Sant Cugat, terra d'hegemonia convergent a les eleccions europees

Convergència i Unió (CiU) i Junts, la formació hereva de l'espai postconvergent, han guanyat sis de les vuit eleccions europees

Sant Cugat viu aquest diumenge, 9 de juny, les eleccions al Parlament Europeu. Des de 1987, el primer any que va participar-hi l'Estat espanyol, l'espai convergent s'ha imposat al municipi en sis dels vuit comicis europeus. Convergència i Unió (CiU) va guanyar les de 1989, 1994, 1999, 2009 i 2014. Ja sota el nom de Junts per Catalunya, la formació va guanyar també el 2019. Aquests són els resultats històrics de les eleccions europees a Sant Cugat. Es mostren els partits que van obtenir representació en cada cita electoral. 

 

Les primeres eleccions europees a Sant Cugat

Les eleccions al Parlament Europeu de 1987 es van celebrar el 10 de juny, coincidint amb les eleccions municipals i autonòmiques. Els eurodiputats elegits van ocupar el seu càrrec únicament fins al final de la legislatura, que va acabar el 1989. En els primers comicis europeus a l'Estat, a Sant Cugat el PSC es va imposar amb 5.452 vots i un 31,19% dels vots. Segon va quedar CiU, amb 5.377 vots i un 30,76% dels vots. De fet, aquesta victòria socialista només s'ha produït una vegada més, el 2004, en les vuit eleccions europees que s'han celebrat des que l'Estat espanyol hi participa. En tota la resta, CiU i posteriorment Junts s'han proclamat vencedors al municipi

 

L'evolució de la participació en els comicis europeus

Els primers comicis (1987) i els darrers celebrats (2019) són els que més participació han tingut, amb un 68,1% i un 70,49% respectivament. Són dues cites electorals, però, que van coincidir amb la convocatòria d'unes eleccions municipals. És a dir, el mateix dia es va votar en ambdues eleccions, un fet que pot provocar que augmenti la participació. L'any que més abstenció va haver-hi va ser el 2009, amb només un 44,95% de participació. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem