La plataforma veïnal Un Altre Sant Cugat (UASC) va passar a l’esfera política a les eleccions municipals del 2011, on van obtenir 597 vots, un 1,98 % del total. Ara es presenta per segona vegada, amb el mateix candidat, Jaume Massanés.
Com neix la UASC i qui sou?
La majoria dels integrants venim del moviment d’associacions de veïns de Sant Cugat. El 2011 vam pensar que seria bo que la mateixa feina que fèiem des de les associacions de veïns la podíem traslladar allà on es prenen les decisions.: l’Ajuntament.
On se situa UASC en l’eix esquerra-dreta?
Per als nostres fets ens coneixeran. Si treballem per temes socials, per la gent, per principis bàsics de democràcia, és clar que estem a l’esquerra. Apostem per la gent i per la proximitat. Per fets som d’esquerra, no per etiqueta.
Sou un partit local. Què implica aquest fet?
La proximitat. Fa molts anys que estem treballant i ens hem fet un fart de trepitjar terreny. No depenem d’altres partits nacionals o estatals.
Quina tasca heu fet durant els darrers quatre anys?
Des del dia següent a les eleccions del 2011, hem fet oposició, no només criticant: històricament som l’únic partit de Sant Cugat que sense estar al ple hem presentat quatre mocions. Hem treballat constantment i si no traiem representació, seguirem treballant pel poble. No com altres partits, que durant aquesta travessa del desert estan sense fer res i quan arriben els últims quatre mesos comencen a fer propostes i reunions amb la gent.
Quins són els eixos bàsics de la UASC?
Transparència, eficiència en la gestió municipal, participació ciutadana com a norma de funcionament i ser més propers.
Ara està molt de moda parlar de transparència.
Els premis per transparència que ha rebut l’Ajuntament són pel seu web. Però tenim dificultats de trobar informació, uns pressupostos difícils d’interpretar, l’accés a la informació és difícil, fins i tot, per regidors. Tot això forma part d’un context de cultura política i és que Espanya és l’únic país a Europa que no té una llei d’accés a la informació.
Què proposeu per augmentar la participació ciutadana?
Hi ha consells de barri on hi ha 10 persones com a molt. La gent no hi va perquè ho desconeix. Nosaltres vam proposar enviar un díptic a tots els veïns explicant els consells de barri. Podria costar 700 euros, però se’ns ha negat perquè diuen que no hi ha pressupost per això.
En l’aspecte econòmic, què faríeu si guanyéssiu l’alcaldia?
El primer que faríem és una auditoria externa per saber l’estat real de l’Ajuntament, Promusa... També estudiaríem el cartipàs: no pot ser que un ajuntament tingui una àrea amb tres directors perquè interessa políticament.
I si tinguéssiu representació al ple, quina seria la primera moció?
Apostem per la descentralització i per això proposem la creació d’una tinència d’alcaldia encarregada dels districtes. No caldria contractar gent, n’hi ha suficient. La primera moció que faríem seria proposar aquesta estructura.
Algun aspecte que calgui millorar a Sant Cugat?
La sensació de la ciutadania, alertada per notícies de robatoris, és que no hi ha prou seguretat. Agrairien més presència policial al carrer, sobretot als barris. A Europa, la mitjana és d’1,5 policies per 1.000 habitants i a Sant Cugat no arribem a 1.