar la violència, Duch ha recordat que "no som nacionalistes, som independentistes, i esperem deixar de ser-ho per treballar per ideals republicans".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem