Sant Cugat dona suport a un projecte de Gasol Foundation per prevenir l'obesitat infantil

La moció ha estat presentada pel PSC i ha comptat amb el suport dels partits de l'equip de govern, Junts per Sant Cugat i ERC i altres partits de l'oposició com PP i VOX.

En la sessió plenària ordinària del mes de juny s'ha donat suport a una moció del PSC que demana que Sant Cugat sumi les escoles bressol municipals al projecte Presafalín, impulsat per la Gasol Foundation amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona per prevenir l'obesitat infantil. Han votat a favor els grups de l'equip de govern, Junts per Sant Cugat i ERC i de l'oposició PP, PSC i VOX. En Comú Podem s'ha abstingut i la CUP ha votat en contra.

Pendents de com s'aplicarà el projecte a les escoles bressol municipals de Sant Cugat

La regidora d'Educació a l'Ajuntament de Sant Cugat, Carme Ardid, de Junts per Sant Cugat, ha mostrat comprensió amb la necessitat d'actuar davant les "preocupants" dades sobre obesitat infantil i ha assenyalat que les escoles bressol són "instruments" adequats per donar resposta a aquestes necessitats. També ha informat que ja s'ha demanat informació a la Diputació de Barcelona i que les escoles estan al corrent del projecte, amb una sessió informativa prevista per decidir si es fa una prova pilot o s'aplica a més escoles.

Pilar Gorina, regidora del PSC i l'encarregada de presentar la moció, ha defensat el projecte després d'explicar que aquesta sorgeix quan es va assabentar de l'èxit del programa i ha destacat la necessitat de no desaprofitar aquesta "oportunitat" per ser un dels pròxims ajuntaments en donar suport a aquesta iniciativa. Gorina ha defensat l'aplicació del projecte "en bloc" a les escoles bressol municipal.

Abstenció d'En Comú Podem i vot en contra de la CUP

Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha expressat "dubtes" sobre la moció i ha argumentat que aquests projectes han de sorgir de la comunitat educativa. Ha manifestat que les escoles bressol haurien de ser les que mostrin interès per aquests programes si realment hi ha una motivació. També ha destacat que, tot i això, s'han abstingut perquè la moció no va en contra dels seus "valors".

Des de la CUP, la regidora Ariadna Sierra ha manifestat la seva oposició a la moció perquè la seva formació no comprèn la necessitat d'abordar l'obesitat infantil en una etapa tan primerenca i creuen que seria més efectiu un programa que s'estengui fins a l'adolescència i on s'abordés també la pobresa i la inclusió social. A més, ha aprofitat per criticar la privatització dels serveis públics que suposen iniciatives que com aquesta proposa el projecte i ha defensat el reforç dels serveis públics existents per  evitar "duplicitat d’esforços".

Estrella Salanova, regidora del PP, ha avalat la moció i ha destacat que és una manera de donar suport a les famílies. També ha subratllat l'èxit del programa allà on s'ha implementat i ha afegit també que el fet que no incrementi el cost per a l'Ajuntament és un altre punt a favor.

En què consisteix el projecte Presafalín?

 Gasol Foundation ha impulsat una iniciativa per reduir l’obesitat infantil a través de la promoció d’hàbits com l’activitat física i l’esport, una alimentació saludable, les hores de son i el benestar emocional dels infants i les seves famílies, en el marc educatiu. Enguany, la Diputació de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració perquè per primera vegada es desenvolupi el projecte a les escoles bressol municipals i els espais familiars per a infants de 0 a 3 anys.

Entre els objectius del conveni, destaca la voluntat de potenciar les habilitats dels professionals de les escoles bressol municipals, cercar solucions sostenibles per contribuir a l’empoderament de les comunitats i a la reducció de les desigualtats, i, a més a més, promoure habilitats, aptituds i competències parentals relacionades amb estils de vida saludable i afavorir un vincle familiar positiu i segur amb la implicació de les famílies. D’aquesta manera també s’aconseguirà augmentar el treball en xarxa coordinat amb els diferents agents del territori.

El projecte ja s'està duent a terme a Pineda de Mar, Mollet del Vallès, Igualada, Sant Boi de Llobregat, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem