Sant Cugat del Vallès instarà el Departament d'Ensenyament a aturar els treballs d'elaboració i aprovació del Decret de menjadors en els termes que recull l'actual esborrany, per obrir un nou cicle de debat sincer amb la comunitat educativa, amb l'objectiu de crear consensuadament un nou marc regulatiu integral de l'espai del migdia. Així ho ha acordat el Ple Municipal d'aquest mes de novembre, a instància d'ICV-EUiA i la CUP-PC, per unanimitat.
De la mateixa manera, s'instarà el Departament d'Ensenyament a trobar la fórmula legal o acord polític amb tots els Consells Comarcals per fer possible que les AMPA/AFA que ho desitgin i tinguin el suport del seu Consell Escolar de Centre, puguin continuar fent una gestió directa del menjador escolar fins que s'aprovi un nou marc regulatiu de consens amb la comunitat educativa o fins que el Departament en faci la gestió directa. També se l'instarà a garantir el servei de menjador escolar i les activitats educatives que s'hi associen durant tot l'ensenyament obligatori.
Per aturar el Decret de menjadors, un grup de famílies de Sant Cugat ha creat la plataforma SOS Migdia per mostrar el seu rebuig al nou decret que està elaborant el Departament d'Ensenyament de la Generalitat sobre el servei de menjador de les escoles. La plataforma ha acudit aquest 19 de novembre al ple municipal per mostrar la seva oposició al decret i fer lectura de la moció, fent una xocolatada i exposant els seus motius també a les portes del consistori.
Xocolatada a la porta de l'Ajuntament. FOTO: TOT Sant Cugat
Suport dels partits.
Álvaro Benejam (PP) ha defensat que el PP és "partidari de la llibertat de mercat", considerant que "les AMPA i direccions dels centres són capaços de gestionar l'hora del menjador per elles soles". Pere Soler (PSC) ha defensat que "és necessari aturar l'esborrany per cercar un nou espai integral de l'espai migdia", sent un "servei troncal en l'educació dels nostres infants i, tot i no ser obligatorical integrar-lo perfectament al currículum escolar".
Mireia Ingla, per part d'ERC, ha subratllat que "el govern ha de garantir la justícia social", i per això remarcava que "el projecte que es planteja no es pot tirar endavant sense comptar amb totes les parts". Aldo Ciprian, de Cs, ha fet un repàs als diferents posicionaments del plenari sobre aquest tema, lamentant que el Govern, "ara que està sense fons per culpa d'alguns", "retalli en alguna cosa tan important com l'alimentació dels nostres fills".
Esther Salat, per part del PDeCAT-Demòcrates, ha agraït la tasca de les AMPAs vers la regulació dels serveis de menjador escolar, defensant el model establert als centres de Sant Cugat, els quals ha qualificat de "model d'èxit", i apuntant la necessitat que la nova normativa contempli aquestes especificitats de cada centre i les necessitats actuals, fent referència a aspectes com criteris de proximitat, gestió des de la proximitat, o l'elaboració del menjar des del centre.
Núria Gibert, en nom de la CUP-PC, ha remarcat que el que és inexplicable és que "aquesta franja horària no formi part de l'horari lectiu".