Sant Cugat vol restablir el servei del DNI "en un local adequat i amb la màxima celeritat"

La moció, a proposta del PP i amb esmenes del govern, demana treballar conjuntament amb el Ministeri de l'Interior per reobrir l'Oficina de Documentació del Cos Nacional de Policia

Sant Cugat es compromet a treballar amb el Ministeri de l'Interior per trobar, amb la màxima celeritat, un local adequat al municipi per poder ubicar-hi una nova Oficina de Documentació del Cos Nacional de Policia, després que s'hagi aprovat en el ple municipal una moció del PP Sant Cugat amb esmenes del govern, el dilluns 16 de setembre. La moció amb esmenes, que ha comptat amb el suport del govern, el PSC, el PP i Vox, l'abstenció d'En Comú Podem i la negativa de la CUP, demana restablir el servei d'expedició de documentació que ofereix el Cos Nacional de Policia tan aviat com hi hagi un acord amb l'Ajuntament de Sant Cugat sobre el nou local i aquest estigui en condicions per poder obrir.

Més info: Tanca provisionalment la comissaria de la Policia Nacional, que roman a l'espera de local

Amb això, Alfredo Bergua, regidor del grup proposant, ha lamentat "l'estat d'insalubritat i deplorable" de l'antic local i ha criticat "la desídia i el passotisme" de l'Ajuntament de Sant Cugat per trobar una solució. "Demanem celeritat a l'hora de trobar un local en condicions, ja que la ciutat no es pot permetre perdre aquest servei", ha remarcat el regidor popular.

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró (Junts per Sant Cugat), ha remarcat que l'Ajuntament està treballant per trobar una solució, però ha volgut deixar sobre la taula que la competència d'aquest servei recau en l'Estat espanyol: "Tenim molt clar qui és el responsable d'aquesta situació i veiem una gran desídia per part de l'Estat espanyol de solucionar la gestió d'aquest servei. Nosaltres voldríem que el servei el prestés la Generalitat, però mentrestant exigirem un servei de qualitat i és per això que ens hem posat en contacte amb la Delegació del Govern per poder trobar un local que pugui satisfer les necessitats d'aquest servei".

Una qüestió identitària?

En el cas del PSC, la seva portaveu, Elena Vila, ha defensat la necessitat "de trobar una solució per facilitat un servei públic com la renovació o expedició de documents com el passaport i el DNI". La socialista, a més, ha estat crítica amb les mocions alternatives o esmenes d'alguns grups municipals, els quals els ha acusat de "posar per davant les fòbies identitàries en detriment de l'interès de la ciutadania i els serveis públics".

La CUP, per la seva banda, ha posat en qüestió que hagi de ser la Policia Nacional qui hagi d'expedir aquesta documentació, tal com ha indicat el seu portaveu, Marco Simarro: "Nosaltres no volem veure la Policia Nacional ni en pintura, ja que representa la persecució i la repressió de l'Estat espanyol cap a Catalunya, no només amb la independència, sinó amb drets socials i civils. Creiem pertinent que és el Ministeri de l'Interior qui expedeixi aquesta documentació amb personal administratiu i no ho faci gent amb pistola". En Comú Podem Sant Cugat també ha mostrat el seu posicionament a favor que sigui "personal administratiu i no un cos policial" l'encarregat d'oferir aquest servei, com ha afegit la regidora Aina Balada.

Poder renovar el DNI sense sortir de la ciutat

Finalment, Aina Balada (En Comú Podem) també ha estat molt crítica amb "la vulnerabilitat de drets" que suposa el tancament d'aquest servei: "Ens preocupa l'afirmació de l'alcalde, Josep Maria Vallès, que assegura que la majoria dels santcugatencs renoven el seu DNI en altres ciutats. Les persones més vulnerables com els infants o la gent gran tenen tot el dret de renovar el DNI a la seva ciutat sense necessitat de desplaçar-se a altres municipis, mentre que hi ha gent que actualment no pot demanar permisos d'estrangeria dificultant el seu accés a un treball, un habitatge o un padró".

Més info: Què ha passat amb l'oficina de DNI de Sant Cugat?

En el cas de Vox, el seu portaveu, Marcos Rodríguez, també ha defensat "la necessitat de comptar amb una oficina de documentació perquè els veïns no s'hagin de desplaçar a altres poblacions per fer aquests tràmits".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem