Sant Cugat rebutja donar suport a Juan Gerardo Guaidó com a president de Veneçuela

El ple municipal tombava la proposta del PP i Cs

Sant Cugat del Vallès no dona suport a Juan Gerardo Guaidó com a president encarregat de Veneçuela. Així es posava de manifest durant la celebració del ple municipal del mes de febrer a la ciutat, celebrat aquest dilluns, dia 18. Ho feien tombant la proposta del Partit Popular i de Ciutadans, que van platejar mostrar el reconeixement de l'Ajuntament al president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Gerardo Guaidó, com a President Encarregat de la República, així com instar el govern espanyol a liderar el procés de suport a la transició democràtica i col·laborar amb els diferents organismes i organitzacions internacionals per pal·liar la greu crisi humanitària que es viu al país.

Eren dues dones veneçolanes les que presentaven la moció de PP i Cs al ple municipal, acompanyades de diferents representants veneçolans a la sala. En la seva exposició, demanaven el suport municipal destacant aspectes com que "el país està sumit en una profunda emergència humanitària que afecta els col·lectius més vulnerables", destacant aspectes com que el salari és de 5 euros al mes. Remarcava també aspectes com que "els nens moren en braços de les seves mares perquè no poden menjar", o que "els cadàvers s'acumulen als dipòsits de cadàvers on es podreixen per falta d'electricitat".

Una exposició en la qual van titllar "d'usurpació de poder" l'actitud de Maduro, així com un "insult a la societat veneçolana" fer una crida al diàleg en aquesta situació. De la mateixa manera, lamentaven que "gairebé 4 milions de veneçolans estiguin exiliats per supervivència", recordant que gairebé 20.000 viuen a Catalunya. A més, afegia els 918 presos polítics veneçolans, amb més de 7.000 judicis oberts al país. "Els demano que alcin la veu, al costat del poble de veneçolà, per eleccions lliures, democràtiques i transparents", cridaven a la sala.

El regidor no adscrit Dimitri Defranc subratllava que li dol "en l'ànima" veure la situació que es viu al país, apuntant, però, que "no caiguem en la trampa, per molt que es desitgi sortir d'un govern, de desitjar una invasió a la nostra pròpia terra. No desitgin una invasió nord-americana, perquè a ells no els importen vostès", deia, anunciant el vot negatiu a la proposta. Per la seva part, Pere Soler (PSC) anunciava la dificultat que suposa posicionar-se sobre aquesta qüestió, ja que "no coneixem la realitat que hi ha allà". "Dono credibilitat al que diuen, i a ningú se li escapa que la situació és dolorosa allà", afegia, anunciant que es donaria suport a la moció "per un fet de coherència amb la voluntat del president del govern, però no és unànime al partit socialista". "No sabem si així estem sent justos i solidaris amb els veneçolans", finalitzava.

Per part d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez reconeixia la situació "molt greu a tots els nivells", i el fet de no tenir "gens d'interès" a justificar a Maduro, però lamentava que la moció presentada pels partits polítics no s'expressava en el mateix sentit que la presentació feta pels veneçolans presents a la sessió. "Ens diuen que donem suport a una persona que ha donat un cop d'estat i s'ha autoproclamat president sense el suport de les urnes. És un cop d'estat. I l'autoproclamació és la part visible de l'acció d'Estats Units", explicava. "Des de la cultura de la pau", subratllava, "l'únic que podem fer és no donar suport als cops d'estat manipulats", sentenciava.

Èric Gómez (ERC-MES) apuntava que "treballar pels drets humans i per la democràcia sempre és una bona notícia", però fent referència a la proposta de PP i Cs destacava que "sorprèn que sempre que parlem de defensa de drets humans i democràcia parlem de Veneçuela. Malauradament es trenquen a molts països d'arreu del món". "Quan el Partit Popular porta aquestes lliçons, primer hauríem de mirar que passa a casa", destacava, fent referència als presos polítics que hi ha a l'Estat espanyol. "PP i Cs no poden donar lliçons de democràcia a ningú", sentenciava.

Per part de la CUP-PC, Ignasi Bea destacava que "parlar de Veneçuela és parlar de veritats a mitges", apuntant que "no poso en dubte la majoria de coses que s'han dit", sense "ocultar altres coses", subratllant que "no podem donar suport a una persona que al final d'un míting s'autoproclama president. És una barbaritat". En la mateixa línia, destacava que el país no està en la situació que està "perquè vulguin respectar els drets humans", sinó que "són els mateixos que han destrossat Síria, Líbia i altres", destacant que "el problema de Veneçuela és el petroli".

Per part de l'equip de govern, Joan Puigdomènech subratllava que al primer paràgraf de la moció es parlava de "la defensa de la democràcia i la llibertat al món", retraient als proposants que "no podem admetre que els dos grups municipals que precisament han boicotejat el diàleg entre l'Estat i Catalunya, presentin una moció pel diàleg a 10.000 quilòmetres". "Per coherència, abans de jugar a resoldre els problemes llunys, cal practicar amb la democràcia quilòmetre zero", reclamava.

Després d'interrompre's el debat per donar pas al torn de participació ciutadana, la moció seguia debatent-se amb les exposicions dels proposants. Un cop rebutjada, els representants de la comunitat veneçolana a Sant Cugat deixaven la sala entre crits contra els representants polítics santcugatencs.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem