Sant Cugat reivindica la lluita feminista: "No volem flors, volem drets"

En el marc del Dia de la Dona, el consistori ha celebrat un acte institucional en el qual l'actriu Emma Vilarasau ha llegit un manifest

Sant Cugat ha fet gala del feminisme i ho ha fet en un acte institucional i emmarcat en el Dia de la Dona, que s'ha celebrat a l'ajuntament de Sant Cugat, el dissabte 8 de març. El consistori, així, ha assenyalat el moviment feminista "com a motor de canvi i de transformació social", però ha volgut recordar que encara hi ha camí a recórrer a causa "les dificultats persistents en la cerca d'una igualtat real".

Sant Cugat celebra el Dia de la Dona amb un acte institucional. FOTO: Ajuntament


La regidora de Drets Socials, Igualtat i Feminismes, Gemma Aristoy (ERC), ha demanat una lluita feminista intergeneracional i diversa: "El feminisme no pot ser únic o excloent, sinó que tingui en compte totes les discriminacions: les dones discapacitades, les dones trans, les dones migrants, les dones racialitzades, les dones del món rural, les treballadores precàries, les nenes, les joves o les grans. El masclisme no afecta a totes de la mateixa manera i hem d'incloure totes les veus".

D'altra banda, Aristoy ha volgut posar l'accent en aquelles dones majors de 60 anys: "Són dones que mentre van treballar, van aixecar famílies i es van sostenir les cures, deixant-se la pell. I actualment viuen situacions de precarietat retributiva, de soledat i la bretxa salarial s'ha traduït en pensions molt baixes i amb un sistema patriarcal que les invisibilitza i les expulsa del mercat laboral".

Amb tot, la regidora de Feminismes ha reivindicat un feminisme global: "Volem un feminisme independent a l'edat, origen o condició, perquè cap dona ha de demanar permís per ser lliure. No volem flores, volem drets".

L'equitat de gènere

D'altra banda, la lectura del manifest ha estat a càrrec de l'actriu santcugatenca Emma Vilarasau, qui ha estat homenatjada per Sant Cugat per tota la seva trajectòria. Durant el manifest, l'actriu santcugatenca ha destacat la importància del feminisme per construir un món més igualitari: "Aquesta força transformadora ha empoderat les dones, trencant barreres i establint nous horitzons per a la llibertat i la igualtat. Els avenços normatius i les mobilitzacions col·lectives han estat fonamentals en la construcció d'un món on les veus de les dones es fan escoltar cada cop amb més potència".

Més info: Sant Cugat homenatja Emma Vilarasau i posarà el seu nom al Teatre-Auditori

Vilarasau ha aprofitat l'ocasió per recordar algunes de les fites que ha assolit el feminisme: "Gràcies al moviment feminista s'han aconseguit avenços significatius en els drets sexuals i reproductius, i en els drets laborals. I també s'ha situat el treball de les cures en el centre de l'agenda política i social". L'actriu, però, ha remarcat totes aquelles barreres que encara s'han de tombar: "Encara són molts els reptes globals que hem d'afrontar, com també ho són la bretxa salarial, la precarietat i la feminització de la pobresa, la falta de corresponsabilitat real dels homes en les tasques reproductives i de les cures, la baixa representació de les dones en els consells d'administració, la doble discriminació de les dones racialitzades o les violències masclistes".

Buscar la globalització del feminisme

En una altra línia, Vilarasau ha emfatitzat que el feminisme està molt lluny en alguns indrets del món: "Arreu del món, especialment en contextos conservadors, el feminisme ha enfrontat una dura ofensiva. Tots els avenços en els drets de les dones es veuen amenaçats per lleis restrictives i per discursos que qüestionen els drets que s'han guanyat. En molts racons del món, la guerra i el conflicte armat continuen sent la cara més cruenta de la desigualtat i la violència. Les dones palestines, afganeses, sirianes, ucraïneses, i d'altres regions afectades per conflictes bèl·lics no només pateixen la destrucció de les seves terres i comunitats, sinó també una doble opressió: la violència de guerra combinada amb l'opressió patriarcal".

Amb tot, Vilarasau ha volgut fer un clam per seguir buscant l'equitat de gènere: "Avui, tenim molts motius per fer una crida a continuar treballant per a l'equitat de gènere des de totes les administracions; consells comarcals, diputacions, Govern de la Generalitat i des de tots els nostres municipis. Sabem que les nostres comunitats són els espais de transformació més propers i des d'on podem construir estratègies creatives, eficients i socials per fer front a aquesta contraofensiva reaccionària".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris